Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ, Σταύρο Γαβαλά, είχε ο υποψήφιος βουλευτής κ. Γιώργος Ξυλούρης

Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Ξυλούρης επισκέφτηκε πρόσφατα τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (Ε.Α.Σ.Η) και συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της κ. Σταύρο Γαβαλά.

Η συζήτηση κινήθηκε κατά κύριο λόγο γύρω από την ανάγκη ανεύρεση της κατάλληλης λύσης – ρύθμισης με την Τράπεζα και την Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν τα δάνεια της Ε.Α.Σ.Η, και να μην κινδυνεύσουν τα ακίνητα της Ένωσης. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος των Τραπεζών στην εξασφάλιση ρευστότητας ώστε ο αγροτικός κόσμος να παραμείνει παραγωγικός. Τέλος, αναπτύχθηκαν οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών και συμμετοχή τους σε συνεταιριστικά σχήματα καθώς και η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη  σύνδεση της παραγωγής (πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή) με την εστίαση και τον τουρισμό.

«Δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός εάν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής. Η ρύθμιση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση των δανείων», αναφέρει ο κ. Σταύρος Γαβαλάς.

« Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει άνοιγμα του τραπεζικού συστήματος για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα που συμμετέχουν στη Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα. Να μπορέσουν οι Έλληνες παραγωγοί να συνεχίσουν να παράγουν».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ενώσεως, κ. Σταύρος Γαβαλάς επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας χρηματοπιστωτικού φορέα για τον αγροτικό τομέα. «Ο φορέας αυτός  θα χρηματοδοτεί ειδικά τους αγρότες με ειδικούς όρους και με γνώμονα την εποχικότητα του εισοδήματος των αγροτών».

Ο κύριος Γαβαλάς τόνισε την ανάγκη οι αγρότες να οργανωθούν σε ομάδες και να συμμετάσχουν σε συνεταιριστικά σχήματα. Είναι το πρώτο βήμα για να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, να συγκεντρωθούν μεγαλύτερες ποσότητες για διάθεση και από την άλλη μέσα από αυτή τη διαδικασία ο αγροτικός κόσμος να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του στα κέντρα χάραξης της Αγροτικής Πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και η ΚΓΠ ενισχύουν περισσότερο τις ομάδες και τις συνέργειες παραγωγών όπως και τα πιστοποιημένα προϊόντα (βιολογικά, ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ)

Είναι χαρακτηριστική η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρου Γαβαλά για τη συμφωνία όλων των ΕΑΣ της Κρήτης και τη δημιουργία ενιαίου φορέα για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου της Κρήτης και την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ,ΠΓΕ. Η προστασία της ποιότητας των κρητικών προϊόντων είναι το κλειδί για να διεισδύσουν στην τοπική, εθνική και διεθνή αγορά.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η σύνδεση του αγροτο-διατροφικού τομέα με τον τουρισμό θα πρέπει να στηριχθεί από το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και να χαραχθεί εθνική στρατηγική. Με το πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται την Κρήτη κάθε χρόνο, αυτή η συνέργεια μπορεί να δημιουργήσει μια νέα εσωτερική αγορά των προϊόντων μας, να τα διαφημίσει σε όλο τον κόσμο μέσω των επισκεπτών, να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κρητικών.

«Μόνο με πολιτική βούληση και νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να ρυθμιστεί θεσμικά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των οφειλών με τις τράπεζες και τα funds και να προστατευθούν οι παραγωγοί. Παράλληλα πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής του αγροτικού κόσμου και βιώσιμη ανάπτυξη όπως και να δουλέψουμε για να χτίσουμε υγιείς βάσεις για οργανωμένες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στο μέλλον»,  αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Ξυλούρης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ