Γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν είδαν τον θρίαμβο της ΝΔ και το Βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ

Τα αίτια της αστοχίας των δημοσκοπήσεων.

Εσφαλμένη εικόνα για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος έδωσαν οι δημοσκοπήσεις καθώς υπολόγιζαν την ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε 7 μονάδες αλλά τελικά έφτασε τις 20,5 ενώ αρκετές αστοχίες καταγράφηκαν και στον υπολογισμό των δυνάμεων των κομμάτων που κινούνταν κοντά στο κατώφλι του 3%.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων λίγα εικοσιτετράωρα προ των εκλογών υπολόγιζε τη δύναμη της ΝΔ σε 36,5% (εκτίμηση ψήφου) δηλαδή περισσότερες από τέσσερις μονάδες κάτω από το πραγματικό αποτέλεσμα. Ακόμη πιο άστοχη ήταν η πρόβλεψη των εταιρειών δημοσκοπήσεων σχετικά με την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπολόγιζαν κατά μέσο όρο σε 29% (εκτίμηση ψήφου) οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά τελικά κατεγράφη στο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν υποεκτιμήσει σοβαρά την δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αυτή τη φορά αστόχησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή υπερεκτίμησαν την εκλογική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μακριά από την πραγματικότητα αλλά τουλάχιστον εντός των περιθωρίων του στατιστικού λάθους κινήθηκαν οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων και για τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής την οποία υπολόγιζαν στο 9,5% (εκτίμηση ψήφου) αλλά τελικά έφτασε το 11,5%.

Αντίθετα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αποδείχθηκαν ακριβείς στις προβλέψεις του για το ΚΚΕ το οποίο υπολόγιζαν στο 7%, δηλαδή πολύ κοντά στο τελικό ποσοστό του.

Οι εταιρείες απέτυχαν όμως και στην εκτίμηση της ισχύος της Ελληνικής Λύσης η οποία εισήλθε άνετα στη Βουλή με 4,5% και μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για «ήττα των δημοσκοπήσεων» και νίκη της παράταξής του. Άστοχες, αποδείχθηκαν οι δημοσκοπικές προβλέψεις και για το ΜέΡΑ25 το οποίο υπολόγιζαν στο 4% αλλά βρέθηκε κάτω από το όριο του 3% και έμεινε εκτός Βουλής. Σημειώνεται, επίσης, ότι το κόμμα «ΝΙΚΗ» το οποίο έμεινε οριακά εκτός Βουλής εμφανιζόταν μεν σε ορισμένες δημοσκοπήσεις αλλά με μέσο όρο χαμηλότερο από αυτό που πέτυχε τελικά

Τα αίτια της νέας αστοχίας των δημοσκοπήσεων

Μια ερμηνεία για τον νέο τύπο αστοχίας των προβλέψεων ήταν ότι οι εταιρείες εκτίμησαν εσφαλμένα ότι μια σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα κατέληγε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που δεν συνέβη τελικά αφού τα κόμματα εκτός Βουλής έφτασαν το εντυπωσιακό 16% δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το 8% του 2019.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι αστοχίες των δημοσκοπήσεων ως προς το εύρος της διαφοράς οφείλονται σε «ρεύμα» των τελευταίων εικοσιτετράωρων της προεκλογικής εκστρατείας.

Μάλιστα πολλοί μιλούν για τον ρόλο της δήλωσης Κατρούγκαλου η οποία φέρεται να είχε σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα καθώς προκάλεσε αρνητική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε ανησυχία στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία των exit poll η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματικών προς τη ΝΔ έφτασε το εντυπωσιακό 51,9% ΝΔ ενώ αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μόλις το 18,7%

.Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών

naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ