Το μέλλον – Οι αναδυόμενες τεχνολογίες

Petite Perle 300×250

Από τον πρώτο υπολογιστή μέχρι και σήμερα, η τεχνολογία των υπολογιστών έχει διανύσει πολύ δρόμο. Κάθε χρόνο, βλέπουμε εντυπωσιακή πρόοδο κι αυτή η πρόοδος ωθεί τον κλάδο βήματα μπροστά και διαμορφώνει το μέλλον των υπολογιστών.

Σήμερα, έχουμε νέες επαναστατικές τεχνολογίες. Από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι τους κβαντικούς υπολογιστές, θα δούμε μαζί τις πρωτοποριακές αυτές εξελίξεις. Κι όπως κάθε νέα εφαρμογή σε κάθε τομέα, φέρνει μαζί και τις επιπτώσεις της. Σωστά;

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς να αυξάνεται η εμβέλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) με νέες δυνατότητες σε διάφορους τομείς. Τα συστήματα της ΑΙ ήταν κάποτε απλοί αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης και σήμερα έχουν εξελιχθεί σε περίπλοκα νευρωνικά δίκτυα, ικανά στην εκτέλεση απαιτητικών εντολών.
Η ΑΙ σήμερα, είναι έτοιμη να μετασχηματίσει σημαντικούς κλάδους, όπως αυτούς της υγείας, των οικονομικών και των μεταφορών. Μιλάμε πια, για την ανεξάντλητη εφαρμογή της. Η εξειδικευμένη ιατρική και τα αυτόματα μηχανήματα, τα έξυπνα σπίτια κι οι εικονικοί βοηθοί, θα είναι κάποτε αυτονόητα για όλους.

ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν bits, οι κβαντικοί χρησιμοποιούν τα qubits, τα οποία μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα σε πολλαπλές καταστάσεις. Αυτό, τους επιτρέπει να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα σε ασύλληπτες ταχύτητες. Οι κβαντικοί υπολογιστές επαναστατούν στην κρυπτογραφία, την ανακάλυψη φαρμάκων, την βελτιστοποίηση των προσομοιώσεων. Παρόλα αυτά βέβαια, μην ξεχνάμε πως βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ευρέως, θα πρέπει να επιλυθούν σημαντικές τεχνικές προκλήσεις. Και δεν βλέπουμε κάτι να το εμποδίζει αυτό.

Ήδη, πολλοί ερευνητές και οργανισμοί εργάζονται για την ανάπτυξη κβαντικών αλγορίθμων και εφαρμογών και παρότι ο κβαντικός υπολογισμός βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές προκλήσεις. Υπόσχεται όμως, ότι θα μπορεί να λύνει προβλήματα που σήμερα είναι αδύνατο να λύσουν οι κλασικοί υπολογιστές.

to-mellon-oi-anadiomenes-technologies

ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εδώ μιλάμε για τον συνδυασμό του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Με τα ισχυρά smartphones και τις φορετές συσκευές (wearable devices), η ΑR κερδίζει δυναμική όλο και περισσότερο. Στους τομείς των παιχνιδιών και της ψυχαγωγίας μέχρι την υγεία και την εκπαίδευση η AR μπορεί να μας δώσει συναρπαστικές δυνατότητες. Σκεφτείτε να μπορείτε με τη χρήση AR γυαλιών να διδάσκεστε ιατρικά επαγγέλματα μέσω ρεαλιστικών προσομοιώσεων. Οι δυνατότητες της AR θα διαμορφώσουν από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

EDGE COMPUTING

Όσο η εξάρτησή μας από εφαρμογές και συσκευές αυξάνεται, τόσο θα αυξάνονται και τα δεδομένα τα οποία θα θέλουμε να αποθηκεύουμε όχι με τους παραδοσιακούς πια τρόπους. Εδώ έρχεται το edge computing και φέρνει τους υπολογιστικούς πόρους πιο κοντά στην πηγή των δεδομένων. Έτσι, μειώνεται η καθυστέρηση κι η επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο γίνεται μια εύκολη δουλειά. Το edge computing θα γίνει το δεξί χέρι των επιχειρήσεων και θα εφαρμοστεί στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, στις έξυπνες πόλεις και στην βιομηχανική αυτοματοποίηση.

to-mellon-oi-anadiomenes-technologies

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ BLOCKCHAIN

Αν και η τεχνολογία αυτή έγινε γνωστή για την σχέση της με τα κρυπτονομίσματα, σήμερα επεκτείνετε πέραν του οικονομικού κλάδου. Η φύση της είναι τέτοια που μπορεί να προσφέρει σε τομείς όπως η διαχείριση εφοδίων, η ψηφιακή επαλήθευση ταυτότητας κι η ασφαλής κοινή χρήση των δεδομένων. Με την τεχνολογία blockchain μπορούμε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και την μη αλλοίωση δεδομένων, άρα και την αύξηση της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές. Καθώς αντιμετωπίζει μία μία τις προκλήσεις που είναι μπροστά της, η τεχνολογία αυτή, αναμένεται να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας.

to-mellon-oi-anadiomenes-technologies

Σίγουρα, το μέλλον των υπολογιστών προβλέπεται συναρπαστικό. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν τους κλάδους και να αναδιαμορφώσουν την καθημερινότητά μας. Από την ΑΙ μέχρι την τεχνολογία blockchain, θα δούμε πρωτοποριακές εξελίξεις, κρίσιμες για τις επιχειρήσεις, τις έρευνες κι ακόμα και την πολιτική, η οποία θα εκμεταλλευτεί την δυναμική αυτών των τεχνολογιών για να αποκτήσει περισσότερη κοινωνική επίδραση. Το σήμερα διαμορφώνει το μέλλον των υπολογιστών κι απ' ό,τι φαίνεται, οι δυνατότητες θα είναι απεριόριστες.

Και δεν έχουμε παρά να αποδεχτούμε όλες αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Κι έτσι, θα μπορέσουμε ν' ανοίξουμε νέους δρόμους, προωθώντας την πρόοδο για έναν πιο έξυπνο και αποτελεσματικό κόσμο. Όσο οι υπολογιστές αναπτύσσονται, σίγουρα θα αντιμετωπίζουμε ηθικά ζητήματα κι ανησυχίες που θα αφορούν το απόρρητο και το πόσο θα κατανέμονται ισότητα τα οφέλη. Άλλωστε, αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο την ίδια την τεχνολογία. Αφορά κυρίως το αντίκτυπο που θα έχει σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον;

Up–grade.com.gr

ΠΩΛΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Η/Υ, Γάζι

Πηγές:

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ