Όρκες επιτέθηκαν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ιστιοφόρο έξω από τις ισπανικές ακτές στο Στενό του Γιβραλτάρ, το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά επιθέσεων που ξεκίνησαν μυστηριωδώς το 2020 και γίνονται όλο και συχνότερες καθώς τα κήτη μιμούνται το ένα το άλλο.
Η επίθεση στο ιστιοφόρο Mustique έρχεται να προστεθεί σε τρία πρόσφατα περιστατικά στα οποία τα σκάφη βυθίστηκαν από επιθετικές όρκες (Orcinus orca), οι οποίες συνήθως αποκαλούνται φάλαινες αλλά είναι στην πραγματικότητα μεγαλόσωμα δελφίνια.
Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο την ισπανική ακτοφυλακή, το πρωί της Πέμπτης μια ομάδα από όρκες έσπασε το πηδάλιο και τρύπησε τα ύφαλα του σκάφους των 20 μέτρων, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Μπαρβάτε για επισκευές.
Στο προηγούμενο περιστατικό στις 4 Μαΐου, μια μεγάλη όρκα και τρεις μικρότερες διέλυσαν το πηδάλιο ενός γιοτ, το οποίο ρυμουλκήθηκε στη συνέχεια στο Μπαρβάτε αλλά βυθίστηκε στο λιμάνι.
«Οι μικρές όρκες ταρακουνούσαν το πηδάλιο ενώ η μεγάλη έκανε πίσω και εμβόλισε το σκάφος από το πλάι με όλη της τη δύναμη» δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Yacht ο σκίπερ Βέρνερ Σάουφελμπεργκερ.
«Οι δύο μικρές όρκες παρακολουθούσαν την τεχνική της μεγάλης και, παίρνοντας λίγη φόρα, εμβόλισαν κι αυτές το σκάφος» είπε.
Οι πρώτες επιθέσεις αναφέρθηκαν τον Μάιο του 2020 και η συχνότητά τους αυξάνεται, διαπίστωνε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στην επιθεώρηση Marine Mammal Science.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα γιγαντόσωμα θηλαστικά πλησιάζουν ιστιοφόρα από πίσω και χτυπούν το πηδάλιο. Συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους και αποχωρούν όταν το σκάφος ακινητοποιηθεί, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο Αλφρέδο Λόπεζ-Φερνάντες, μέλος της ομάδας που υπέγραφε τη μελέτη, δήλωσε στο Livescience ότι οι όρκες της περιοχής δείχνουν να μιμούνται την «Ουάιτ Γκλάντις», μια θηλυκή όρκα που άρχισε πρώτη να εκδηλώνει επιθετικότητα απέναντι σε σκάφη, πιθανώς έπειτα από κάποιο τραυματικό επεισόδιο σύγκρουσης με πλοίο.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι όρκες διδάσκουν τα μικρά τους [πώς να επιτίθενται], όμως αυτή η συμπεριφορά εξαπλώθηκε στα μικρά κάθετα, μέσω της απλής μίμησης, και αργότερα οριζόντια μεταξύ τους» είπε ο ερευνητής.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται απλώς για παιχνίδι που διαδόθηκε μέσω των έξυπνων θηλαστικών ως μόδα.
πηγή: www.in.gr