Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

Καθ' οδόν για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου βρίσκεται η χώρα μετά τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής που προέκυψε στις εκλογές της 21ης Μαίου και ορκίστηκε για 24 ώρες.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου και η Βουλή που θα προκύψει θα συγκληθεί τη Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν υπάρχει σταυροδοσία και οι βουλευτές θα εκλεγούν με τη λεγόμενη λίστα με βάση τη σειρά που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Είναι βέβαια στη διακριτική ευχέρεια των αρχηγών να αλλάξουν τη λίστα των βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια.

Νωρίτερα, σήμερα, η Βουλή εξέλεξε το προεδρείο της. Πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Τασούλας με 270 θετικές ψήφους και 26 παρών από τους βουλευτές του ΚΚΕ και αντιπρόεδροι από πλευράς ΝΔ οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης (296 ψήφους), Χαράλαμπος Αθανασίου (294 ναι και 2 παρών) και Θανάσης Μπούρας (294 ναι, 2 παρών). Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη η Μερόπη Τζούφη (294 ναι, 2 άκυρα ψηφοδέλτια), από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (290 ναι, 4 παρών και 2 άκυρα ψηφοδέλτια), από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης (291 ναι, 3 παρών και 2 άκυρα ψηφοδέλτια) και από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας (256 ναι, 38 παρών και 2 άκυρα ψηφοδέλτια).

Λίγο πριν τη θυροκόλληση και μετά την εκλογή προεδρείου, ορκίστηκε βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που απουσίαζε κατά τη χθεσινή ορκωμοσία στις ΗΠΑ.

πηγή: www.ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ