Ενισχυμένο «Άρωμα Γυναίκας» στην Ελληνική Βουλή

Petite Perle 300×250

Τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου «διαβάστηκαν» και εξακολουθούν να μελετώνται από ειδήμονες και πολιτικούς αναλυτές. Αναφορικά με την εκπροσώπηση των γυναικών, διαπιστώθηκε συνέχεια της αυξητικής τάσης του 2016 και 2019, αποτελώντας το  23,7% του Σώματος με 71 εκπροσώπους, θετικό πρόσημο βεβαίως στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι επομένως τυχαίο, που την ημέρα της Ορκωμοσίας οι τηλεοπτικές κάμερες εστίαζαν με ενδιαφέρον στις παλαιές και νεότερες γυναικείες παρουσίες της Βουλής, αν και το «Άρωμα Γυναίκας», διαχύθηκε περισσότερο, αλλά δε «μέθυσε» το εκλογικό σώμα. Η «ωρίμανση» για μεγαλύτερη συμμετοχή,  ενδεχομένως να απαιτεί ακόμη χρόνο. Πιθανότατα, η έντονη αύρα της γυναικείας παρουσίας να απαιτεί πιο απτά αποτελέσματα, ως απόρροια της ενεργούς πολιτικής συμμετοχής. 

Η Κρήτη μας, τίμησε τις γυναίκες με εκλογή τεσσάρων Βουλευτίνων.  Δύο στα Χανιά, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και την κ. Σέβη Βολουδάκη. Μία στο Ηράκλειο, την κ. Ελένη Βατσινά  και μία στο Λασίθι, την κ. Κατερίνα Σπυριδάκη. Γυναίκες που κατέκτησαν πρωτιές στις εκλόγιμες θέσεις, ένα στοιχείο σημαντικό, που δείχνει ότι οι πολίτες τις πίστεψαν και πιστεύουν πως θα μπορέσουν να τους εκπροσωπήσουν επάξια εντός του Κοινοβουλίου.

Είναι βέβαιο,  πως οι γυναίκες κατακτούν κορυφές, πετυχαίνουν στόχους και μπορούν να πρωτοπορήσουν, αλλά και να καινοτομήσουν στο πολιτικό πεδίο. Μεταφέρουν  «φρέσκιες» ιδέες, διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, των καταστάσεων και των προβλημάτων – προκλήσεων. Επίσης, συνενώνουν ευκολότερα τις δυνάμεις τους όταν πρόκειται να γεφυρώσουν ή να εξαλείψουν αδικίες που διαπράττονται σε βάρος του φύλου τους, των παιδιών ή άλλων.  Μεταξύ των εκλεγμένων γυναικών υπάρχουν γυναίκες με ηγετικές ικανότητες που μπορούν να αναλάβουν καίριες θέσεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων, να δοκιμαστούν και να επιβραβευτούν από το εκλογικό σώμα. Είναι θέμα χρόνου να βιώσουμε μια πιο αντιπροσωπευτική και αρμονική Βουλή με αυτήν την έννοια. 

Άλλωστε, όπως έχει πει η Αμερικανίδα πολιτικός, ακτιβίστρια και διπλωμάτης, που υπήρξε πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλευρό του Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ, η Ελεάνορ Ρούσβελτ: «Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό»…

Ας τολμήσουμε επομένως να βάλουμε τις γυναίκες πολιτικούς στο «καυτό νερό», για να απελευθερωθούν τα αρώματα του γυναικείου αποτυπώματος στην κεντρική και διεθνή πολιτική σκηνή.

ΠΗΓΉ:  άρθρο της Προέδρου του ΑΣΓΕΚ κας Εβελίνας Μπάκιντα

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ