Φραγκίσκος Παρασύρης: Στήνουν επικοινωνιακό παιγνίδι εις βάρος του ΠΑΣΟΚ!

'Αθρο του Φραγκίσκου Παρασύρη*

Αυτό που συνέβη στις εθνικές εκλογές δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η συντριπτική διαφορά των 20 μονάδων την οποία συναντά κανείς μόνο στο 1974, είναι και το πρωτοφανές σφάλμα των δημοσκοπήσεων, όπως τουλάχιστον παρουσιαζόταν δημόσια.

Οι δημοσκόποι τώρα διατείνονται ότι γνώριζαν αλλά δε μίλησαν. Το επιβεβαίωσε  ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB ««οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «αν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν αυτά τα είναι δείγματα για πέταμα, πετάξτε τα». Ποια αξιοπιστία μπορούν να επικαλεστούν για τα σημερινά ευρήματά τους άραγε; 

Ένα σφιχτό και καλά δουλεμένο σύστημα είχε στηθεί. Από τη μια η πίεση της Νέας Δημοκρατίας στα ΜΜΕ, τα οποία έριχναν πάνω από τη χώρα το φάντασμα της ακυβερνησίας, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των πολιτών που επιδίωκαν την πολιτική σταθερότητα και από την άλλη οι επιθέσεις, οι απειλές, οι αναθεματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, που εμπόδιζαν κάθε σοβαρό επιστήμονα και αναλυτή να περιγράψει δημόσια την εικόνα της ολικής κατάρρευσής του. Γιατί είναι περισσότερο σίγουρο από ποτέ, πως αν έστω και μία δημοσκόπηση έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται 20 μονάδες της ΝΔ, τότε το εκλογικό σώμα με τεκτονικές κινήσεις θα μετακινούνταν προς το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας  την ηγεμονία της Παράταξης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.  Αυτή η απόκλιση και τα πραγματικά δεδομένα, είναι δυνατόν να ήταν άγνωστα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος ήταν ο λόγος που διακινούνταν σενάρια ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ από στελέχη της Κουμουνδούρου πέραν από το να κοροϊδέψουν την εκλογική τους βάση;

Για να μιλήσουμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας. Το μόνο αντισυστημικό κόμμα σε αυτές τις εκλογές ήταν και παραμένει το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν ήθελε να παρουσιάσει την εικόνα αυτούσια. Γιατί γνώριζαν πως με όρους γεωμετρίας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα γινόταν η δύναμη της αξιόπιστης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Μια εικόνα που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να συντηρείται. Με ακρίβεια δεκαδικού οι δημοσκοπήσεις δίνουν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, όταν οι ίδιες ακριβώς εταιρίες έπεσαν εντελώς έξω πριν 15 ημέρες!! Ένα στημένο παιχνίδι που επιχειρείται να επαναληφθεί. 

Το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά το 2010, βρίσκεται σε πορεία ανάκτησης των εθνικών χαρακτηριστικών του και η δυναμική που δημιουργείται είναι ανοδική. Έχουμε, όμως, μπροστά μας τρεις εβδομάδες για να συντονιστούμε με τις βασικές αρχές του εκλογικού σώματος. Μπορούμε να απευθυνθούμε στο μεγαλύτερο δυνατό κύκλο του εκλογικού σώματος, να απορροφήσουμε και να εκφράσουμε τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών και να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο πειστικό, συνεκτικό και οργανωμένο, ικανό να δώσει ασφαλείς απαντήσεις για το μέλλον.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ έχει έναν κρυμμένο άσο στο μανίκι του. Τις βαθιές ρίζες του στην κοινωνία, τη μνήμη των ανθρώπων, τα στελέχη στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό και στις επιστημονικές ενώσεις. Απισχνασμένες ύστερα από 13 χρόνια κρίσης, αλλά ακόμα ζωντανές. Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με μια γενναία ανασυγκρότηση, ουδείς μπορεί να μαντέψει τι κλαδιά θα ξεπετάξουν. Άλλωστε, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη μέτρηση της εταιρείας Qed είναι ότι το 32% των ψηφοφόρων σκέπτονται να ψηφίσουν διαφορετικά στις 25 Ιουνίου από ό,τι ψήφισαν στις 21 Μαΐου, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες ανόδου του ΠAΣOΚ.

Και επειδή οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψαν την ηγεμονία της ΝΔ, παρά τα λάθη της διακυβέρνησης, παρά την όξυνση βαθιών παθογενειών του κομματικού συστήματος, παρά την εκτεταμένη διαφθορά, παρά τα φαινόμενα αναβίωσης παρακρατικών πρακτικών, ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, η ατζέντα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η ποιότητα του πολιτικού λόγου ενός ριζικά ανανεωμένου και συνεκτικού πολιτικού προσωπικού, υψώνονται ήδη ως εναλλακτική πρόταση για την πορεία της χώρας. Για την παραγωγική ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, χρηματοδοτημένο από υγιείς πόρους και όχι από δανεικά. Με μια ανασύνταξη των θεσμών και του κράτους δικαίου, έτσι ώστε η ελληνική κοινωνία και η νέα γενιά να ζήσει με ευημερία και ασφάλεια μέσα στο απρόβλεπτο περιβάλλον της εποχής μας. 

  • Υποφήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ