Ουκρανία: Ανατίναξη φράγματος από στρατιωτικές δυνάμεις κίνδυνος και συναγερμός για πλημμύρες

Petite Perle 300×250

Το τεράστιο φράγμα, σοβιετικής εποχής, στη Νόβα Καχόβκα ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη.

Το TASS αναφέρει, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ότι 80 οικισμοί ενδέχεται να πληγούν από πλημμύρες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Η αστυνομία της Ουκρανίας ζήτησε από τους κατοίκους σε 10 χωριά και τμήμα της πόλης της Χερσώνας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς βρίσκονται πιθανότατα στις περιοχές που θα πλημμυρίσουν.

Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χλμ, χτίστηκε το 1956 στον ποταμό Δνείπερο ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα. Διαθέτει δεξαμενή περίπου του ίδιου όγκου με τη Μεγάλη Αλυκή στη Γιούτα και παρέχει επίσης νερό στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα (Χερσώνα, νότια), ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής έκαναν λόγο «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς, και η περιοχή πλημμυρίζει. Το TASS επικαλέστηκε πηγή του, την οποία δεν κατονόμασε, ενήμερη για τις εξελίξεις.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον φιλορώσο δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα ότι το ανώτερο τμήμα του φράγματος καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό.

Το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Το φράγμα αυτό είχε υποστεί ήδη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

πηγή: www.in.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ