Δημοτικό Συμβούλιο: Προβληματισμός για τον Σκαφιδαρά

Petite Perle 300×250

Αποσύρθηκε το θέμα για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης  και το Πράσινο Σημείο – Τι ειπώθηκε – Αιχμές για τα άδεια έδρανα της αντιπολίτευσης

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Το θέμα 10 που ήρθε σήμερα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, μπορεί να αποσύρθηκε στο τέλος, και να αποφασίστηκε να συζητηθεί εκ νέου,  όμως  είναι  εξαιρετικά σοβαρό καθώς σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι, ως αφηρημένη έννοια, αλλά βάσει του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τον ΕΣΔΑΚ, το σημερινό και προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου σε συνάρτηση και με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ΤοΣΔΑ.  Το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα λοιπόν ήταν η μίσθωση ακινήτου στην περιοχή του Σκαφιδαρά, όπου σύμφωνα με την εισήγηση, αναγραφόταν η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και το Πράσινο Σημείο . Στο τέλος σκόνταψαν και  τα δύο.

Στην αρχή τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αλμπαντάκης,  λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο χώρος ΣΜΑ θα μειώσει το κόστος της αποκομιδής, ενώ στο Πράσινο Σημείο θα γίνεται διαλογή για να μειωθεί το  τέλος ταφής στους Πέρα Γαλήνους. Υπενθύμισε ότι αυτή η περιοχή θεωρείται ως  κατάλληλη  επειδή έχει πρόσβαση από και προς την εθνική οδό και είναι κοντά στους Πέρα Γαλήνους, «οπότε μας εξυπηρετεί  απόλυτα για τη χωροθέτηση του Πράσινου σημείου και του Σταθμού Μεταφόρτωσης».

Κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλη Χουστουλάκη, διευκρίνισε ότι με τη   μελέτη που έχει  κατατεθεί  στο Υπουργείο με τη λειτουργία του ΣΜΑ, θα αγοραστούν δύο μεγάλες νταλίκες από την υπηρεσία Καθαριότητας, όπου τα απορριμματοφόρα θα ξεφορτώνουν σε σιλό, και τα σιλό θα αδειάζουν στην νταλίκα, τα οικιακά στερέα απορρίμματα. Επίσης στο Πράσινο Σημείο θα γίνεται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας,  διαλογή, αλλά και οι ίδιοι οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν εκεί ογκώδη που σήμερα είναι διάσπαρτα παντού.  

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σπύρο Καλλέργη, που παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του σε ότι έχει να κάνει με Σκαφιδαρά λόγω και του παρελθόντος της περιοχής και ζήτησε από τον Δήμαρχο, να δουν ξανά το θέμα  και να μη  λάβουν το  βάρος μιας λάθος χωροθέτησης. Να το εξετάσουν ξανά με επιστημονική προσέγγιση για τους ρύπους.

  «Θεωρώ ότι αυτός ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για αυτή τη χρήση. Ένας χώρος που εξυγιάνθηκε με αγώνες χρόνων και τώρα φιλοξενεί αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι κοντά είναι σπίτια…   

Γι αυτού  του είδους τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις  έχω τις επιφυλάξεις μου, να το δείτε ξανά.

Διότι και η διαλογή έχει περιβαλλοντική επιβάρυνση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλλέργης.  

 Σύμμαχος αυτής της άποψης κι ο κ. Χουστουλάκης, που ανέφερε ότι και στο  παρελθόν δεν προχώρησε αυτό  το θέμα για τους λόγους που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος.

«Οι νεότεροι δεν θυμάστε αλλά δόθηκαν αγώνες για να φύγουν από  εκεί τα απορρίμματα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χουστουλάκης και εξέφρασε επιφυλάξεις για την μεγάλη έκταση που ζητείται για μίσθωση για αυτό τον λόγο.

Ήταν η σειρά του κ. Μποκέα να λάβει τον λόγο να δώσει διευκρινήσεις, να πει ότι ήταν λάθος που μπήκε το θέμα του ΣΜΑ στην παρούσα φάση , αφού η εκμίσθωση στον Σκαφιδαρά είναι μόνο για το Πράσινο Σημείο, να εισηγηθεί  την τελική απόφαση της απόσυρσης αλλά και να αφήσει και αιχμές, για το γεγονός ότι γι αυτό το θέμα, παρών δεν ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Τζεδάκης, που  είχε χειριστεί το θέμα στο παρελθόν με αποφάσεις που σήμερα δρομολογούνται με βάση τον τότε σχεδιασμό.  Είπε  μεταξύ άλλων ότι ο χώρος είχε επιλεγεί και με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΔΑΚ, στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος, ότι επί των ημερών του έγιναν  προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα για να βρεθεί νέος χώρος για ΣΜΑ.

Στο τέλος πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα και να επεξεργαστεί εκ νέου από την υπηρεσία.

Το ΣΜΑ δεν είναι επίκαιρο, είπε, και συμπλήρωσε ότι υπάρχει   λάθος στον τρόπο με το οποίο έχει γίνει η εισήγηση και  τίτλος του θέματος.  Έπρεπε να είναι μόνο το Πράσινο Σημείο.

 Τόνισε όμως  τη σοβαρότητα του θέματος και ότι δεν μπορούν να αναιρούνται παλαιότερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Μποκέας :   

«Στην επόμενη συνεδρίαση να είναι εδώ η υπηρεσία και από τον ΕΣΔΑΚ, να μας κάνουν ενημέρωση στο σώμα, γιατί έχουμε ψηφίσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που λέει συγκεκριμένα πράγματα, δεν μπορούν να αναιρούνται  παλαιότερες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, αποφάσεις για τη διαχείριση των  απορριμμάτων.

Να έρθει ξανά σωστά το θέμα, και όταν έρθει ξανά θα παρακαλούσα από την προηγούμενη δημοτική αρχή να είναι εδώ, να είναι εδώ ο αντιδήμαρχος που διαχειρίστηκε  το ζήτημα, επί των ημερών του χωροθετήθηκε ο ΣΜΑ.

'Ηρθε μια εισήγηση που αποτελεί συνέχεια μιας στρατηγικής που έχει επιλέξει ο Δήμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όμως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο το δημοτικό συμβούλιο για να το συζητήσει.

Να ενημερωθούμε για το τι είναι ο  ΣΜΑ, το Πράσινο Σημείο, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αν μπορεί να βρεθεί κάτι άλλο,  τι γίνεται με τις χρηματοδοτήσεις».

Όσον αφορά στο Πράσινο Σημείο  ή στα Πράσινα Σημεία τόνισε ότι είναι  μια απλή μεταφόρτωση σε οργανωμένο χώρο για να διαχειριζόμαστε τα  κλαδιά,  και τα ογκώδη, στρώματα κ.α για η σημερινή εικόνα δεν τιμά κανέναν και πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας είπε ότι κατανοεί απολύτως  τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς του πρόεδρου και του κύριου Χουστουλάκη.

Είπε ότι «το θέμα του ΣΜΑ,  δεν είναι καινούριο.  Είναι παλαιό ζήτημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, θα ήταν χρήσιμο εδώ να ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος ο Δημήτρης Τζεδάκης, γιατί επί των ημερών του επιλέχθηκε η συγκεκριμένη θέση.

Τι εννοώ επιλέχθηκε; Ο δήμος συμμετέχει στον ΕΣΔΑΚ,

Στη συγκεκριμένη πρόταση για τον ΣΜΑ, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε επιλεγεί, ο συγκεκριμένος χώρος για ΣΜΑ, όμως δεν υπάρχει έγκριση του έργου.  

Όταν αναλάβαμε τη δημοτική αρχή, συντάχθηκα με την άποψη του προέδρου Καλλέργη, αλλά ήταν και δική μας άποψη. Σε συνεννόηση με τον ΕΣΔΑΚ κάναμε έναν αγώνα για να εντοπίσουμε άλλες θέσεις στον Δήμο.

Όμως σκοντάξαμε και στις εγκρίσεις και στις αδειοδοτήσεις, αλλά κυρίως στην είσοδο- έξοδο.

Βρήκαμε και άλλους χώρους αλλά δεν ήταν κατάλληλοι και αποτελεσματικοί  σε σχέση και με το κόστος».

Κατόπιν όλων αυτών το θέμα όπως προαναφέρθηκε αποσύρθηκε από τη συνεδρίαση μετά και τη διεξοδική συζήτηση.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ