Νέα σημαντική δωρεά έργων στην Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου από τον Μίνωα Ορφανό

Petite Perle 300×250

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου είχε την τύχη να υποδεχθεί προ τετράμηνου τη δωρεά είκοσι σπουδαίων έργων τέχνης από τον Μίνωα Ορφανό, γιο των σπουδαίων εικαστικών Λάμπρου Ορφανού, και της Έλλης Μουρέλου Ορφανού.  Η επιτυχής συνεργασία μεταξύ του δωρητή των έργων και του Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου απέφερε ως καρπό μια νέα δωρεά είκοσι επιπλέον έργων, εξίσου σημαντικών.

Έτσι για μια ακόμα φορά η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου εμπλουτίζεται με σημαντικά έργα των καλλιτεχνών που έρχονται να δημιουργήσουν μια συλλογή σαράντα (40) έργων, η όποια πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό από τον δωρητή εντός του έτους.

Ο Λάμπρος Ορφανός ανήκει στους κορυφαίους δημιουργούς της εποχής του. Χαράκτης, ζωγράφος και διευθυντής του τμήματος χάραξης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την πρώτη του εμφάνιση στο καλλιτεχνικό προσκήνιο και σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, οι κριτικές του τύπου υπήρξαν πάντα επαινετικές για το έργο του, διακρίνοντας τις αρετές του τόσο στη ζωγραφική, όσο και τη χαρακτική του δεινότητα. Έργα του βρίσκονται στις συλλογές των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, καθώς και στις συλλογές των Τραπεζών της Ελλάδος, Πειραιώς, Alpha Bank, του Μ.Ι.Ε.Τ., Ι.Α/Ε.Τ.Ε. και της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Επίσης, έργα του κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη, τα Μουσεία Γ. Ι. Κατσίγρα, Ακροπόλεως, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων κ.α.

Τα τριανταπέντε χρόνια του Λάμπρου Ορφανού στο καλλιτεχνικό στερέωμα, σκιαγραφούν μία πολυδιάστατη φυσιογνωμία, η οποία διευρύνεται σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων που ξεκινάει από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, και περιλαμβάνει επίσης τη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων, ημερολογίων και περιοδικών, τη φιλοτέχνηση διάφορων εντύπων, αφισών και γενικά χαρακτηρίζεται από μία έντονη απασχόληση με τις γραφικές τέχνες στην Ελλάδα και στην Γαλλία.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το βιογραφικό του καλλιτέχνη καθώς και τα έργα που διαθέτει πλέον η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου στην συλλογή της: https://heraklionartgallery.gr/artist/orfanos-lampros/

Η σύζυγός του Έλλη Μουρέλου – Ορφανού επίσης καταξιωμένη καλλιτέχνης σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών (1940 – 1947) με καθηγητές τον Δ. Μπισκίνη, τον Ο. Αργυρό και τον Κωνσταντίνο Παρθένη.   Διακρίθηκε ως ζωγράφος ειδικευμένη στην τεχνική των ψηφιδωτών.  Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις (Πανελλήνιες 1957, 1967, 1971, 1975) ενώ έχει τιμηθεί με βραβείο του ΕΟΤ για την διαφημιστική αφίσα της Ελλάδος (1959).

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το βιογραφικό της Έλλης Μουρέλου Ορφανού  καθώς και τα έργα που διαθέτει πλέον η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου στην συλλογή της: https://heraklionartgallery.gr/artist/moyreloy-orfanoy-elli/

Ο Δήμος Ηρακλείου εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες του στον Μίνωα Ορφανό για την ευγενική του απόφαση να διαθέσει αυτά τα έργα στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Η δωρεά αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας και επιβραβεύει το όραμα της Δημοτικής Πινακοθήκης η όποια είναι αφοσιωμένη στην διατήρηση και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής περιουσίας που διαθέτει.   Τα νέα αυτά έργα τέχνης είναι μια σημαντική προσθήκη στη συλλογή της και θα τα απολαμβάνουν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες, μέσα από την ιστοσελίδα της πινακοθήκης www.heraklionartgallery.gr.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ