Σε λίγο η προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τρίπρα στο Ηράκλειο

Petite Perle 300×250

Στις 20:00 είναι προγραμματισμένη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο και την Πλατεία Ελευθερίας.

«Η Ελλάδα ήταν και θα είναι ισχυρή Δημοκρατία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ δυνατός για να ενισχύσει τη Δημοκρατία. Δεν θα γίνει η Ελλάδα, Ουγγαρία του Όρμπαν όσο κι αν θέλει να του μοιάσει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα Χανιά. Υπογράμμισε ότι στις κάλπες συγκρούονται δύο εναλλακτικά κυβερνητικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, «αντίθετα σαν τη μέρα με τη νύχτα», σημειώνοντας ότι «καμία από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες» και πως το σχέδιο της ΝΔ έχει κρυφές πτυχές. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι τις τελευταίες μέρες αναδείχθηκαν τρία πράγματα: «Πρώτον, ότι είναι αδίστακτοι ακόμη και σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Δεύτερον, ότι θέλουν να είναι καθεστώς και να εκφοβίζουν, όπως η κυρία Μπακογιάννη. Τρίτον, όταν μας λένε ότι είμαστε "εθνική εξαίρεση" και δεν πρέπει να θέτουμε ερωτήματα για την ανθρώπινη ζωή, ότι την επόμενη ημέρα θέλουν να κυβερνήσουν ανεξέλεγκτοι»

Απευθυνόμενος σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη σημείωσε ότι η ανατροπή του συσχετισμού της κάλπης του Μαΐου δεν είναι ζήτημα που αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πόσο ισχυρή θα είναι η κοινωνία, πόσο υγιής η δημοκρατία και πόσο σταθερό το πολιτικό μας σύστημα την επόμενη ημέρα. Αναφερόμενος στη ΝΔ υποστήριξε ότι «το σχέδιό τους είναι να μειώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχουν την επόμενη ημέρα κάποιον που να μπορεί να τους κοιτάει στα μάτια και να εκφράζει τις ελπίδες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Το σχέδιο τους είναι ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος». Προσέθεσε ότι «δεν τους βγήκε το σχέδιο του βολικού δικομματισμού, αλλά έχουν σχέδιο να βάλουν 3-4 ακόμα κόμματα στη Βουλή», για να τονίσει ότι «αντικειμενικά, με την ενισχυμένη αναλογική, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν πηγαίνει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει το σχέδιο της ΝΔ να είναι ανεξέλεγκτη την επόμενη ημέρα».

Σημείωσε ότι «θα είμαστε εμείς εδώ να αγωνιζόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δίπλα στην κοινωνία, για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία. Να δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι την Κυριακή αποφασιστικά με αισιοδοξία. Να είμαστε μαζί, να προχωρήσουμε μαζί κι από Δευτέρα. Για να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της δικαιοσύνης, της ελπίδας στην ελληνική κοινωνία»
 
«Το σχέδιο της ΝΔ είναι να φτιάξει καθεστώς» 
 
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά να φτιάξει καθεστώς», υποστηρίζοντας ότι αυτό φάνηκε από συμπεριφορές αυτές τις ημέρες: «Μας το έδειξε η κυρία Μπακογιάννη, που πήγε στην μουσουλμανική μειονότητα και τους απείλησε, ότι αν μείνει έστω και μία "ροζ κουτσουλιά στον χάρτη" -έτσι είπαν- τότε θα περάσουν πολύ δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και αυτή η απειλή, ο εκφοβισμός δεν αφορούσε μόνο την μουσουλμανική μειονότητα, αφορούσε κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε πολίτη που έχει στο μυαλό του να αντισταθεί στις βουλές μιας ανεξέλεγκτης καθεστωτικής κομματικής και οικογενειακής εξουσίας, όπως αυτή που θέλουν να επιβάλουν από τις 26 και μετά»

Αναφερόμενος στις αποσύρσεις υποψηφίων της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχουμε γράψει 3-0 μέχρι τώρα»: «Πνευματικός, Κρικέτος, Κατραντζή. Τρεις υποψήφιοι της ΝΔ, που είναι καταγεγραμμένοι στα ψηφοδέλτια, έχουν αποσυρθεί εκ των υστέρων. Ο κ. Πνευματικός, γιατί είπε την αλήθεια για το σχέδιο τους στην Υγεία. Ο κ. Κρικέτος, γιατί είπε πώς σκέφτονται την ανθρώπινη ζωή. Είπε ότι έπρεπε να τους αφήσουν να πνιγούν τους μεταναστεύοντες και τους πρόσφυγες γιατί θα ερχόντουσαν και θα μας έκλεβαν. Και ο κ. Κατραντζή, που ανέδειξε πόσο αδίστακτος και ανεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης στα εθνικά μας θέματα»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πήγε να του στήσει μια παγίδα εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, «που 4 χρόνια την είχε για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους, του υπουργούς του, ακόμη και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και μου έστειλε ένα χαρτί για να κατηγορεί δήθεν τους δικούς μας υποψήφιους βουλευτές, ενώ ο δικός του καταγράφεται εκεί ως "στρατευμένος" στην Άγκυρα και με δηλώσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για "Τούρκους της Δυτικής Θράκης"». «Έπεσαν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν», σημείωσε. 
 
«Συγκρούονται δυο εναλλακτικά κυβερνητικά σχέδια» 
 
Τόνισε ότι στις κάλπες της 25ης Ιουνίου «συγκρούονται δύο εναλλακτικά κυβερνητικά σχέδια από τα δύο κόμματα εξουσίας στον τόπο μας» και πως η κεντρική διαχωριστική γραμμή είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ως αξία αναντικατάστατη, αναλλοίωτη, την ανθρώπινη ζωή, ενώ αυτοί, τα κέρδη και τις ζημιές»
Σχολίασε ότι τα δύο αυτά σχέδια είναι «αντίθετα σαν τη μέρα με τη νύχτα», ότι «το σχέδιο της ΝΔ έχει κρυφές πτυχές». Είπε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα, αυτό που κατέθεσε πριν από δύο μήνες ως μεσοπρόθεσμο στις Βρυξέλλες και: «δεν προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό 25%, αλλά 1,4 σε βάθος τετραετίας, δεν προβλέπει 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, αλλά 10.000 αντικαταστάσεις αυτών που θα φύγουν από το ΕΣΥ, δεν προβλέπει αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, αλλά μείωση». «Άλλα λοιπόν λένε και άλλα σχεδιάζουν να κάνουν. Καμία από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Άρα δεν υπάρχουν αυτές οι υποσχέσεις», είπε, τονίζοντας ότι όμως «υπάρχουν κάποιες κρυφές σκέψεις, δεσμεύσεις, σχέδια». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για διαλογή ασθενών παραπέμποντας στον κ. Πνευματικό, περαιτέρω μείωση δαπανών στην υγεία, ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, μείωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Μίλησε και για κρυφή ατζέντα και στην οικονομία: «Όσον αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την οικονομία είναι το σχέδιο Πισσαρίδη. Τα ίδια σχεδιάζουν και δεν τα λένε, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όταν θα τελειώσουν τα pass και τα επιδόματα, αλλά δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ. Τα ίδια και χειρότερα σχεδιάζουν για τους πλειστηριασμούς 700.000 ακινήτων, που έχουν περάσει από τις τράπεζες στα funds που τα πήραν κοψοχρονιάς. Και θέλουν να βγάζουν το 100% της αξίας».
 
«Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος»
 
«Απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», τόνισε, «περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές, τη ρύθμιση των χρεών για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα -όπως κάναμε το 2018, το ρυθμιστικό πλαίσιο στη δραστηριότητα των funds, ώστε να σταματήσουν ανεξέλεγκτα να βγάζουν έξω από τα σπίτια τους ανθρώπους που χρωστάνε 5 και 10 χιλιάδες ευρώ, όταν αυτοί που τα ψηφίζουν αυτά χρωστάνε 400 εκατ. στις τράπεζες δανεικά κι αγύριστα. Τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, την αύξηση των μισθών, προκειμένου να πάρει ανάσα η κοινωνία».
 
«Αν εμείς κάνουμε πίσω η κοινωνία θα λυγίσει» 
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θα αγωνιζόμαστε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη» και υπογράμμισε ότι είναι ισχυρή η δέσμευσή του να δοθεί αυτή η δύσκολη μάχη, γιατί «είμαστε μαχητές, γνωρίζουμε από δύσκολες μάχες. Ποτέ δεν το βάλαμε κάτω. Μέχρι την κάλπη αλλά και την επόμενη ημέρα». Ανέφερε ότι καθώς ερχόταν, τον σταμάτησε ένας πολίτης και του είπε: «Είσαι ήρωας, γιατί έχεις απέναντί σου το πιο σκληρό κατεστημένο που υπήρξε ποτέ. Μπετόν». «Δεν είμαι εγώ ήρωας, του απάντησα. Ήρωες είναι αυτοί που προσπαθούν να τα βγάλουν δύσκολα με ένα μεροκάματο φτώχειας. Αυτοί που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτοί που χάνουν τη ζωή τους στην καρότσα ενός αγροτικού. Αυτοί είναι ήρωες», ανέφερε. Προσέθεσε ότι «εμείς είμαστε εδώ να αγωνιστούμε κάτω από κάθε συνθήκη, για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας». 

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα και πως είναι εδώ για να εκπροσωπεί αυτούς που δεν έχουν φωνή, τους αδύναμους, την κοινωνική πλειοψηφία «και δεν θα κάνουμε πίσω». «Όχι γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας», σχολίασε, αλλά «γιατί αυτά τα συμφέροντα υπερασπιζόμαστε, γιατί αν εμείς κάνουμε πίσω η κοινωνία θα λυγίσει» και «την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα ασύδοτο και ανεξέλεγκτο καθεστώς». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε όλους να δώσουν τη μάχη μαζί, «ψήφο την ψήφο, σπίτι το σπίτι, για να ανατρέψουμε αυτόν τον δυσμενή συσχετισμό που καταγράφηκε στις προηγούμενες εκλογές». 
 
«Να δώσουμε τη μάχη και για τα Χανιά» 
 
«Να δώσουμε τη μάχη και για τα Χανιά. Γιατί είναι μια κρίσιμη περιφέρεια για εμάς», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Είμαστε», είπε, «ενωμένοι όσο ποτέ να δώσουμε αυτή τη μάχη στη Χανιά και στην Κρήτη. Η Κρήτη πολύ σύντομα θα ξαναγίνει η πρωτοπόρος δύναμη της προοδευτικής παράταξης του τόπου. Να δώσουμε τη μάχη για να κρατήσουμε, και μετά να κάνουμε τη μεγάλη αντεπίθεση για να κάνουμε ξανά νικηφόρα την προοδευτική παράταξη, κυβέρνηση του τόπου, αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαστε κυβερνώσα παράταξη και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνει η προοδευτική παράταξη, η κυβέρνηση του τόπου, για να δώσει ελπίδα και προοπτική σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ