Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο 4ο Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας και Βιωσιμότητας

Petite Perle 300×250

Στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων του 4ου διεθνούς συνεδρίου κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας, το οποίο πραγματοποιείταιαπό 19 έως 21Ιουνίουστο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκδήλωσηδιοργανώνεται από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, οδιεθνής επιστημονικός οικονομικός οργανισμόςINFER, το HarperAdamsUniversity, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το NeapolisUniversityPafos και οΔήμος Ηρακλείου.

Toδιεθνές συνέδριο, με πάνω από 150 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι σημαντικό για το πεδίο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη εφαρμογών ποικίλων επιπέδων κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας, με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση των ερευνητών να εξετάσουν τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας κάτω από μια προσέγγιση ολιστικής κλίμακας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «η κυκλική οικονομία αν και σαν σκέψη φαίνεται μια απλή διαδικασία, σήμερα είναι μία αρκετά πολύπλοκη έννοια, μιας και η ζωή μας έγινε πολύπλοκη, με πολλές τεχνητές ανάγκες, που απαιτούν υπερκατανάλωση ποικίλων αγαθών και υπηρεσιών, και οδηγούν στην υπερεξάντληση φυσικών, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων».

Επίσης, από τη πλευρά της Κρήτης ως μεμονωμένη γεωγραφική ενότητα, ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσεότι η κυκλική οικονομία αποτελεί πρόκληση, μιας και το γεγονός ότι η Κρήτη είναι ένα απομακρυσμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα νησί, δημιουργεί το κίνητρο να βρεθούν λύσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την κάλυψη των αναγκών από πόρους και υπηρεσίες εντός του νησιού.

Ακόμα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Κρήτης ως δυναμικό νησί που στηρίζει την οικονομία του σε δύο τομείς ανάπτυξης, τον τουρισμό και τη γεωργία, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια της Τεχνικής Βοήθειας του ΠΕΠ Κρήτης με στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η καταγραφή και η έρευνα στην αγορά,και οδήγησε σε συζήτηση και επεξεργασίατων προτάσεων χρηματοδότησης στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε τον χαιρετισμό του με αναφορά στο σχεδιασμό και στις δράσεις διαχείρισης αποβλήτων, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του πάρκου κυκλικής οικονομίας στο Ηράκλειο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ