ΓΕΛ Γαζίου: Στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου το θέμα του αποκλεισμού από το Παγκόσμιο

Petite Perle 300×250

Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και μέσα της νομικής οδού, είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Σε γκάφα του υπ. Παιδείας, που ψάχνει τρόπο να δικαιολογηθεί αποδίδουν οι γνωρίζοντες το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, με τον αποκλεισμό του ΓΕΛ Γαζίου, από το Μουντιάλ του Μαρόκου. Το θέμα λαμβάνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις  με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου να ζητά από  το υπουργείο να αποκαταστήσει την αδικία χορηγώντας στους μαθητές – αθλητές του ΓΕΛ Γαζίου τα μόρια. Την Τρίτη το γραφείου του κ. Αυγενάκη, επισκέφθηκαν, ο απερχόμενος Λυκειάρχης Γιάννης Κωστάκης και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ενώ  συνάντηση  έγινε την Τετάρτη με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα.

Σήμερα Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου το θέμα συζητήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όταν σχετική ερώτηση έθεσε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, Μιχάλης Χουστουλάκης.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκεάς, ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Κωστάκη, τονίζοντας ότι με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο δήμος Μαλεβιζίου από την πλευρά του θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την άρση αυτής της μεγάλης αδικίας εις βάρος των παιδιών ενώ η νομική υπηρεσία του Δήμου,θα είναι δίπλα στο σχολείο σε περίπτωση που αποφασιστεί να ακολουθηθεί νομική οδός με προσφυγή.

Το θέματα είναι δύο, αρχικά η συμμετοχή των παιδιών αλλά και το αίτημα για το μόρια.

 Αυτό που τίθεται στο τραπέζι της συζήτησης όπως το βάζει ο κ. Κωστάκης, μιλώντας στην εφημερίδα "Φωνή του Μαλεβιζίου" είναι να υπάρξει μέριμνα για τους κυπελούχους Γαζίου, για να μην χάσουν την πριμοδότηση των μορίων, αφού θεωρείται σχεδόν αδύνατο, να φύγει η αποστολή για Μαρόκο, για τη διεξαγωγή του τελικού το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. 

«Η ομάδα είναι τόσο καλή και άρτια που σίγουρα θα ήταν στους τέσσερις», τονίζει ο κ. Κωστάκης, και δηλώνει ότι όλοι πρέπει να είναι στην κατεύθυνσης της πολιτικής λύσης, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί λύση με τα μόρια ως πριμ της προσπάθειας για την εισαγωγή στις σχολές ανώτατης εκπαίδευσης της επιλογής τους.  Το θέμα είναι τόσο σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς ότι θα γινόταν η εισαγωγή στην Γυμναστική  Ακαδημία ή θα λειτουργούσε ένα επιπλέον 20%, για άλλες σχολές. Η μέριμνα αυτή δεν πρέπει να  αφορά μόνο στους απόφοιτους πλέον αλλά και τους μαθητές που είναι τώρα στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι το θέμα αρχίζει και τελειώνει στο υπ. Παιδείας, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο.  

Το αίσθημα της αδικίας που νιώθουν μαθητές και γονείς είναι κατάφορο και πρέπει να βρεθεί λύση, σημειώνει.  

«Από τη στιγμή που η υπαιτιότητα δεν είναι δική μας, και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην παράλειψη του υπ. Παιδείας, αυτό πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να ήμασταν εκεί και είχαμε διακριθεί», είπε ο κ. Κωστάκης.

 Αυτή  τη στιγμή το θέμα, αυτό δεν απασχολεί μόνο, του πρωταθλητές του ΓΕΛ Γαζίου, αλλά και τις πρωταθλήτριες του  Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, που απέστειλαν σύμφωνα με πληροφορίες  εξώδικο προς το υπ. Παιδείας.

Τι δεν έγινε – Οι εκ των υστέρων  εξηγήσεις

Η εξέλιξη αυτή που έγινε γνωστή πριν μερικές ημέρες αιφνιδίασε τους πάντες.

Επιγραμματικά τα βήματα που δεν έγιναν σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη είναι τα εξής: Δεν έγινε η πρώτη αίτηση για την εγγραφή της Ελλάδας, στη διοργάνωση κάτι που μπορούσε να γίνει το τελευταίο εξάμηνο του 2022.

Το 2023, μέχρι και τον Απρίλιο,  δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία που δεν είχε καν ξεκινήσει.

Κατά τη διερεύνηση του ζητήματος οι εξηγήσεις που δόθηκαν στον απερχόμενο λυκειάρχη, σχετίζονται με τα εξής α) Τον Ιούλιο  οι μαθητές  που θα πήγαιναν στο μουντιάλ, δεν θα είχαν πλέον αυτή την ιδιότητα αφού της Γ' τάξης θα είχαν αποφοιτήσει ( αυτό καταρρίπτεται διότι οι διοργάνωση αφορά τους γεννηθέντες του 2005, 2006, 2007).

Β) Τίθεντο ζητήματα που σχετίζονταν με τις προδιαγραφές των ξενοδοχείων σε σχέση με την ασφάλεια των μαθητών

Γ) Υψηλό κόστος για τη συμμετοχή της Ελλάδας για  δυο ομάδες άνω των 200.000 ευρώ.

Σε αυτό το τελευταίο,  ο κ. Κωστάκης είπε ότι για την κάλυψη μέρους του ποσού, τουλάχιστον για το λύκειο,  θα μπορούσε να βρεθεί λύση με  χορηγίες. Άλλωστε η ΠΑΕ ΟΦΗ,  είχε υποσχεθεί βοήθεια ενώ θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένα ποσό τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και από το Δήμο Μαλεβιζίου που είχαν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.

Η αδικία με την αποστολή της  ομάδας, είναι δύσκολο να αποκατασταθεί, αυτό που μπορεί να γίνει είναι να διευθετηθεί  και να στηριχθεί το θέμα των μορίων, κάτι που απαιτεί πολιτική απόφαση.  

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Το υπουργείο να αποκαταστήσει την αδικία

Ανακοίνωση για την περίπτωση του ΓΕΛ Γαζίου, το οποίο έμεινε εκτός παγκοσμίου πρωταθλήματος επειδή το υπουργείο Παιδείας ξέχασε να δηλώσει συμμετοχή εξέδωσε η Ομάδα Αθλητισμού Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

'Η σχολική ποδοσφαιρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Γαζίου, έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην σπουδαία διοργάνωση του παγκόσμιου σχολικού πρωταθλήματος.

 Υπαίτιοι για αυτό είναι το Υπουργείο παιδείας καθώς και η διεύθυνση Φ.Α του υπουργείου παιδείας, καθώς αμέλησαν  εσκεμμένα  ή μη, να δηλώσουν την συμμετοχή της χώρας μας. Έπρεπε μέχρι 20 Απριλίου 2023 να έχει δοθεί  η  προκαταβολή για τη συμμετοχή  μας. Επίσης  μαθαίνουμε πως δεν υπήρχε η ευαισθησία να ενημερωθεί επίσημα  το σχολείο,  ότι δεν θα συμμετέχει και το πληροφορήθηκαν από το site της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

 Καταδικάζουμε το γεγονός αυτό, αφού οι μαθητές του τόπου μας  όχι μόνο  στερήθηκαν την μεγάλη ευκαιρία της συμμετοχής τους σε μια παγκόσμια διοργάνωση αποκομίζοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες, αλλά έχασαν και την ευκαιρία διεκδίκησης της μοριοδότησης που δικαιούνται σε περίπτωση διάκρισης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα . Η Ανεπάρκεια τους ως  υπουργείο είναι παροιμιώδης . Καταδεικνύεται  εμφανώς  και άλλη μια φορά, ο τρόπος της προχειρότητας τους στη διακυβέρνηση της χώρας και ο μη σεβασμός τους στα δικαιώματα των πολιτών.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει την ευθύνη του και  να αποκαταστήσει  την αδικία  χορηγώντας στους μαθητές-αθλητές τα μόρια που θα τους αναλογούσαν στην περίπτωση που θα κατακτούσαν  μια από τις προνομιούχες θέσεις.

Καλούμε τις Τοπικές αρχές ν' αναδείξουν το θέμα και να απαιτήσουν την αποκατάσταση των μαθητών".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ