Εκλογές 2023: Όλα τα ονόματα και οι πληροφορίες για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Petite Perle 300×250

Προς το υπουργείο Άμυνας οδεύει ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας – Ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών – Μόνο η Μενδώνη δεν πέφτει «θύμα» του rotation

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ φέρνει και ευρείες ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα, στο πνεύμα του περίφημου rotation που έχει προαναγγείλει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σχήμα εντός του Μαξίμου φαίνεται πως θα υπάρχει μια ισχυρή τριανδρία: ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, ως υπουργός Επικρατείας ο Σταύρος Παπασταύρου και ως υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο Άκης Σκέρτσος.

Φαβορί για κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακόμα και αν δεν είναι υπουργός, θεωρείται ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης. Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει ο Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΛευτέρηςΑυγενάκης οδεύει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο Κώστας Σκρέκας φαίνεται πως θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα η Νίκη Κεραμέως και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως αναπληρωτής υπουργός. Για το υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερη φαίνεται η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ ως αναπληρώτρια ακούγεται η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης στις ΗΠΑ. Για το υπουργείο ως υφυπουργός «παίζει» έντονα και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στο υπουργείο Άμυνας μάλλον πάει ο Νίκος Δένδιας, ενώ στο Πεντάγωνο παραμένει και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στα υπουργεία του οικονομικού κύκλου, ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης ακούγεται έντονα για αναπληρωτής του, με ενισχυμένης αρμοδιότητες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης το πρόσωπο που έχει επιλεγεί δεν έχει προκύψει ακόμα, ενώ για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ακούγεται έντονα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για το υπουργείο Εργασίας ως φαβορί προβάλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πανό Τσακλόγλου. Στο υπουργείο Υποδομών, φαίνεται να πηγαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας και για υφυπουργός του ακούγεται η βουλευτής Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Για το υπουργείο Υγείας, έντονα ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα με ειδική αποστολή, ενώ σε αυτό το υπουργείο αναμένεται να αξιοποιηθούν η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται ο Κυριάκος Πιερρρακάκης, με αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού τον Γιάννη Οικονόμου. Σε θέσεις υφυπουργών ακούγονται έντονα ο Δημήτρης Καιρίδης και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής ως «φαβορί» προβάλλει η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακούγεται το όνομα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όλοι συζητούν το όνομα του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ενδεχομένως με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο pool επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το όνομα του Βασίλη Κικίλια, αλλά και αυτό του Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δεύτερο να ακούγεται και για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως και του  Δημήτρη Καιρίδη. Εντός του κύκλου του ΚΥΣΕΑ φαίνεται πως παραμένει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος φαντάζει ανοιχτό να μετακινηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Για το υπουργείο Τουρισμού, ακούγεται έντονα το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη, με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης συζητείται το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη. «Άγνωστος Χ» είναι ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με το όνομα του Λευτέρη Αυγενάκη να έχει ακουστεί για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ η μόνη που ενδεχομένως να μην πέσει θύμα του rotation είναι η μέχρι πρότινος υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη.

Κανείς, βεβαίως, δεν αποκλείει και άλλες εκπλήξεις, καθώς οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τηρούν τα ονόματα του υπουργικού ως επτασφράγιστο μυστικό. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αύριο προς το απόγευμα, από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ώστε η ορκωμοσία των μελών του υπουργικού να γίνει το πρωί της Τρίτης και το υπουργικό να συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης.

protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ