Πώς θα δοθούν αυξήσεις 700 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Petite Perle 300×250

Θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για τις μεικτές αυξήσεις, ενώ το καθαρό κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι 500 εκατ. ευρώ, καθώς το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Θα επιχειρηθεί το ενιαίο μισθολόγιο να γίνει πιο «ελκυστικό» για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής:

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους νεοεισερχόμενους και όσους κατατάσσονται στα χαμηλότερα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου. Ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο σήμερα ανέρχεται στα 780 ευρώ για τα άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για τους εργαζομένους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα 1.037 ευρώ για τους τεχνολογικής και στα 1.092 ευρώ για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα 780 ευρώ, που είναι και ο ελάχιστος μισθός στο Δημόσιο, παραμένει αμετάβλητος από το μακρινό πλέον 2011, όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή οι περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου. Μελετάται η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει αυτούς που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάληψη ευθύνης στο Δημόσιο αποζημιώνεται μόνο με το επίδομα θέσης το οποίο ανέρχεται στα 290 ευρώ μεικτά για τους προϊσταμένους τμημάτων, στα 350 ευρώ μεικτά για τους προϊσταμένους υποδιευθύνσεων, στα 450 ευρώ για τους προϊσταμένους διευθύνσεων και στα 1.000 ευρώ για τους προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων. Η αύξηση του επιδόματος θέσης είναι ένα από τα σενάρια που επίσης έχουν εξεταστεί και πριν από τις εκλογές.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τους εργαζομένους με παιδιά. Το σκεπτικό που συνοδεύει το σενάριο να αυξηθεί το επίδομα παιδιών είναι το αντίστοιχο που οδήγησε και στη λήψη της απόφασης για αύξηση της έκπτωσης φόρου για τις οικογένειες με παιδιά. Και στο ενιαίο μισθολόγιο –όπως συμβαίνει και με τη φορολογική νομοθεσία– η απόσταση του επιδόματος ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ένα και δύο παιδιά είναι πολύ μικρή. Οι έχοντες ένα προστατευόμενο τέκνο λαμβάνουν 50 ευρώ, ενώ οι έχοντες δύο λαμβάνουν 70 ευρώ (σ.σ. αντίστοιχα το επίδομα για τους τριτέκνους είναι 120 ευρώ). Εχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να υπάρξει μια μικρότερη αύξηση στο επίδομα τέκνου για όσους έχουν ένα παιδί (π.χ. από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ) και μια μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν δύο παιδιά (π.χ. από τα 70 ευρώ στα 120 ευρώ) και για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά (π.χ. από τα 120 στα 170 ευρώ για τους τριτέκνους).

Αν υιοθετηθεί αυτή η λύση, θα συνδυαστεί με την αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους γονείς με παιδιά, οπότε οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικα θα λάβουν μια ουσιαστική καθαρή αύξηση στις αποδοχές τους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ