Καύσωνας Κλέων: Ξεκίνησε η θερμή εισβολή -8,2 εκατ. πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C

Το κύμα καύσωνα έχει ξεκινήσει να πλήττει ολόκληρη τη χώρα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα Πέμπτη με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C.

Να σημειωθεί ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Μαρουσάκης για καύσωνα: Σύντομο αλλά ισχυρό κύμα ζέστης

Ως σύντομο αλλά ισχυρό κύμα ζέστης περιέγραψε τον καύσωνα που θα πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως εξήγησε στο OPEN, θερμή αέρια μάζα από την κεντρική Μεσόγειο φτάνει και στη χώρα μας, ενώ παράλληλα έρχονται πιο ψυχρές μάζες από τα Βαλκάνια. Αυτό «σημαίνει ότι ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο το απόγευμα και από βορρά προς νότο. Είναι ένα σύντομο, ναι μεν, ισχυρό αλλά σύντομο κύμα ζέστης που φαίνεται να υποχωρεί από Κυριακή και στη συνέχεια με βοριάδες και μελτέμια που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι από Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν κοντά στους 37 βαθμούς.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ