Λειψυδρία: Στέρεψαν οι πηγές μειώθηκε μέχρι κι η στάθμη του Αλμυρού- Σε 20 ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα από την αφαλάτωση δηλώνει η ΔΕΥΑΜ

Petite Perle 300×250

Με ανακοίνωση συστήνει να σταματήσει η αλόγιστη χρήση νερού καθώς τα πράγματα είναι σοβαρά

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Με κουβάδες μέσα στους νεροχύτες και τις μπανιέρες, για να συλλέξουν στάλα – στάλα το νερό που τρέχει από τις βρύσες τους ζουν κάτοικοι στην περιοχή της Ανόδου το τελευταίο διάστημα, όπως δήλωσαν όσοι επικοινώνησαν στη Φωνή του Μαλεβιζίου.

Τηλέφωνα δεν κάνουν μόνο στην εφημερίδα αλλά και στη ΔΕΥΑΜ και προσωπικά στον πρόεδρο Τάσο Λιαδάκη, που δέχεται την αγανάκτηση και τα παράπονα τους.

Τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα έχει ενταθεί εξαιτίας πολλών παραγόντων με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει οι ώρες που υδροδοτούνται οι περιοχές.

Με το δίνεται το νερό μόνο απόγευμα και όχι πρωινές ώρες, ειδικά όσοι δεν έχουν μοτέρ δεινοπαθούν και αναγκάζονται να αγοράζουν εξάδες νερό ακόμα και για να ξεπλύνουν τα πιάτα τους! Πόσο μάλλον να κάνουν μπάνιο ή να βάλουν πλυντήρια.

Κάτοικος της περιοχής που επικοινώνησε μαζί μας, και την ίδια εικόνα έχει μεταφέρει και στον κ. Λιαδάκη όπως μας είπε, βιώνει μια απελπιστική κατάσταση η οποία εντείνεται το τελευταίο διάστημα.

Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν μετά το Πάσχα, αλλά ειδικό τις τελευταίες ημέρες το κακό έχει παραγίνει, σύμφωνα με τον κάτοικο.

« Στο σπίτι μας δεν έχουμε μοτέρ. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε είναι κάτι που αφορά τη ΔΕΑΥΜ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η περιοχή μας το τελευταίο διάστημα δεν έχει νερό. Αυτό λέμε, αυτό θέλουμε να καταλάβουνε κι όχι να μας αμφισβητούνε μόλις το λέμε…».

Μειώθηκε μέχρι και η στάθμη του αλμυρού – OFF η πηγή του Σάρχου

Για αυτό το σοβαρό θέμα η Φωνή του Μαλεβιζίου επικοινώνησε με τη ΔΕΥΑΜ και συνομίλησε με τον πρόεδρο Τάσο Λιαδάκη και τον διευθυντή Γιώργο Κουγιουμουτζάκη.

Το πρόβλημα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το Μαλεβίζι.

Μέσα στη γενική εικόνα και η ειδική. H γενική εικόνα είναι ότι η Κρήτη βιώνει ένα από τα χειρότερα υδρολογικά έτη της εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβίας.

 Η ειδική, το πόσο έχει επηρεάσει η ανομβρία την περιοχή μας. Το μαρτυρούν τα στοιχεία που παρέθεσαν στην εφημερίδα τα στελέχη της ΔΕΥΑΜ:

-Πριν 2 μήνες η στάθμη του Αλμυρού ήταν στα 2,5 μέτρα και σήμερα έχει μειωθεί στο 1 μέτρο

-Στέρεψε η πηγή του Σάρχου

– Η αποδοτικότητα στη γεώτρηση στην Κέρη έχει μειωθεί κατά 20%

Είναι ξεκάθαρο και σαφές, σημείωσε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, ότι οι στάθμες των πηγών και των γεωτρήσεων έχουν πέσει και αυτό είναι το επακόλουθο της λειψυδρίας όλου του νησιού όχι μόνο του Μαλεβιζίου. Γι αυτό έγιναν όλες οι ενέργειες μας προς τα αρμόδια υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να πάρουμε επιπλέον νερό, από την πηγή από τον Αλμυρό, για να αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατεστημένης μονάδας αφαλάτωσης, για την κάλυψη των αναγκών της ύδρευσης μέσα στο Γάζι, αρχικά κατά 3.000 κβ/ ημέρα, σημείωσε. Με την αφαλάτωση θα γεμίσουν οι αγωγοί και θα είναι λιγότερα τα πλήγματα. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα, αν και από πέρσι η κατάσταση είναι καλύτερη, είπε ο κ. Κουγιουμουτζάκης.

Δύσκολο το επόμενο 20ημερο

Τις επόμενες 20 ημέρες η ΔΕΥΑΜ ευελπιστεί θα έχει λυθεί το πρόβλημα καθώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες που είναι εκεί σε εξέλιξη για να τρέξει νερό απευθείας στις βρύσες. « Καλούμε τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία και να μην κάνουν αλόγιστη χρήση νερού», σημείωσαν τα στελέχη της ΔΕΥΑΜ, και πιθανά να βγει και επίσημη ενημέρωση για το κοινό.

« Άλλοι δεν έχουν νερό και άλλοι ποτίζουν με τα λάστιχα, πρέπει να κάνουν όλοι οικονομία για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες του συστήματος», σημείωσαν.

«Τη νύφη» πρώτη την πληρώνει η Άνοδος

 «Έχουν δίκιο οι πολίτες» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Τάσος Λιαδάκης κι αναφέρθηκαν και οι δυο ερωτηθέντες στο γιατί με ακόμα και με το παραμικρό η Άνοδος μένει από νερό. Η απάντηση με απλά λόγια είναι λόγω του ύψους. Τα δίκτυα γενικώς είναι χαμηλά σε σχέση με αυτά της Ανόδου. Εξαιτίας αυτού, οτιδήποτε και να συμβεί ακόμα και ένα σπάσιμο σε αγωγό, η πρώτη περιοχή που δέχεται αυτές τις πιέσεις και αργεί να ανακάμψει είναι η πυκνοκοιτημένη περιοχή της Ανόδου.

«Δυστυχώς αυτή η περιοχή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω « θέσης και συστήματος δικτύων» με την επιπλέον ποσότητα που θα δίνει η αφαλάτωση, ο περισσότερος όγκος θα τροφοδοτήσει μέσω του κεντρικού αγωγού τη δεξαμενή στα «Τσαχιανά». Το νερό θα είναι συνεχές και θα περιοριστούν οι απώλειες», είπε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, αναφερόμενος και στον μεγάλο αγώνα που έδωσε το Μαλεβίζι για τη νέα άδεια χρήσης νερού.

Πρώτη δημοσίευση "Φωνή του Μαλεβιζίου" 13 Ιουλίου 2023

ΔΕΥΑΜ: Προσοχή με μέτρο η χρήση του νερού- Όχι στην αλόγιστη χρήση

Στο μεταξύ χθες η ΔΕΥΑΜ για το θέμα έστειλε σχετική ανακοίνωση καλώντας τους καταναλωτές να περιορίσουν τις σπατάλες και την αλόγιστη χρήση νερού :

Λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν την
φετινή χρονιά, παρατηρείται χαμηλή στάθμη των πηγών και των γεωτρήσεων
με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας κάποιες από αυτές.
Επειδή ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι έντονος και δεδομένου ότι στόχος μας
είναι η ομαλή υδροδότηση όλων των οικισμών του Δήμου μας, θα πρέπει να
μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση νερού και να το
χρησιμοποιούμε με ορθολογικό τρόπο για οικιακή χρήση αποκλειστικά και
μόνο.
Με την παρούσα ανακοίνωση καλούμε όλους τους καταναλωτές να
περιορίσουν άμεσα τη σπατάλη και την αλόγιστη χρήση του νερού σε
ποτίσματα κήπων, πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων κλπ. από το δίκτυο
ύδρευσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου.
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και
έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλουμε κάθε
προσπάθεια για την εξοικονόμηση του.
Όλοι μας πρέπει να αυτοπεριορίσουμε την κατανάλωση του νερού και να
κάνουμε ορθολογική χρήση.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ.
ΝΑΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ