ΟΠΕΚΕΠΕ: Ούτε 100.000 αγρότες δεν έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους

Petite Perle 300×250

Ούτε 100.000 παραγωγοί δεν έχουν ενεργοποιήσει επί συνόλου 630.000 παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα

Με μεγάλη καθυστέρηση συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών, μέσα από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν έχουν ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα ούτε 100.000 παραγωγοί, όταν οι δικαιούχοι παραγωγοί που ελάμβαναν επιδοτήσεις μέχρι τώρα ανέρχονται περίπου στους 630.000.

Σε επίπεδο Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, έχει ενεργοποιήσει ένα 20% με 30% των δικαιούχων που συνεργάζονται με την οργάνωση, αλλά μόνο στο κομμάτι της βασικής ενίσχυσης, αφού ως προς την εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων η Ένωση τηρεί στάση αναμονής.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ χθες Παρασκευή 14 Ιουλίου, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πορεία της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) στο σύστημα καταχώρισης της ΕΑΕ 2023, το οποίο βρίσκεται στο gov.gr, έχουν οριστικοποιηθεί 95.564 δηλώσεις-αιτήσεις. Πρόκειται για σχετικά μικρό αριθμό, που όμως δικαιολογείται εξαιτίας της έλλειψης εξοικείωσης των γεωργών με τα νέα σχήματα του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ και τη γενικότερη ανασφάλεια, που εύλογα προκαλείται από τον νέο τρόπο δήλωσης των αιτημάτων ενίσχυσης, αλλά με ικανοποιητικό επιταχυνόμενο ρυθμό.

Σε συνέχεια διεκπεραίωσης των ενεργειών που απαιτούνται, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα εκδώσει, μέχρι την Τετάρτη 19/7/2023, σχετική εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ 2023.

Επιπρόσθετα και μέχρι την Παρασκευή 21/7/2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην έκδοση της εγκυκλίου οδηγιών σχετικά με τα οικολογικά σχήματα (eco schemes).

Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για τα συνδεδεμένα καθεστώτα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες εκπόνησης των υπό έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας μια νέα αρχή, προχωρά μαζί με τους αγρότες στη νέα εποχή της νέας ΚΑΠ 2023-2027».

Σε ένα ποσοστό γύρω στο 30% έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής μόνο η βασική ενίσχυση στο αντίστοιχο ποσοστό παραγωγών, όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, τονίζοντας ότι, προς το παρόν, όλα τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με τα οικολογικά σχήματα, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν έχουν εφαρμοστεί και θα εφαρμόζονται σταδιακά.

Πιστώνονται επιδοτήσεις

Στο μεταξύ, άρχισαν να πιστώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οφειλόμενες ενισχύσεις στους βιοκαλλιεργητές και άλλες ενισχύσεις, που περίμεναν τα χρήματά τους εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και πληρωμές ενισχύσεων από τη βασική ενίσχυση και το "πρασίνισμα" των προηγούμενων ετών, που για διάφορους λόγους δεν είχαν καταβληθεί μέχρι σήμερα σε χιλιάδες δικαιούχους.

Ωστόσο, "αγκάθι" για την Κρήτη παραμένει ο μεγάλος αριθμός παραγωγών που "κάνει να παίρνουν" μέρος ή και ολόκληρο το μέρος των περυσινών τους επιδοτήσεων.

Όπως μας δήλωνε προ ημερών ο Μύρων Χιλετζάκης, «οι ενεργοποιήσεις συνεχίζονται από την Ένωση Ηρακλείου. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των παραγωγών. Στο μεταξύ, περιμένουμε να ανοίξει και το σύστημα σε ό,τι αφορά και τις μεταβιβάσεις. Εκκρεμούν και κάποιες παλιές πληρωμές. Η διαδικασία όμως των πληρωμών είναι σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα σε μεταβιβάσεις του 2022 και την ολοκλήρωση της πληρωμής των βιολογικών. Συνεχίζονται όμως οι πληρωμές».

Να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά θα εκκαθαριστούν και θα πληρωθούν 56 καθεστώτα. Λόγω του μεγάλου πλήθους των πληρωμών, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα ολοκληρωθούν σταδιακά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.

Το σύνολο των πληρωμών αφορά σε 630.000 δικαιούχους, οι οποίοι μπορεί να είναι δικαιούχοι σε ένα ή και περισσότερα καθεστώτα.

Στο ερώτημά μας αν έχει τη δυνατότητα ένας παραγωγός που περιμένει παλιές ενισχύσεις να ενεργοποιήσει τα νέα του δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που ξεκίνησε από φέτος να εφαρμόζεται, ο Μύρων Χιλετζάκης μάς απάντησε ότι «μπορεί να ενεργοποιήσει την ενιαία του ενίσχυση. Δεν έχει να κάνει το ένα με το άλλο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, πολλοί συμβατικοί παραγωγοί, τόσο στα ελαιόδεντρα όσο και στα αμπέλια, έχουν προχωρήσει σε μετατροπή των καλλιεργειών τους σε βιολογικές, προκειμένου να επωφεληθούν των νέων αυξημένων ενισχύσεων που δίνονται στη βιολογική γεωργία, ενώ αναμένεται αυξημένο ενδιαφέρον και στη βιολογική κτηνοτροφία.

neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ