Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας οι άνεμοι έχουν σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική

Petite Perle 300×250

Μια μικρή ανάσα από τον καύσωνα αναμένεται να πάρουμε από σήμερα Κυριακή (16.07.2023) με τα δύσκολα να επιστρέφουν, καθώς στο τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα απογειωθεί και πάλι.

Την ώρα ωστόσο που ο καύσωνας θα υποχωρήσει, οι βοριάδες ενισχύονται με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι μεγάλος, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ξηρασία.

Συγκεκριμένα μία μικρή πτώση θα παρουσιάσει ο υδράργυρος από σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας, κάτι που δεν θα κρατήσει όμως για πολύ, αφού νέο κύμα καύσωνα έρχεται στο τέλος της επόμενη εβδομάδας.

Ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά τα χθεσινά 43άρια και 44άρια, σήμερα περιμένουμε μικρή υποχώρηση του υδραργύρου λόγω της ενίσχυσης της έντασης του βοριά στο Αιγαίο που θα φτάσει τα 6 με 7 μποφόρ. Χθες (15.07.2023) έπεσε η θερμοκρασία στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα 2-3 βαθμούς σε σχέση με τις θερμοκρασίες που είχαμε την Παρασκευή».

Όπως μάλιστα αναφέρει ο μετεωρολόγος «την τιμητική τους είχαν, χθες, η Πελοπόννησος με 42 βαθμούς Κελσίου στην Μεγαλόπολη, αλλά κυρίως η νότια Κρήτη και η πεδιάδα της Μεσαράς που ο υδράργυρος έφτασε τους 44 και 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική είχαμε αρκετά 40άρια και 41 βαθμούς, στα Πατήσια, στους Αμπελόκηπους, στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στην Νέα Πέραμο».

Σήμερα, σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, περιμένουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με μικρή υποχώρηση του υδραργύρου στις κεντρικές και νοτιότερες περιοχές της χώρας, ενώ τους 40-41 βαθμούς Κελσίου τους περιμένουμε πλέον μόνο στα δυτικά, δηλαδή στο Αγρίνιο, στον Πύργο.

«Η κατάσταση αυτή με τις θερμοκρασίες σιγά σιγά μέχρι την Τετάρτη θα περιορίζεται, αλλά από την Πέμπτη έρχεται νέο κύμα καύσωνα για να ανεβάσει πάλι τον υδράργυρο στους 41-43 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες της επόμενης εβδομάδας» υπογραμμίζει.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Παράλληλα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Κυριακή για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα για σήμερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

ΠΗΓΗ Newsit.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ