Συνεχίστηκε και την νύχτα η μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια

Petite Perle 300×250

Τεράστια είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη φωτιά που καίει από το απόγευμα της Δευτέρας (17/07) στα Δερβενοχώρια.

Η φωτιά που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων καίει ανεξέλεγκτη σε δασική έκταση, έχει μπροστά της τεράστια καύσιμη ύλη.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι έχει σχηματίσει ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων σε ένα εξαιρετικά δύσβατο έδαφος που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια: Φόβοι για επέκτασή της στην Πάρνηθα

Μόνος σύμμαχος στην προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού είναι η φορά των ανέμων που έσπρωχναν τη φωτιά προς την κατεύθυνση της Μάνδρας και της Ελευσίνας και όχι στον αυχένα της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Φωτιά σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες  και τις αναζωπυρώσεις

Στην περιοχή των Δερβενοχωρίων επιχειρούσαν το βράδυ της Δευτέρας, 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Νωρίτερα στις προσπάθειες κατάσβεσης είχαν πάρει μέρος 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα τα οποία αποσύρθηκαν λίγο μετά τις 21.00 αφήνοντας το έργο της κατάσβεσης μόνο στις επίγειες δυνάμεις

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 τα μεσάνυχτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Παράλληλα, μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρούσαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες. Η αγωνία των κατοίκων είναι μεγάλη τόσο για την εξέλιξη της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και για την αυριανή ημέρα καθώς σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα είναι δύσκολη. Προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική και ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Φωτιά τώρα: Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα – Μεγάλη ανησυχία για τα  Δερβενοχώρια – Κάηκαν σπίτια στην Αττική – Καλύτερη η εικόνα στο Λουτράκι |  Έθνος

Οι δηλώσεις Αρτοποιού για τα Δερβενοχώρια

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η πιο δύσκολη φωτιά σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι στα Δερβενοχώρια, όπου το μέτωπο έχει έκταση πολλών χιλιομέτρων, σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένες περιοχές. Όμως, η ένταση και η φορά του ανέμου σπρώχνει τη φωτιά προς τη Μάνδρα.

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η όλη στρατηγική το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. "Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή διότι κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο αέρας είναι τέτοιος που καθοδηγεί τη φωτιά. Και ουσιαστικά ενώ δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο αυτό και να αποκτήσει μια δυναμική διαφορετική" σημείωσε.

"Βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνακτο και ουσιαστικά προσπαθούμε αφενός να μην επηρεαστεί καθόλου το χωριό, δηλαδή κατοικημένες περιοχές και να κρατήσουμε το μέτωπο όσο μπορούμε το βράδυ, ούτως ώστε να μπορέσουμε το πρωί με τα πρώτα εναέρια μέσα, τα οποία θα σηκωθούν με το πρώτο φως της ημέρας να προσπαθήσουμε, να κάνουμε ότι καλύτερο δυνατό μπορούμε" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά, που καίει πευκοδάσος, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ