Χωρίς προσωπικό οι υπηρεσίες έκδοσης βεβαιώσεων όρων δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα – Σε αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες

Petite Perle 300×250

Στη Βουλή η επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, από τον Χάρη Μαμουλάκη

Την αναγκαιότητα παράτασης της ημερομηνίας έκδοσης βεβαιώσεων όρων δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αναδεικνύει με την κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο κίνδυνος να χάσουν οι πολίτες το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας τους είναι ορατός, καθώς ενώ έχουν ήδη κατατεθεί χιλιάδες σχετικές αιτήσεις, είναι αδύνατη η άμεση έκδοση των βεβαιώσεων λόγω του τεράστιου προβλήματος της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης. Γι' αυτό και ζητείται παράταση διάρκειας, τουλάχιστον, 6 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ν. 4495/2017 παρεχόταν η δυνατότητα για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων, στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έως και την 9/12/2022 δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια, να μπορούν να οικοδομηθούν εάν οι ιδιοκτήτες υπέβαλλαν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, ή υπέβαλλαν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε επειδή η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30/9/2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ