Ηράκλειο: Γυναίκα δικηγόρος κατήγγειλε ότι τη χτύπησε αστυνομικός – «Υπάρχει βίντεο από τις κάμερες», απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Petite Perle 300×250

Υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενη ότι αξιωματικός του Α.Τ. Πύργου χειροδίκησε σε βάρος της και την απώθησε βίαια

"Ντόμινο" παρεμβάσεων, επιστολών και ανακοινώσεων πυροδότησε η καταγγελία δικηγόρου για βιαιοπραγία εις βάρος της από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα του νομού Ηρακλείου. Άμεση ήταν η παρέμβαση από πλευράς του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος διά του προέδρου του απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, ζητώντας την άμεση διερεύνηση και απόδοση τυχόν ευθυνών, ενώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη της για το καταγγελλόμενο συμβάν.

Μια τελείως διαφορετική διάσταση δίνεται πάντως, την ίδια ώρα, από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου να διαψεύδει τα όσα κατήγγειλε η δικηγόρος, κάνοντας λόγο για αποδεικτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, και να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «η αλήθεια θα λάμψει μέσω της Δικαιοσύνης».

Η καταγγελία

Η καταγγελία της δικηγόρου για αστυνομική βιαιοπραγία εις βάρος της μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Πύργου ήρθε στο φως μέσα από την επιστολή που έστειλε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Λογοθέτης, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου, η συνάδερφός τους δέχτηκε σκληρή και βίαιη αντιμετώπιση από αξιωματικό στο Αστυνομικό Τμήμα του Πύργου όταν πήγε να υποστηρίξει νομικά στενό συγγενικό της πρόσωπο.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου:

«Τη 18η/7/2023 περιήλθε σε γνώση μας προφορική καταγγελία δικηγόρου-μέλους μας ότι, κατά την επίσκεψή της στο Α.Τ. Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου, προκειμένου να υποστηρίξει νομικά ως συνήγορος στενό συγγενικό της πρόσωπο, που είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, έγινε δέκτης ιδιαίτερα σκληρής και βίαιης αντιμετώπισης από τον εκεί αξιωματικό υπηρεσίας, ο οποίος, σύμφωνα με όσα μας καταγγέλθηκαν, χειροδίκησε σε βάρος της και την απώθησε βίαια, προσπαθώντας μάλιστα να την εκδιώξει από το Αστυνομικό Τμήμα. Η καταγγέλλουσα συνάδελφος έθεσε υπόψη μας φωτογραφίες με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης σε βάρος της, ενώ σήμερα υπέβαλε και έγκληση κατά του αστυνομικού οργάνου. Το συγκεκριμένο αναφερόμενο περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος δικηγόρου κατά την άσκηση των καθηκόντων του δε συνάδει με την αποστολή της Αστυνομίας, προσβάλλει το δικηγορικό λειτούργημα, πλήττει τον θεσμικό ρόλο του συνηγόρου σε μια ευνομούμενη κοινωνία και περιστέλλει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένος να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο το λειτούργημα του δικηγόρου και τον θεσμικό του ρόλο, καλώντας την Πολιτεία και τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα αλλά και τη Δικαιοσύνη να διερευνήσουν άμεσα και σε βάθος το παραπάνω περιστατικό για την ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων και να τις αποδώσουν όπως ο νόμος ορίζει».

Διαψεύδει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων – «Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας»

«Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε για το περιστατικό που έλαβε χώρα μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 18/7/2023 στο Α.Τ. Αστερουσίων και είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία σε βάρος συναδέλφου-μέλους της Ένωσής μας από δικηγόρο του Ηρακλείου και μέλος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Γνωρίζοντας το ήθος, τον χαρακτήρα και την εν γένει συμπεριφορά και πορεία επί 3 και πλέον χρόνια στο Σώμα τού συγκεκριμένου συναδέλφου μας, αδυνατούμε να πιστέψουμε τα εις βάρος του καταγγελλόμενα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αλήθεια θα λάμψει μέσω της Δικαιοσύνης και θα σταθούμε στο πλευρό του σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», ήταν η απάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, που, προς αποκατάσταση – όπως σημειώνει – της αλήθειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Μετά τη σύλληψη και τον σχηματισμό δικογραφίας για παραβάσεις του νόμου περί ΓΟΚ (αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες) σε βάρος του πατέρα της καταγγέλλουσας και αφού η εισαγγελέας Υπηρεσίας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος, κατά τη διάρκεια νόμιμης υπηρεσιακής ενέργειας (λήψη αποτυπωμάτων από τον κατηγορούμενο, όπως είθισται σε κάθε σύλληψη δράστη), από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Αστερουσίων, εμφανίστηκε ως "ταύρος εν υαλοπωλείο" η καταγγέλλουσα, όπου με ύβρεις και απειλές και διαταράσσοντας τη λειτουργία της Υπηρεσίας, προέτρεπε τον πατέρα της-δράστη να αποχωρήσει από το Α.Τ. και να αρνηθεί την ενέργεια την οποία υποχρεούταν να κάνει. Αξίζει να τονιστεί ότι πριν την εμφάνισή της στο Α.Τ. δεν είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από τον ίδιο τον εμπλεκόμενο συλληφθέντα κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου και την παραμονή του στο αρμόδιο Α.Τ., ενώ και ο ίδιος στη συνέχεια προσπαθούσε να τη νουθετήσει ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν ομαλά. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο Α.Τ. Αστερουσίων, άπαντες οι συνάδελφοί μας της εξηγούσαν ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και ότι μετά τη λήψη των αποτυπωμάτων θα αποχωρήσουν από το Αστυνομικό Τμήμα., όπως και έγινε λίγα λεπτά αργότερα. Για όλα τα παραπάνω υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας το οποίο είναι διαθέσιμο προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και αποδεικνύει ξεκάθαρα τη νομιμότητα των ενεργειών των συναδέλφων μας και τις συμπεριφορές εκατέρωθεν, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε άμεσα από τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου για την ανωτέρω συμπεριφορά της δικηγόρου-μέλους τους. Όπως ενημερωθήκαμε την επόμενη ημέρα (;) Τετάρτη 19/7/2023, η καταγγέλλουσα μετέβη στην Εισαγγελία Ηρακλείου και υπέβαλε καταγγελία σε βάρος του αξιωματικού Υπηρεσίας του Α.Τ. Αστερουσίων και η εισαγγελέας Υπηρεσίας διέταξε παράλληλα τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος της για διατάραξη λειτουργίας της Υπηρεσίας, κατ' άρθρο 168 Π.Κ.».

neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ