Αύξηση ανισοτήτων στο δημόσιο με το νομοσχέδιο περί δήθεν «ενίσχυσης» των εισοδημάτων (video)

Petite Perle 300×250

Συνεχίστηκε με μια ακόμη συνεδρίαση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», με Εισηγητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τον Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη.

Κατά την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία, στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό, ήταν 3,7 δισ. αντί της πρόβλεψης για περίπου 1,4 δισ. ευρώ έλλειμα. Γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι περίπου 4 δισ. έφυγαν από τις τσέπες των πολιτών «κατά λάθος» σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών. Αναρωτήθηκε που θα διοχετευτούν αυτά τα πρόσθετα έσοδα, αν π.χ. θα δοθούν για τα αναδρομικά που οφείλει η Πολιτεία στους συνταξιούχους ή τους πανεπιστημιακούς που έχουν δικαιωθεί δικαστικά, ή σε αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για να ενισχυθούν χιλιάδες μικρομεσαίοι, αγρότες, έμποροι, κ.α., ή σε μείωση του ΦΠΑ με στοχευμένο τρόπο ώστε να πάψει να υφίσταται αυτή η στρέβλωση του κρατικού προϋπολογισμού που συνεχίζεται εδώ και 2,5 χρόνια.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους από τη ΝΔ κατά 60% για να χρηματοδοτηθούν φοροαπαλλαγές σε ευκατάστατες κοινωνικές κατηγορίες και ολιγοπωλιακούς ομίλους, καθώς και στους χαμηλούς ρυθμούς του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης,

Μιλώντας για το ζήτημα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξεως του 5%, την ώρα που μόνο ο πληθωρισμός του 2022 ήταν σύμφωνα με την Eurostat 7,6%. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και στο ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, χωρίς όμως αυτό να εκληφθεί ως συναίνεση προς την ασκούμενη οικονομική ή δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ.

Βίντεο :

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ