Δεν πέρασε η απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων

Petite Perle 300×250

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες της απροκάλυπτης προσπάθειας του μεγάλου εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής να βάλουν χέρι στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης που πραγματοποιήθηκε 28/07/2023 ο εισηγητής μετέφερε το αίτημα του Εμπορικού συλλόγου Χανίων για τη διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» την Τρίτη 22 Αυγούστου και τη λειτουργεία των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ.  Ανέφερε μάλιστα με περίσσιο ζήλο ότι είναι μια μεμονωμένη ενέργεια και ότι οι εργαζόμενοι θέλουν τέτοιες δραστηριότητες γιατί αποκτά ζωή η πόλη…

Μάλιστα είναι τέτοια η καούρα τους που έφεραν το θέμα στο Περιφερειακό συμβούλιο παρόλο που με βάση τη νέα νομοθεσία είναι αναρμόδιο να καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς αυτή η αρμοδιότητα περνάει πλέον στους δήμους.  Με την αποφασιστική παρέμβαση των συνδικάτων μας όμως τους χάλασε η σούπα και δεν απέσπασαν την πολυπόθητη έγκριση του σώματος.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που το κεφάλαιο επιχειρεί με διάφορες προφάσεις να απελευθερώσει πλήρως το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και να καταργήσει την αργία της Κυριακής. Το βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τις επιτροπές ανάπτυξης της περιφέρειας (μετά την απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετούσε το μπαλάκι στις περιφέρειες) και το βιώνουμε και τώρα με τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης ΝΔ που πετάει το μπαλάκι στους Δήμους.

Ήδη μια σειρά δήμων όπως ο δήμος Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και ένα τμήμα του Δήμου Φαιστού και άλλες τόσες περιοχές στο Δήμο Χανίων, με πρόφαση τις τουριστικές περιοχές έχουν απελευθερώσει τη λειτουργία των καταστημάτων για 6 μήνες το χρόνο και τις Κυριακές ενώ το ωράριο γίνεται λάστιχο στο βωμό του τουρισμού..

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που όλοι προσπαθούν επιμελώς να κρύψουν είναι ότι η διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων (που πάντα επικαλούνται τα οφέλη των μικρών) όχι μόνο δεν ωφέλησε τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους αλλά αντίθετα, οδήγησε στην αύξηση των λουκέτων για τις μικρές επιχειρήσεις, τη μείωση του κύκλου εργασιών τους σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες που καταγράφουν αύξηση και συγκεντροποίηση.

Όσο για τους εργαζόμενους…

Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ήδη έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή του εργαζόμενου σε ¨απασχολήσιμο¨, δηλ. την ¨απελευθέρωση¨ της εργασιακής σχέσης,  πόσο μάλλον όταν καλούμαστε να δουλέψουμε 7 στα 7 για όσες ώρες θέλει η εργοδοσία , πολλές φορές χωρίς πρόγραμμα αφού όταν το κατάστημα έχει πελάτες συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε και μετά το ωράριο λειτουργίας!

Όλη αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τα ψίχουλα που παίρνουμε για μισθό μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα οικογενειακό ή ατομικό προγραμματισμό, δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση από τα ωράρια εξόντωσης και τις συνθήκες εργασίας, ενώ οι ατελείωτες ώρες ορθοστασίας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

 Η δήθεν «διευκόλυνση των καταναλωτών», η «τόνωση της αγοράς», η «μείωση της ανεργίας» και ότι άλλο επικαλείται το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του εμπορίου,  δεν θα έρθει μέσα από καμία διεύρυνση ωραρίου η με  το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ναι, η κρουαζιέρα και ο τουρισμός έφερε λεφτά στο νησί μας, αυτά τα χρήματα όμως δεν πήγαν ούτε στις τσέπες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ούτε στους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές μαγαζάτορες. Το αποδεικνύουν οι μισθοί πείνας και τα εκατοντάδες λουκέτα των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα αυτά πήγαν στις τσέπες των Τουριστικών πρακτόρων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου και των super market , οι οποίοι βρίσκουν ευκαιρία μέσα στην τουριστική περίοδο για περαιτέρω ξεζούμισμα των εργαζομένων για να βγάλουν κι άλλα κέρδη στις πλάτες μας.

Όλοι αυτοί που ζητούσαν και ζητούν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας επικαλούνται το συμφέρον των μικρεμπόρων αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τους λαγούς των πολυεθνικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα μεγαθήρια του εμπορίου κατακλύζουν πλέον τα κέντρα των πόλεων και επεκτείνονται προς τους υπόλοιπους δήμους.  Σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει μικρό εμπορικό κατάστημα ούτε για δείγμα.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι τα μέτρα αυτά σφαγιάζουν τις όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν παραμείνει, από την επίθεση διαδοχικά όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους τους κλάδους. Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που επιδιώκουν!

Διεκδικούμε :

Ø  Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Ø  Συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώνει την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα και θα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο, με κυλιόμενο ρεπό

Ø  Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του ωρομίσθιου, της μερικής απασχόλησης και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ