Διαρκής η συνεργασία του Φραγκίσκου Παρασύρη με το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Petite Perle 300×250

Με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη και το μέλος Αριστοτέλη Τσεκούρα, συναντήθηκε χθες ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Συζητήσαμε για τα τρέχοντα ζητήματα του τεχνικού κόσμου, για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που οφείλουμε να αναλάβουμε και βεβαίως θέσαμε τη βάση για μια παραγωγική συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης» δήλωσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης ύστερα από την διεξοδική ενημέρωση που είχε στην έδρα του ΤΕΕ-ΤΑΚ.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα εκτός σχεδίου και οικισμού οικόπεδα, τα οποία ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, η οικοδομησιμότητα των οποίων καταργήθηκε με το Ν.4759/20. Για τα οικόπεδα αυτά δόθηκε δυνατότητα αδειοδότησης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2023, εφόσον είχαν υποβάλλει μέχρι το Δεκέμβρη του 2022 αίτημα για έκδοση έγγραφης βεβαίωσης στις Υπηρεσίες Δόμησης. Την ίδια περίοδο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έθετε νέες προϋποθέσεις και περιορισμούς, ακόμα και σε οικόπεδα μεγαλύτερα των τεσσάρων στρεμμάτων γεγονός που απορρύθμισε τη λειτουργία των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, καθώς η μη ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων συνεπάγεται την έλλειψη ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις των συγκεκριμένων οικοπέδων.

Επίσης, από την πλευρά του ΤΕΕ/ΤΑΚ τέθηκε το θέμα με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το οποίο απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ύστερα από τη δεκαετή παράταση στη διαδικασία, βρίσκονται σε αδιέξοδο, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του  Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά που είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσαν άμεσα οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στους Δασικούς Χάρτες, για τους οποίους έχουν κατατεθεί περίπου 20.000 αιτήσεις αντίρρησης στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, τη στιγμή που η επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις είναι υποστελεχωμένη και αδυνατεί να προχωρήσει στην ουσία το έργο της. Ο Φραγκίσκος Παρασύρης επεσήμανε ότι «απαιτείται η άμεση στελέχωση των αρμόδιων επιτροπών με δασολόγους, προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο της εξέτασης των ενστάσεων και βεβαίως για να προχωρήσει η αποδέσμευση χιλιάδων ιδιοκτησιών κυρίως αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τη νόμιμη περιουσία τους. Η κυβέρνηση αδυνατεί, μέχρι σήμερα, να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα παρά τις νομοθετικές προτάσεις που κατά καιρούς έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι». Στην ατζέντα της συζήτησης εντάχθηκε και η ανάγκη για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την απλοποίηση των διαδικασιών για τους σεισμόπληκτους δήμους του Ηρακλείου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ