Νέος καύσωνας από σήμερα αλλά δεν είναι "Κλέων"

Petite Perle 300×250


Ξεκινάει σήμερα ο πρώτος καύσωνας του Αυγούστου, καθώς η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα άνοδο με 40άρια.

Ο εν λόγω καύσωνας δεν θα έχει καμία σχέση με τον «Κλέων», που έπληξε την χώρα τον περασμένο μήνα και κάνοντας τον φετινό Ιούλιο τον πιο θερμό για την κεντρική και νότια Ελλάδα από το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο προηγούμενος μήνας ήταν ο πιο ζεστός για την Αθήνα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο Ιούλιο από το 1860, καθώς η μέση θερμοκρασία (24ώρου) ήταν 31,3 βαθμοί Κελσίου και ξεπέρασε την αντίστοιχη τιμή των 31,1°C που είχε καταγραφεί το 2007.


Το δημοσίευμα του Bloomberg, έκανε λόγο για νέο κύμα καύσωνα στη χώρα μας μετά τον Δεκαπενταύγουστο με θερμοκρασίες-ρεκόρ στη Μεσόγειο, προκαλώντας την οργή των Ελλήνων μετεωρολόγων, οι οποίοι μαζικά εξέφρασαν την αντίδρασή τους, χαρακτηρίζοντας την πρόγνωση τουλάχιστον επισφαλής.

ΕΜΥ: Η πορεία του καύσωνα
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία καταγράφει την πορεία του καύσωνα κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών και αναλύει πώς θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι και τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου προβλέπεται ότι ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα κεντρικά και νότια δυτικοί έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στα ανατολικά τους 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή 4 Αυγούστου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι-απόγευμα. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, τοπικά στα νότια πελάγη 5 Μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 35 με 37 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Το Σάββατο 5 Αυγούστου προβλέπεται ότι από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα και τη Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από νωρίς το βράδυ αναμένεται βελτίωση στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί έως 6 Μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά.
Την Κυριακή 6 Αυγούστου στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Τέλος, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Αρναούτογλου: Έρχεται δύσκολο τριήμερο από την Πέμπτη 3/8/23
Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη χώρα από σήμερα Πέμπτη (3/8) και για ένα τριήμερο, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook και τις υψηλότερες θερμοκρασίες μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Όπως φαίνεται, οι πιο θερμές ημέρες φαίνεται πως θα είναι το τριήμερο Πέμπτη 3 Αυγούστου με Σάββατο 5 του μήνα.

«Στους κλειστούς κάμπους υπολογίστε έως και 1-2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία. Στις ορεινότερες περιοχές 4 με 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία, αντίστοιχα. Στα παραθαλάσσια αλλά και τα νησιά υπολογίστε 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία», επισήμανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Πηγή: iefimerida.gr –

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ