Έσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών νωρίτερα από τις προβλέψεις

Petite Perle 300×250

Οι ωκεανοί σημείωσαν αυτή την εβδομάδα την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, με την μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας να αγγίζει τους 20,96 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας «έφθασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιουλίου 2023» σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ERA5.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 20,95 βαθμοί Κελσίου τον Μάρτιο του 2016, δήλωσε μια εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Θαλάσσιοι καύσωνες

Μια σειρά από θαλάσσια κύματα καύσωνα έχουν καταγραφεί φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού, μεταξύ άλλων.

«Οι θαλάσσιοι καύσωνες που βλέπουμε συμβαίνουν σε ασυνήθιστες τοποθεσίες όπου δεν τους περιμέναμε», επισημαίνει η δρ Μπέρτζες. Τον Ιούνιο, οι θερμοκρασίες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Met Office και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασαν τους 38,44 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα – σαν να μπαίνεις σε μπανιέρα με ζεστό νερό. Κανονικά οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να κυμαίνονται μεταξύ 23 και 31 βαθμών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016, ενώ έχουν γίνει πιο έντονοι και πιο μακροχρόνιοι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

πηγή: www.ethnos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ