Άρθρο Μιχάλη Αλμπαντάκη: “Τώρα κάνουμε το επόμενο βήμα “

Με το χρόνο για τις εκλογές να κυλά αντίστροφα, ο απολογισμός για μένα που συμμετείχα με όλη μου την καρδιά στην παρούσα δημοτική αρχή είναι αναπόφευκτος. Γιατί πέρα από κάθε «αξίωμα» ή τίτλο, είμαι πολίτης του Μαλεβιζίου. Εδώ ζω, εδώ δραστηριοποιούμε, εδώ ονειρεύομαι να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν τα παιδιά μου.

Που ήταν ο τόπος μας λοιπόν το 2019 και που είναι τώρα; Τι σχεδιάσαμε ως υποψήφια για τον δήμο παράταξη και τι υλοποιήσαμε ως δημοτική αρχή; Τι υποσχεθήκαμε και τι κάναμε; Τι ονειρευτήκαμε και τι έγινε πραγματικότητα; Τι πιστεύαμε πως θα βρούμε στο δρόμο μας και με τι αναμετρηθήκαμε τελικά;

Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί στην αρχή της θητείας μας πως θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με μια πανδημία που κακά τα ψέματα «καθήλωσε» το σύστημα και ως προς την λειτουργία του αλλά και ως προς την οικονομία και την παραγωγή έργου. Κι ύστερα ένας πόλεμος στη γειτονιά μας πυροδότησε την ενεργειακή κρίση κι έβαλε φωτιά στους προϋπολογισμούς όλων, νοικοκυριών και υπηρεσιών.

Ο δήμος μας επιπρόσθετα ήρθε αντιμέτωπος και με την μανία της φύσης που πληγωμένη βαθιά από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις «εκδικήθηκε» γράφοντας μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία μας.

Κι όμως. Παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες εμείς αντέξαμε. Το 2019 η ομάδα μας πήρε μια απόφαση: Να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της ώστε να βάλει το Μαλεβίζι σε τροχιά .. μεταμόρφωσης! Αυτά που ορίζουμε ως το «αύριο» του τόπου μας, το καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, να μπουν σε πορεία υλοποίησης. Κι έτσι σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη δουλειά. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι – όπου μας όρισε ο Μενέλαος Μποκέας- προσπαθήσαμε να κάνουμε την υπόσχεση πράξη.

 Δεν λέω πως τα καταφέραμε πάντα και στα πάντα. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε υπό τέτοιες ειδικές συνθήκες! Όμως μπορώ με κάθε βεβαιότητα να πω, πως το τρένο έχει μπει στις ράγες. Η πορεία ανάπτυξης έχει ξεκινήσει. Έργα πνοής για το Μαλεβίζι έχουν δρομολογηθεί. Μελέτες που παρέμεναν βαλτωμένες επικαιροποιήθηκαν και επικαιροποιούνται.  Παρεμβάσεις απαραίτητες για την καθημερινότητα μας  υλοποιούνται.

Ωριμάσαμε μελέτες, διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις, κερδίσαμε αντισταθμιστικά οφέλη για την μέχρι σήμερα «καταπόνηση» του δήμου μας εξαιτίας του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων. Γίναμε πρωταγωνιστές στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα κι είναι αυτή ακριβώς η υλοποίηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης που μας μας φέρνει πιο κοντά́ στο οριστικό́ κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων που βρίσκονται στο δήμο μας.

Δημιουργήσαμε χώρους για τα παιδιά και τη νεολαία. Προχωρήσαμε σε αναπλάσεις δρόμων, πλατειών, σχολικών κτιρίων. Βάλαμε στο κάδρο των παρεμβάσεων μας τον πολιτισμό. Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «Μαζί για την Οικογένεια» έχοντας ήδη θεσπίσει μέτρα στήριξης για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο δήμος μας γίνεται πρότυπο. Έχοντας ένα στρατηγικό σχέδιο για το Μαλεβίζι του αύριο δουλεύουμε μεθοδικά, άοκνα, ορθολογικά για να φτάσουμε σε αυτό. Με συνοδοιπόρο την κοινωνία, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το μέλλον με σεβασμό στο παρελθόν και μέριμνα για το παρόν.

Το όνειρό μας, ο αγώνας κι η αγωνία μας ταυτόχρονα, περιλαμβάνει ότι είναι κι ότι ανήκει στο Μαλεβίζι: την  κάθε κοινότητα, την κάθε θέση, τον κάθε οικισμό. Τον κάθε άνθρωπο που ζει κι εργάζεται στα διοικητικά μας όρια. Από τις παρθένες ορεινές μας περιοχές ως τις μοναδικού κάλλους παραλίες μας. Άλλωστε ο στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου και των αστικών περιοχών. Να ασφαλίσουμε τον τόπο μας απέναντι στη κλιματική αλλαγή που εμείς στο Μαλεβίζι τη νιώσαμε στο πετσί μας. Να δώσουμε προοπτική στον τόπο και τους πολίτες, εξασφαλίζοντας την κοινωνική ισορροπία και πρόοδο. Για όλους: Τα Καλέσσα και την Αμμουδάρα και τις Κορφές. Την Δαμάστα και το Γάζι και το Παλιόκαστρο. Το Τσαλικάκι και τον Κρουσώνα και τη Λυγαριά. Για την Αγία Πελαγία, την Τύλισο και το Μάραθος. Τη Μονή. Το Φόδελε. Για όλους τους απανταχού Μαλεβιζιώτες!

 Ο δρόμος είναι μακρύς. Όμως εμείς δεν έχουμε βαρίδια να μας κρατάνε πίσω. Η παράταξή μας έχει στα πόδια της φτερά. Κάθε επιτυχία, κάθε μικρή ή μεγάλη παρέμβαση που αλλάζει τον τόπο μας αλλά και κάθε αστοχία που την  αντιμετωπίζουμε άμεσα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και που θα παράγει για τον δήμο μας και κατ’ επέκταση για τον καθένα και την καθεμιά από εμάς, προστιθέμενη αξία εξασφαλίζοντας πραγματική ευημερία  σε επιχειρήσεις και πληθυσμό.

Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό, νομίζω πως η απαντήσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αυτονόητες.  Στις κάλπες του Οκτώβρη σας ζητώ, δημότες του Μαλεβιζίου, φίλοι και συντοπίτες μου, να δώσετε στην παράταξή μας, την παράταξη του Μενέλαου Μποκέα την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο της.

Όχι πισωγυρίσματα, παλινωδίες, υποτιθέμενες «ευκαιρίες», δοκιμαστικά και ρίσκα. Κλείστε τα αυτιά στις σειρήνες και δώστε στο Μαλεβίζι το μέλλον που του αξίζει. Το 2019 η αλλαγή ξεκίνησε. Το 2023 κάνουμε το επόμενο βήμα ολοκληρώνοντάς την αλλαγή του τόπου μας. «Το Μαλεβίζι Μπορεί» κι ο Μενέλαος Μποκέας το ξέρει.  

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ

Το Μαλεβίζι Μπορεί - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ