Άρθρο του Σαλούστρου Δημόκριτου: "Ανταποδοτικά οφέλη-πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα άλογα της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου"

Petite Perle 300×250

Χρόνια τώρα, το θέμα της "ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης" μέσω του μεγάλου καλωδίου πρωτοστατεί στην επικαιρότητα της περιοχής του Μαλεβιζίου. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, βρίσκεται και στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του συνδυασμού του κ. Μ. Μποκέα και αποτελεί όχημα της προεκλογικής του καμπάνιας. Τα πολυδιαφημισμένα ανταποδοτικά οφέλη των 46 ολόκληρων εκατομμυρίων ευρώ που θα πάρει τάχα μου ο λαός του Μαλεβιζίου αποδεχόμενος την εγκατάσταση του καλωδίου στην περιοχή, έχει γίνει σημαία και το φάρμακο για πάσα νόσο των δημοτών. 

Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική και καλό θα είναι να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους για να ξέρει ο κάθε δημότης της περιοχής πόσο θράσος έχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η «μπίζνα» που έχουν βαφτίσει «πράσινη ανάπτυξη» είναι προς όφελος του. 

46.000.000 μας λένε ότι είναι τα ανταποδοτικά οφέλη του δήμου μας από τον ΑΔΜΗΕ για να δεχτούμε την εγκατάσταση του καλωδίου. 

  •  35.000.000  από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για την υποδομές που απαιτούνται για την υπογειοποίηση του ίδιου του καλωδίου. Χρήματα δηλαδή που ήταν απαραίτητα για την εγκατάσταση και την ομαλή λειτουργία του εγχειρήματος και καμία σχέση δεν έχουν με την κάλυψη των αναγκών των δημοτών της περιοχής. 
  • 11.000.000 που απομένουν από τα περίφημα ανταποδοτικά, θα διατεθούν κυρίως για την "ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας από την ανατολική είσοδο του Δήμου Μαλεβιζίου" . 

Ολόκληρο το έργο δηλαδή, που έχει να παρουσιάσει η δημοτική αρχή, σε σημαντικά έργα υποδομής, προέρχεται από τα 11.000.000 που δίνει ο ΑΔΜΗΕ (κατά το ήμισυ κρατικό χρήμα)  προκειμένου να "αποζημιώσει" τους δημότες από τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει αυτή η επένδυση στην περιοχή. 

Σαφώς λοιπόν από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής ερωτήματα : 

Ερώτημα 1

Που είναι η ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας στη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή; Τι έκανε η δημοτική αρχή για να πιέσει και να αποσπάσει τέτοια έργα, που στο κάτω κάτω τα έχει χρυσοπληρώσει ο λαός με τη φορολογία του;

Μα φυσικά τίποτα! Το κεντρικό κράτος εισέπραξε χρήματα από τη φορολογία των πολιτών τα οποία ποτέ δεν επέστρεψε σε έργα υποδομής. Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση δεν έβγαλαν κουβέντα όλα αυτά τα χρόνια για την ευθύνη του κράτους. Αντίθετα επιδίωξαν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες του δήμου με έσοδα από δημοτικά τέλη, πρόστιμα κ.α, δηλαδή επιπρόσθετη φορολογία των δημοτών. Γιατί το έκαναν αυτό; μα φυσικά γιατί τα πρόσωπα που απαρτίζουν αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν τη δημοτική αρχή και τη μείζονα αντιπολίτευση είναι αυτά που στελέχωσαν  και στελεχώνουν το κεντρικό κράτος. 

Ερώτημα 2

Θα κερδίσει τελικά τίποτα ο λαός του Μαλεβιζίου από την εγκατάσταση του περιβόητου καλωδίου στην περιοχή; Τι σημαίνει "ενεργειακή αναβάθμιση" της περιοχής; 

Ο λαός του Μαλεβιζίου όχι μόνο δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό από την "ενεργειακή αναβάθμιση" της περιοχής αλλά αντίθετα θα πρέπει να περιμένει σημαντικές αρνητικές εξελίξεις. 

Αλήθεια, αυτό το περιβόητο ενεργειακό καλώδιο θα μειώσει τα τιμολόγια του ρεύματος των κατοίκων; Ακόμα και κάτι υποσχέσεις που ψέλλισε η δημοτική αρχή για μειωμένο ρεύμα πριν μερικά χρόνια τώρα είναι μακρινή ανάμνηση. Αντίθετα, το κόστος του ρεύματος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και θα εκτιναχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την κατάργηση της επιδότησης των τιμολογίων. 

Θα έχουμε λοιπόν ένα τεράστιο ενεργειακό καλώδιο «που θα περνάει κάτω από τα σπίτια μας» μεταφέροντας ασύλληπτες ποσότητες ρεύματος,  ενώ εμείς θα έχουμε κομμένο ρεύμα ή θα στενάζουμε από τους υπέρογκους λογαριασμούς

Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το ότι εμπλέκει την περιοχή μας στο επίκεντρο τεράστιων διεθνών ανταγωνισμών, με σοβαρούς κινδύνους για το λαό μας.  

Ερώτημα 3

Και που θα πηγαίνει αυτό το ρεύμα; Γιατί κόπτονται όλοι τόσο πολύ για το μεγάλο καλώδιο; Ο ειδικοί μας είπαν ότι δεν θα έχει περιβαλλοντικές συνέπειες. 

Όπως μπορεί να καταλάβει και ο πιο αφελής πλέον, όλη αυτή η φασαρία δεν γίνεται για την «ενεργειακή αναβάθμιση» της περιοχής αλλά για τις μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το καλώδιο θα διασυνδέει και θα μεταφέρει το ρεύμα διασχίζοντας  δυο ηπείρους, με τελικό προορισμό τη Γερμανία και την Βόρεια Ευρώπη. Οι "ειδικοί" που έχει αξιοποιήσει κατά καιρούς ο δήμος για να πείσουν τον κόσμο ότι είναι περιβαλλοντικά ασφαλές επικεντρώνονται εντέχνως στο καλώδιο, αφήνοντας έξω από το κάδρο τις διάφορες ΑΠΕ που θα ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια την επόμενη ημέρα, καθώς για τις ΑΠΕ είναι απαραίτητη η ύπαρξη του καλωδίου για τη μεταφορά και αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. 

Μπορεί δηλαδή το καλώδιο αυτό καθ' αυτό να είναι "σχετικά ασφαλές" αλλά οι ανεμογεννήτριες και τα υπόλοιπα που θα ξεφυτρώσουν στην περιοχή θα αφήσουν τρομακτικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Εν κατακλείδι

Όποιος προσπαθεί να πείσει το Μαλεβιζιώτικο λαό ότι η εγκατάσταση του καλωδίου στην περιοχή αποτελεί θετική εξέλιξη, είναι είτε πολύ αφελής είτε πολιτικός τυχοδιώκτης. Το καλώδιο ήρθε να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγαθηρίων που θα βγάζουν εκατομμύρια ευρώ από την ενέργεια ενώ εμείς θα το πληρώνουμε χρυσάφι. 

Τα ανταποδοτικά οφέλη είναι ένα μικρό ψίχουλο από την υπεραξία τους που σε ένα βαθμό είναι λεφτά που έχουν φύγει από τις δικές μας τσέπες. 

Έχει τεράστια ευθύνη η παράταξη του κ. Μποκέα που στην προσπάθεια της να κρύψει τη γύμνια και την ανυπαρξία της σε έργα υποδομής, κρύβει τις πραγματικές προεκτάσεις του έργου και καλεί το λαό να αποδεχτεί ότι τα μόνα έργα που μπορεί να περιμένει είναι αυτά τα ψίχουλα που πέφτουν από το μεγάλο τραπέζι στο φαγοπότι της ενέργειας. 

Σημαντική είναι και η ευθύνη της παράταξης του κ. Πιτσικάκη που δε βγάζει άχνα για το θέμα αλλά αντίθετα ευθυγραμμίζεται στο ακέραιο με τον κ. Μποκέα όσο και αν θέλει να το παίζει "αντίπαλο δέος".

Ο Μαλεβιζιώτικος λαός πρέπει να πεισμώσει να και μην επιτρέψει σε κανένα να του πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Να δώσει ένα πολιτικό χαστούκι στην Κυβέρνηση της ΝΔ και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν βρήκαν ένα ευρώ κρατικό χρήμα για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση στα σχολεία των παιδιών μας, πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές και μετέτρεψαν τους δήμους σε ζητιάνους του κεφαλαίου και φοροεισπράκτορες της κεντρικής διοίκησης.

Πρέπει να δώσει και ένα πολιτικό χαστούκι σε όλους αυτούς τους όψιμους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι να βγουν στην κυβέρνηση έσκιζαν τα ιμάτια τους και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του κόσμου ενάντια στην εγκατάσταση του καλωδίου και των ΑΠΕ και τώρα εμφανίζονται ως χειροκροτητές από δημοτικούς θώκους και μη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη δύναμη που παραμένει σταθερή στις απόψεις και τα αιτήματα της, ανέδειξε και αναδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις τους και τα κούφια λόγια περί ανταποδοτικών. Ο λαός του Μαλεβιζίου δεν πρέπει να συμβιβαστεί με ψίχουλα, να ενισχύσει τη ΛΑ.ΣΥ σε δήμο και περιφέρεια και να διεκδικήσουμε μαζί την επιστροφή των φόρων μας σε: 

  • Μεγάλα έργα υποδομής, ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής, πλήρως χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών.   
  • Άμεσα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων σε περιοχές όπως Αγία Πελαγία, Παλαιόκαστρο και αλλού. Άμεση εκκίνηση έργων αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων και δημοτικών εγκαταστάσεων. 
  • Μείωση των δημοτικών τελών, τελών ύδρευσης/άρδευσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Άμεσα μέτρα για την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών των μεγάλων επιχειρήσεων προς το δήμο. Αξιοποίηση αυτού του ποσού για την κάλυψη αναγκών όπως πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, υλικοτεχνική υποδομή σχολείων και υπηρεσιών, ενίσχυση δομών πρόνοιας κ.α

Σαλούστρος Δημόκριτος
Υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου
με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ