Οι 5+1 τρόποι να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι όταν βρίσκεστε σε διακοπές

Petite Perle 300×250

Εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας πριν φύγουμε για διακοπές, μπορούμε να απολαύσουμε το ταξίδι μας, γνωρίζοντας ότι εξοικονομούμε ενέργεια και είμαστε πιο υπεύθυνοι προς το περιβάλλον.

Όταν φεύγουμε από το σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς, νομίζουμε ότι αυτόματα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας. Δεν είναι όμως έτσι. Πολλές συσκευές και λειτουργίες καθημερινής χρήσης μπορούν να "φουσκώσουν" τους λογαριασμούς ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ενώ βρισκόμαστε σε διακοπές, όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά μας εξοικονομεί χρήματα.

Στην παρακάτω λίστα θα δούμε πως θα γίνουμε ενεργειακά "έξυπνοι" ακόμα και όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

1. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε υψηλότερη θερμοκρασία (ή χαμηλότερη το χειμώνα) πριν φύγετε για διακοπές. Το καλοκαίρι, μπορείτε να το ρυθμίσετε γύρω στους 29°C ή υψηλότερα, και το χειμώνα, μπορείτε να το ρυθμίσετε στους 15°C ή χαμηλότερα. Αυτό θα αποτρέψει την άσκοπη λειτουργία του κλιματιστικού ή του καλοριφέρ σας όσο λείπετε.

2. Αποσυνδέστε ηλεκτρονικές συσκευές

Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες, αλλά παραμένουν συνδεδεμένες (γνωστή ως τροφοδοσία αναμονής). Πριν φύγετε, αποσυνδέστε τα μη απαραίτητα ηλεκτρονικά, φορτιστές και συσκευές για να εξαλείψετε αυτή την περιττή κατανάλωση ενέργειας.

3. Χρησιμοποιήστε χρονόμετρα ή έξυπνες πρίζες

Για βασικές συσκευές όπως φώτα ή μερικές συσκευές, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε χρονόμετρα ή έξυπνες πρίζες. Αυτές οι συσκευές σας επιτρέπουν να προγραμματίζετε πότε ανάβουν και σβήνουν, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο πιθανούς εισβολείς, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη χρήση ενέργειας.

4. Απενεργοποιήστε τον θερμοσίφωνα

Εάν ο θερμοσίφωνας σας είναι ηλεκτρικός, σκεφτείτε να τον απενεργοποιήσετε ή να τον θέσετε σε λειτουργία "διακοπών" όσο λείπετε. Αυτό θα αποτρέψει τη συνεχή θέρμανση του νερού, εξοικονομώντας ενέργεια. Εάν έχετε θερμοσίφωνα αερίου, μπορείτε απλά να μειώσετε τη θερμοκρασία.

5. Κλείστε κουρτίνες και στόρια

Πριν φύγετε, κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια για να αποκλείσετε το άμεσο ηλιακό φως. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε το σπίτι σας πιο δροσερό το καλοκαίρι και να μειώσετε την ανάγκη για κλιματισμό. Το χειμώνα, οι κλειστές κουρτίνες μπορούν επίσης να προσφέρουν κάποια μόνωση και να διατηρήσουν τη θερμότητα των εσωτερικών χώρων.

πηγή: www.fortunegreece.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ