Λαϊκής Συσπείρωσης" Κρήτης: "Να σταματήσει η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση των «μεικτών πληρωμάτων» στα ασθενοφόρα."

Petite Perle 300×250

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από υγειονομικούς για την παταγώδη αποτυχία στην πράξη της ρύθμισης περί «μεικτών πληρωμάτων» στα ασθενοφόρα. Μάλιστα,  πρόσφατα (27/07/2023 με ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 32485),  κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης Κείμενο Διαμαρτυρίας από το υγειονομικό προσωπικό του Κ.Υ. Βάμου.  Οι εργαζόμενοι κρούουν το καμπανάκι  του κινδύνου ότι : «το προσωπικό (σ.σ. ΕΠ.ΟΠ. του Στρατού) που ήρθε να στελεχώσει το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Βάμου δεν έχει κανένα τυπικό και κυρίως ουσιαστικό προσόν για την παροχή Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ούτε καν επαρκή γνώση και εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου υπό πραγματικές συνθήκες.» Έτσι : «Η κίνηση του ασθενοφόρου του Κ.Υ. Βάμου καθίσταται επισφαλής και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του Κ.Υ Βάμου.» Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Τα ασθενοφόρα δεν είναι «ταξί με μπλε σειρήνα», αλλά κινητές υγειονομικές μονάδες που η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται απόλυτα από την υψηλή ειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού τους.».

Ταυτόχρονα, ο  Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης καταγγέλλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  που προβλέπει «μεικτά πληρώματα» ασθενοφόρων στις διακομιδές των ασθενών και επισημαίνει ότι «Η τοποθέτηση ανειδίκευτου προσωπικού με εκπαίδευση μόνο 2 ημερών στις Πρώτες Βοήθειες και ένα απλό δίπλωμα οδήγησης Β' κατηγορίας, σε μία θέση ευθύνης όπως το ασθενοφόρο, οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης προνοσοκομειακής φροντίδας και καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότιμης παροχής φροντίδας στους ασθενείς που θα έχουν την – προβλέψιμη- ατυχία να λάβουν φροντίδα από ακατάλληλα πληρώματα

Επιπλέον,  είναι φανερό ότι η χρήση του υγειονομικού προσωπικού των ΚΥ σε θέση διασώστη ΕΚΑΒ όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά θα επιδεινώσει τη κατάσταση στην ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,  τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις αγροτικές περιοχές.

Συνολικά,  διαπιστώνεται ότι  o σχεδιασμός της κυβέρνησης, που πάτησε σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του στρατού και της πυροσβεστικής (και μάλιστα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και με ρημαγμένη την Πυροσβεστική), δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας.  Το ίδιο και η επέκταση της συνεργασίας με ιδιωτικά ασθενοφόρα, με εταιρείες δηλαδή που θα συνεργάζονται με το Δημόσιο, κάτι που ήδη γίνεται για τις λεγόμενες «δευτερογενείς διακομιδές».

Πρόκειται για μέτρα που εντάσσονται στη λογική του «πάμε κι όπου βγει», μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, ανάγκες οι οποίες θεωρούνται «κόστος». 

Τα τεράστια κενά στο ΕΚΑΒ δεν έχουν πέσει «από το ουρανό», αλλά τα έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί με απαρέγκλιτη συνέπεια η κυβέρνηση, στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες.

Μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία με τα  πρόσφατα περιστατικά νεκρών ανθρώπων, ανάμεσά τους και μιας εγκύου, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και σε οχήματα στο ΕΚΑΒ, αντί η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ, που στενάζει κάτω από τις τραγικές ελλείψεις που έχει προκαλέσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του, καταφεύγει στις φθηνές -για το κράτος- λύσεις, με τη μετακίνηση προσωπικού, αφήνοντας για άλλη μια φορά ανοιχτό τον δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για «επενδύσεις» στον χώρο της Υγείας.

Είναι η ίδια συνταγή που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και που έχει οδηγήσει στο σημερινό χάλι, με το κράτος να αποσύρεται από την ευθύνη του για την επάρκεια σε μέσα και προσωπικό ώστε να σώζεται η ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

Με βάση τα σοβαρά ζητήματα  η «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό των υγειονομικών και να εκφράσει την στήριξή του στα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Να ανακληθεί η απαράδεκτη ΠΝΠ που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με οδηγούς από το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οδηγούς των ΟΤΑ.

Να μην «αξιοποιηθεί» το υγειονομικό προσωπικό των ΚΥ για την κάλυψη κενών του ΕΚΑΒ.

Πλήρη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, των  Νοσοκομείων  και των Κέντρων Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, με αυξήσεις στους μισθούς,  για τη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.

 Ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου των ασθενοφόρων, επάρκεια εναέριων, και θαλάσσιων μέσων.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΚΑΒ που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ