Περιφερειάρχης, φορείς και πλήθος κόσμου στο επιτυχημένο αναπτυξιακό συνέδριο Μυλοποταμιτών στην Ιστορική Μονή "Χαλέπας" Ρεθύμνου

Στ. Αρναουτάκης: Προτεραιότητα των φορέων  για την βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας είναι  η υλοποίηση των αναγκαίων μελετών. Η Περιφέρεια συνεργάζεται και στηρίζει Δήμους- φορείς.

Στην ενδυνάμωση της ενδοχώρας της Κρήτης και στα αναγκαία τοπικά ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο 36ο συνέδριο Μυλοποταμιτών προτρέποντας παράλληλα τους φορείς στην έγκαιρη προετοιμασία των αναγκαίων μελετών για τη χρηματοδότηση των έργων. όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια έχει στις προτεραιότητες της την ενδοχώρα της Κρήτης, συνεργάζεται με Δήμους, φορείς και η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Παράλληλα επεσήμανε ότι, προτεραιότητα για τους φορείς της ενδοχώρας είναι η υλοποίηση των αναγκαίων μελετών με βάση την "ταυτότητα"τα χαρακτηριστικά των περιοχών για την τοπική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το συνέδριο των Μυλοποταμιτών που είναι θεσμός 36 χρόνων στέφθηκε με επιτυχία και πραγματοποιήθηκε παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και πλήθους κόσμου στον ιστορικό χώρο της ιεράς Μονής  "χαλέπας" Μυλοποτάμου. Οργανωτής του συνεδρίου ήταν η Πανελλήνια Πολιτιστική ένωση Μυλοποταμιτών με τη συμβολή  του Δήμου Μυλοποτάμου της Κοινότητας Κρυονερίου και των Πολιτιστικών συλλόγων Κρυονερίου και Αγριδίων. Στο συνέδριο σύμφωνα με μέλη της οργανωτικής επιτροπής, αναδείχθηκαν πολύ σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία και την "ταυτότητα"του Μυλοποτάμου αλλά και η ανάγκη συνεργασιών για αναπλάσεις οικισμών, για την διασύνδεση της τοπικής παράδοσης, της τοπικής παραγωγής, με την βιώσιμη ανάπτυξη, τον αγροτουρισμό, τη γαστρονομία, τις Πολιτιστικές διαδρομές, για μία ανάπτυξη με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τον  Περιφερειάρχη τους θεσμικούς εκπροσώπους και όλους τους παρευρισκομένους καλωσόρισαν στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής ένωσης Μυλοποταμιτών Μανόλης Κυρίμης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος ,η Πρόεδρος της κοινότητας Κρυονερίου Βασιλική Σαλούστρου- Αντωνιάδη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Αγριδίων Άννα Βατσινά, η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κρυονερίου Ελένη Βερτούδου  και ο ηγούμενος της ιεράς Μονής πατήρ Πορφύριος.Επίσης χαιρετισμούς στο συνέδριο απεύθυναν ο Βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μαρία Λιονή(αναφέρθηκε παράλληλα σε τοπικά θέματα ανάπτυξης και στις Πολιτιστικές διαδρομές), ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης αρμόδιος για την Αγροδιατροφική σύμπραξη, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι μέλη της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Παρασύρης, Μιχάλης Σαρρής ο π. Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μαρρής. Επίσης χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, όπως και άλλοι τοπικοί φορείς.

Παρουσίαση τοπικού ερευνητικού έργου.

Στο 36ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών παρουσιάστηκε το ερευνητικό έργο με τίτλο «Ταυτότητα τόπου. Καινοτόμος αναβίωση οικισμών (έναρξη από χωριό Αγρίδια), νερόμυλων και εμβληματικών σημείων της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου του δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου με διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και διατύπωση – ένταξη «από τα κάτω» στοχευμένου αειφόρου αναπτυξιακού σχεδίου», που εκπονείται από την Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Δέσποινα Διμέλλη και κύριος ερευνητής κ. Μιχάλης Μπούργος.

Στόχος είναι η ωρίμαση ερευνητικού έργου και η διατύπωση προτάσεων για την επανακατοίκηση και αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Αγριδίων με βασικούς πυλώνες την ταυτότητα τόπου, τη χωρική και κοινωνική καινοτομία, την αναπτυξιακή προοπτική και τον συμμετοχικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα του συνεδρίου πιλοτικό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με τίτλο «Μια πρώτη εμπειρία του τόπου με τη συνέργεια και τον συμμετοχικό σχεδιασμό» με συντονίστρια την ερευνήτρια κ. Ζωγραφιά Γιακουβάκη.

Συνέδριο με βραβεύσεις φοιτητών, μαθητών, χωριών

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η βράβευση των καθαρότερων χωριών της περιοχής. Πρόκειται για ένα θεσμό τον οποίο έχει καθιερώσει η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών βράβευσε  τους εισαχθέντες συντοπίτες της από τα Λύκεια Ανωγείων, Περάματος, Πανόρμου, το 4ο Λύκειο Ρεθύμνου και το ΕΠΑΛ Γαράζου, στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ειδικές τιμητικές διακρίσεις και  επιταγές δόθηκαν σε εκείνους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων, ενώ δόθηκαν και σε  όλους τους εισαχθέντες έπαινοι  και δωροεπιταγές.     

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε και ειδικό επιμορφωτικό  σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν  φοιτητές καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος. Το σεμινάριο αναφερόταν στην αγορά εργασίας, στην σωστή κατάρτιση ενός βιογραφικού και στις απαντήσεις που προκρίνουν την πρόσληψη σε μια συνέντευξη. Το σεμινάριο  συντονίσαν η Δρ Αγγελική  Μπουρμπούλη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) Εθνικού  Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός και  Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και  Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης και  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης".Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Δαφέρμου  με θεματολογία από το Μυλοπόταμο, ενώ επίσης έγινε παρουσίαση των χωριών Αγρίδια και Κρυονερίου από την  Όλγα  Μαρή, Δρ Εκπαιδευτικής Διοίκησης,  Δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα Αναπτυξιακού συνεδρίου Μυλοποταμιτών

 Στο Α' μέρος του συνεδρίου αναπτύχθηκε το θέμα: «Παραδοσιακοί οικισμοί-Διαδρομές-Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» και συμμετείχαν στην συζήτηση:Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Δέσποινα Διμμέλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια: Πολεοδομικός Σχεδιασμός , Διευθύντρια Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού (UrbaRegplan Lab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μιχάλης Μπούργος, Σύμβουλος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Στρατηγικού- Χωρικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κλεισθένης»,Κωστής Χαλκιαδάκης, Δημοσιογράφος Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Συντάκτης Θεμάτων Τουρισμού.Συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Μαρής, Δημοσιογράφος, Γ.Γ. Πανελλήνιας Πολιτιστικής  Ένωσης Μυλοποταμιτών .

Στο Β΄ μέρος του συνεδρίου αναπτύχθηκε το Θέμα: «Τοπική ιστορία και παράδοση. Το παράδειγμα του παγκόσμιου Νίκου Καζαντζάκη» και συμμετείχαν στην συζήτηση οι:Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής, Δρ κλασικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκων Καθηγητής στην Πατριαρχική Ανώτατη Ακαδημία Κρήτης, Κατερίνα Ζωγραφιστού, Πρόεδρος Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνής Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)Γιαννης Ανδρόνογλου, Δρ Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ευάγγελος Χαριτόπουλος, Αρχαιολόγος-Αναστηλωτής και Υπεύθυνος Διαχείρισης έργων και Προγραμμάτων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, Νικος Σκουραδάκης «Το γενεαλογικό δέντρο της Οικογένειας Μαρίας Χριστοδουλάκη».Συντονίστρια: Ειρήνη Δράγαση Δημοσιογράφος, Φιλόλογος..

Στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις εκπροσώπων  πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής και τοποθετήσεις συνέδρων. 

Συντονίστρια στις τιμητικές βραβεύσεις για φοιτητων της περιοχής και στις απονομές επαίνων ήταν η Παρασκευή- Μαρίνα (Εύη), Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών  

κλείνοντας, ακολούθησε στον ίδιο χώρο γεύμα προς όλους προσφερόμενο από το Δήμο Μυλοποτάμου, την  Κοινότητα Κρυονερίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρυονερίου και Αγριδίων. Επίσης το Μουσικό συγκρότημα του Νεκτάριου Σαμόλη έπαιξε παραδοσιακούς σκοπούς και χόρεψαν με παραδοσιακές ενδυμασίες  μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του  «Λαογραφικού  Ομίλου" Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης. "

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ