Ηράκλειο: Η απόλυση έγινε οικειοθελής αποχώρηση καταγγέλλει 24χρονος

Petite Perle 300×250

Σοβαρή καταγγελία εργασιακής αυθαιρεσίας από νεαρό εργαζόμενο στο Ηράκλειο – Τον έδιωξαν γιατί αρνήθηκε να δουλέψει εκτός ωραρίου, αλλά δήλωσαν την απόλυσή του ως οικειοθελή αποχώρηση

Μια απίστευτη καταγγελία εργασιακού εκφοβισμού αποκαλύπτει σήμερα το neakriti.gr με θύμα έναν 24χρονο. Η συγκεκριμένη καταγγελία αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της διάβρωσης του εργασιακού τοπίου όπως έχει επέλθει, με την κατάσταση να μυρίζει… μπαρούτι.

Είναι μία από τις πολλές εργασιακές καταγγελίες, οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και συνεχώς ακούμε. Το ρεπορτάζ αυτό επιδιώκει κυρίως να προλάβει καταστάσεις και γεγονότα, ώστε ο μισθωτός εργαζόμενος ή αλλιώς ο εργαζόμενος που έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη να σέβεται πρωτίστως τα δικαιώματά του.

Ειδικότερα, ο Γ.Λ. είναι ένας 24χρονος που κατοικεί στον νομό Ηρακλείου. Έχει προϋπηρεσία αλλά όχι πτυχίο. Ο ίδιος προσελήφθη σε εταιρεία που ασχολείται με την επισκευή-κατασκευή ηλεκτρικών μηχανημάτων. Η σύμβαση εργασίας του ήταν 5νθήμερη και 8ωρη. Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά ότι τα σαββατοκύριακα ήταν ημέρες ξεκούρασης για τον ίδιο.

Ο 24χρονος απευθύνθηκε στο neakriti.gr για το συμβάν που του συνέβη πριν λίγες μέρες. Η εταιρεία είναι μικρή, δεν απασχολεί μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει σύμβαση, η οποία τον υποχρεώνει να δουλεύει με το καθεστώς που αναφέρθηκε προηγουμένως, αρκετές φορές τον είχαν καλέσει να εργαστεί σαββατοκύριακα. Όπως ο ίδιος εξομολογείται, «δε σε πληρώνουν. Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Με λίγα λόγια, εργασιακός Μεσαίωνας».

Το προηγούμενο ωστόσο Σάββατο και πιο συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου έλαβε χώρα ένα σκηνικό ιδιαίτερο. Τον πήραν τηλέφωνο στις 7 π.μ., δηλαδή εκτός ωραρίου, και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του είπε να πάει σε μια εργασία. Ο ίδιος αρνήθηκε και ο προϊστάμενος τού είπε να του παραδώσει τα κλειδιά, εννοώντας να φύγει άμεσα από την εργασία του.

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν να παραδώσω τα κλειδιά. Δε δούλευα Σάββατο. Ήθελα να ξεκουραστώ και με πήραν τηλέφωνο εκτός ωραρίου να εργαστώ. Τους αρνήθηκα και μου είπαν πως στην εργασία πρέπει να είσαι "24 ώρες το 24ωρο". Παραβίαζαν βασικά εργασιακά δικαιώματά μου. Τους αρνήθηκα και μου είπαν να παραδώσω τα κλειδιά. Δηλαδή, να αποχωρήσω άμεσα από την εργασία μου».

Ο ίδιος, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματά του, είπε: «Ένιωσα αγανακτισμένος και δυσαρεστημένος. Πραγματικά είναι θλιβερό να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, που υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε πολλούς τομείς εργασίας, η συμπεριφορά προϊσταμένων, που είναι και αυτοί εργαζόμενοι, προς τους υφιστάμενούς τους θα πρέπει να είναι ανάλογη. Τέτοια φαινόμενα μας δυσφημούν».

Ο Γ.Λ., μεταξύ άλλων, αποκάλυψε πως, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος απολύθηκε, η λογίστρια τού είπε πως δεν μπορεί να τον απολύσει, αλλά θα πρέπει να τον βάλει σε κατάσταση οικειοθελούς αποχώρησης. Πρόκειται για εργοδοτική αυθαιρεσία και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος απολυθεί και είχε πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο χρόνο εργασίας σε μια επιχείρηση, δικαιούται το Ταμείο Ανεργίας, που είναι μια μικρή οικονομική βοήθεια μέχρι να επαναπροσληφθεί εκ νέου από μια άλλη επιχείρηση. Η ένταξη όμως του ατόμου σε καθεστώς οικειοθελούς αποχώρησης έχει ως άμεση συνέπεια να χάνεται το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Ο Γ.Λ. υποστήριξε: «Κινητοποιήθηκα. Επικοινώνησα με τη λογίστρια και μου είπε πως δεν μπορεί να με απολύσει. Εξέφρασα τη δυσαρέσκειά μου. Δεν είναι σωστό ούτε να σου μιλούν άσχημα, ούτε να σε διώχνουν και ταυτόχρονα αυτοί οι άνθρωποι να σε θέτουν σε καθεστώς οικειοθελούς αποχώρησης. Είναι ανεπίτρεπτο. Δε ζήτησα εγώ να απολυθώ, αλλά να σεβαστούν το δικαίωμά μου να μην εργαστώ και να μη μου λένε λόγια, όπως "πρέπει να είσαι 24ωρες το 24ωρο στην εργασία". Είναι μη αποδεκτά».

Δίπλα στον 24χρονο το Εργατικό Κέντρο: «Τέτοια περιστατικά αμαυρώνουν το εργασιακό τοπίο»

Είναι άξιο αναφοράς πως τη συγκεκριμένη υπόθεση τη χειρίζεται το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των Οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ, Γιώργος Τσιγγένης. Ο κ. Τσιγγένης μίλησε στo neakriti.gr κάνοντας σαφές πως η υπομονή των εργαζομένων τελειώνει, ενώ υποστήριξε πως όσο λαμβάνουν χώρα τέτοια φαινόμενα, τόσο το εργασιακό τοπίο θα αμαυρώνεται, αλλά και η έλλειψη προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη.

«Η υπομονή των εργαζομένων τελειώνει. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να ζει σε τέτοιο καθεστώς. Ο εργαζόμενος απαιτεί σεβασμό. Τέτοια συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλους τους εργασιακούς κλάδους. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, στον επισιτισμό και στον κατασκευαστικό κλάδο. Και όμως τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν εκλείψει. Αλλά μένουν ακάθεκτες, με άμεση συνέπεια να προσβάλλουν εργαζομένους. Εμείς ως εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου θα είμαστε δίπλα στον νέο αυτό άνθρωπο. Θα πρέπει όμως και η Πολιτεία να ενσκήψει στα μείζονα αυτά ζητήματα που αφορούν την εργασιακή καθημερινότητα των συνανθρώπων μας», κατέληξε ο κ. Τσιγγένης.

neakriti.gr

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ