Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Δημαρχείο Βόλου: Άμεση μας προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί

Petite Perle 300×250

Σύσκεψη των αρμόδιων φορέων του Βόλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο γραφείο του Δημάρχου με τον πρωθυπουργό να τονίζει αμέσως μετά σε δηλώσεις του ότι άμεση προτεραιότητα είναι οι απεγκλωβισμοί πολιτών και αμέσως μετά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε υπομονή στους κατοίκους του Βόλου, τόνισε με έμφαση ότι η καταστροφή του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο είναι πλήρης και ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις της κρατικής μηχανής για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη με την υλοποίηση άμεσων έργων προκειμένου να αποκατασταθεί η επικοινωνία με περιοχές που αποκλειστεί και η δευτερη με τα έργα αποκατάστασης.

«Θα τρέξουμε πολύ γρήγορα στο μοντέλο του Ιανού, με την πρώτη οικονομική στήριξη. Θα πάμε σε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με αποκατάσταση ζημιών και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ώστε να γίνουν μόνιμα έργα με πιο ανθεκτικό οδικό δίκτυο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόεσθεσε: «Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με την κλιματική κρίση, είδαμε τι συνέβη και στην Σλοβενία.

Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό. Η Ελληνική οικονομία πατά στα πόδια της και έχουμε τις αντοχές να στηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντέξουν σε αυτή την καταστροφή».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αχιλλέας Μπέος, ο Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος TheNewspapaer.gr, ο Δήμαρχος Βόλου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων στο 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί.

Περιοδεία στη Λάρισα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία και συμμετείχε σε σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα.

«Η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής ώστε οι πληγέντες να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βοήθεια που θα διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες για την αποκατάσταση των υποδομών, των δικτύων που καταστράφηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις αλλά και στο δάνειο που θα διαπραγματευθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 

«Θα διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη που η πατρίδα μας αξίζει να λάβει. Εχω στείλει ήδη επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και θα διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη εκκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να λάβει η Ελλάδα από την ΕΤΕπ «δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για παρεμβάσεις σε έργα υποδομής που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά».  

Στις δηλώσεις του για την κακοκαιρία Daniel, τόνισε ότι προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τους συμπολίτες μας.

Στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, επιχειρούν 15 ελικόπτερα και όπως εξήγησε, το ακραίο και επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί αλλά στις συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία) «έχουμε πρόβλημα γιατί έχουν κατέβει τα νερά», επισημαίνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός είναι στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση.

Στη συνέχεια, τόνισε πως η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών ξεκινά άμεσα και ότι η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει και να στηρίξει τους πολίτες, επαναλαμβάνοντας πως είναι «πρωτοφανής η κακοκαιρία και η προσπάθεια των διασωστικών συνεργείων».

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του το μεσήμερι της Παρασκευής (8/9), «έχω ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την ΕΕ. Έχω στείλει επιστολή στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν για πρόσθετη αρωγή. Να μην είναι η ευρωπαϊκή στήριξη στα λόγια μόνο αλλά και στις πράξεις», συμπληρώνοντας πως έχει έρθει σε επαφή ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να λάβει η χώρα δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής.

Τέλος, έκλεισε τις δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες με ένα μήνυμα ενότητας: «Να είμαστε ενωμένοι. Είμαστε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση». 

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει το ισχυρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της, μια πρωτοφανή θεομηνία η οποία έχει πλημμυρίσει έκταση τριπλάσια αυτής του «Ιανού».

Θέλω, καταρχάς, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τις μεγάλες μου ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους εθελοντές μας, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρωτοφανή προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε πρώτο χρόνο, προκειμένου να σώσουν ζωές και να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν συμπολίτες από χωριά τα οποία είναι στην κυριολεξία βυθισμένα στο νερό.

Πρώτη μας προτεραιότητα για τις επόμενες μέρες θα είναι ακριβώς αυτή: να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να απομακρύνουμε τους συμπολίτες μας από μέρη στα οποία ενδεχομένως να κινδυνεύουν, είτε από αέρα είτε χρησιμοποιώντας λέμβους είτε ειδικά οχήματα του στρατού. Ήδη, όπως γνωρίζετε, επιχειρούν 15 ελικόπτερα σε αυτή την προσπάθεια και τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας διαρκώς και θα ενισχύονται.

Το καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως προς τις βροχές και προς τις καταιγίδες, όμως έχουμε ακόμη προβλήματα στη Λάρισα και στην απόληξη του Πηνειού, καθώς ακόμη κατεβαίνουν νερά από τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί. Οπότε απαιτείται ακόμα η μέγιστη δυνατή εγρήγορση, και προφανώς οι συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Άμεσα ξεκινάει και η δρομολόγηση της διαδικασίας της αποκατάστασης των ζημιών και κυρίως της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε ήδη από σήμερα στις περιοχές όπου μπορούμε να παρέμβουμε.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να δουν γρήγορα την ανακούφιση την οποία μπορεί να τους παρέχει το κράτος, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν τις ζωές τους, να φτιάξουν τα σπίτια τους, να μπορούν να παρέμβουν στην οικοσκευή τους και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν.

Ταυτόχρονα έχω, ήδη, εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες να διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη την οποία η πατρίδα μας αξίζει να λάβει σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Έχω ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, την κα von der Leyen, προκειμένου να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει μια πρόσθετη στήριξη και η ευρωπαϊκή αρωγή να μη μένει στα λόγια, αλλά να εκδηλώνεται στην πράξη.

Έχουμε, επίσης, εκκινήσει τις διαδικασίες συνομιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για να μπορούμε να κάνουμε άμεσα τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη ζημιά.

Θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση, μία ακόμα πρόκληση, για την πατρίδα μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε εδώ και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά τα οποία η φύση με τόσο πρωτοφανή μανία κατέστρεψε.

Ευχαριστώ πολύ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός πέταξε σήμερα το πρωί πάνω από τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία και προσγειώθηκε, λίγο μετά τις 10:30, στο στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με πλημμυροπαθείς.

Μίλησε επίσης, με τους διασώστες της Πυροσβεστικής και του Στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ενώ στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο της Καρδίτσας για τη σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής.

πηγή: www.newshub.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ