Φ. Παρασύρης: Να δοθεί παράταση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Petite Perle 300×250

Με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου, επαναφέρει το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης και την απαιτούμενη παράταση μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Αναλυτικά η ερώτηση

Με το Ν. 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση και προσδιορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης σε γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδό μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων.

Με δεδομένη τη σημασία της στεγαστικής πολιτικής για τη χώρα μας και την ανάγκη για τη νομοθέτηση ισχυρών ρυθμίσεων για την απόκτηση στέγης, ιδιαίτερα από τα νέα ζευγάρια, κρίνεται απαραίτητη η παράταση της προθεσμίας, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα για την τρίμηνη παράταση που σχεδιάζει το Υπουργείο, το πρόβλημα παραμένει, έως ότου γίνει η αναγνώριση οδών με ειδικές μελέτες και έως την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω των 227 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Είναι, επίσης,  επιβεβλημένη, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες απέκτησαν τα αγροτεμάχια ως άρτια και οικοδομήσιμα, πληρώθηκαν οι ανάλογοι φόροι, όμως σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων βλέπουν την αξία τους να εκμηδενίζεται, επειδή δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και λόγω της πανδημίας και των σχετικών περιορισμών στη λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών.

«Προτίθεται το Υπουργείο να παρατείνει τη δυνατότητα για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αλλά και μέχρι την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού των οδών;», ερωτά τον Υπουργό ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ