Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χερσονήσου για τη νέα σχολική χρονιά

Petite Perle 300×250

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χερσονήσου, με αφορμή το πρώτο κουδούνι των σχολείων εύχεται στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, καλή σχολική χρονιά, δημιουργική και αγωνιστική!

Μια σχολική χρονιά που ξεκινάει, με τους μαθητές να μπαίνουν στη νέα χρονιά με όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο σχολείο, που θα τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και υποδομές ώστε να κατακτήσουν τη γνώση και τα εφόδια που παρέχει η εκπαιδευτική διαδικασία! Τους εκπαιδευτικούς που στην ευθύνη τους εναπόκειται το δύσκολο έργο να κάνουν τα παιδιά κοινωνούς στην μετάδοση της γνώσης, την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, και την διασφάλιση της μόρφωσης με τους καλύτερους όρους για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την συμβολή της νεολαίας στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας! Mε τους γονείς να πασχίζουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την μόρφωσή τους.

Δυστυχώς και αυτή η χρονιά ξεκινάει με πάρα πολλές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, τόσο με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, όσο και της δημοτικής αρχής του κ. Σέγκου, η οποία παρουσιάζει ένα δήθεν πλούσιο έργο στα σχολεία, για να κρύψει το γεγονός ότι δεν είναι στις βασικές της προτεραιότητες η κάλυψη των αναγκών των δημοτών και των παιδιών της Χερσονήσου. Προσπαθεί να κρύψει ότι σε όλη αυτή τη θητεία, δεν υλοποιήθηκε το παραμικρό σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών με σύγχρονες υποδομές.

Αντίθετα συνεχίζουμε και αυτή τη σχολική χρονιά με παλιά και ακατάλληλα σχολικά κτίρια, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και ακεραιότητα των παιδιών μας. Με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και χωρίς εγκαταστάσεις για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Με σχολεία που 2 χρόνια μετά τoν σεισμό, δεν έχουν επισκευαστεί ακόμα, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ο αναγκαίος προσεισμικός έλεγχος.Αν και υπήρχε η δυνατότητα κατά την περίοδο του καλοκαιριού να λυθούν αρκετά από αυτά τα προβλήματα, κυρίως όσα αφορούν τη συντήρηση των σχολείων, δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος αυτός για τα περισσότερα. Έγιναν ελάχιστα βαψίματα και μπαλώματα.

Και επειδή και η κοροϊδία έχει τα όριά της, αναφέρουμε ορισμένα, αλλά ενδεικτικά, σοβαρά προβλήματα, από όλες τις δημοτικές κοινότητες που δεν αντιμετώπισαν, που καθιστούν τη λειτουργία των σχολείων προβληματική και την ασφάλεια των παιδιών, σε κάποιες περιπτώσεις, αμφίβολη, απαιτώντας να λυθούν άμεσα από τη δημοτική αρχή:

Στα κτίρια της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, που χτίστηκαν το 1960 για τις ανάγκες της Βάσης, στεγάζονται σήμερα 7 σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο Γουβών, Λύκειο Γουβών, Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, νηπιαγωγείο Γουρνών και ο Παιδικός Σταθμός Γουρνών). Πρόκειται για κτίρια που προφανώς δεν αποτελούν χώρους κατάλληλους για σχολική στέγη. Υπάρχουν θέματα στατικότητας σε ορισμένα από τα κτίρια αυτά, ενώ λειτουργούν για χρόνια χωρίς επαρκή συντήρηση. Αρκετές τοιχοποιίες είναι γεμάτες υγρασία, που αντιμετωπίζονται με πρόχειρα μπαλώματα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αίθουσες κοντέινερ για να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξανόμενου μαθητικού πληθυσμού, σε αρκετά από τα προαύλια είναι κατεστραμμένο το μπετόν, οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι υποτυπώδεις, η περίφραξη είναι εντελώς πρόχειρη με συρματόπλεγμα, γεγονός που βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τους μαθητές.

Το Δημοτικό Γουρνών είναι σπασμένο στα δύο, και με απόσταση ενός χιλιομέτρου. Το κεντρικό του κτίριο είναι παλιό με εσωτερική σκάλα που είναι επικίνδυνη, με μικρές αίθουσες και πολλά παιδιά. Υπάρχουν έντονα προβλήματα με υδρορροές και όμβρια ύδατα που πέφτουν όλα στο χώρο που προαυλίζονται οι μαθητές. Στο παράρτημα του σχολείου δεν υπάρχει εγκατάσταση καλοριφέρ, ενώ ο στενός διάδρομος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βάζει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σε κίνδυνο.

Στο Δημοτικό Λ. Χερσονήσου υπάρχει έντονο πρόβλημα μόνωσης στην ταράτσα. Επιπλέον χρειάζεται τοποθέτηση φράχτη ή κάγκελα προστασίας, στα σκαλοπάτια κοντά στο κυλικείο, αντικατάσταση σκαλοπατιών με ράμπα που οδηγούν στις αίθουσες της Α' τάξης, πλέγμα- σύρμα στα κάγκελα του γηπέδου, αντικατάσταση εξωτερικού σκέπαστρου της πόρτας στην αίθουσα του ολοήμερου, συντήρηση της τάξης του τμήματος ένταξης.

Τα σχολεία των Μαλίων χρειάζονται μια σειρά από βελτιώσεις τόσο στους εσωτερικούς, όσο και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ αντίστοιχα πολλές είναι οι ελλείψεις και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Το Δημοτικό σχολείο της Επισκοπής δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από το σεισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα ανοίξει ορισμένες τάξεις, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει έλλειψη χώρων λόγω της αύξησης των μαθητών.

Και ο κατάλογος δεν τελειώνει…

Παράλληλα στο μηδέν βρίσκεται ακόμα οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους. Υποδομές και μέτρα πρόληψης κινδύνου που είχαν το χρόνο, εκτός από τη δημοτική αρχή και ο κ. Δοξαστάκης ως πρώην Δήμαρχος επί σειρά ετών και ως Αντιπεριφερειάρχης αργότερα, όπως και ο κ. Μεραμβελιωτάκης ως πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, να υλοποιήσουν αλλά δεν το έκαναν! Μάλιστα ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο παίζοντας συνεχώς ένα κυνήγι μαγισσών με μια πραγματικότητα να τους διαψεύδει και να τους εκθέτει μπροστά στους δημότες που δεν είδαν όλα αυτά τα χρόνια κανένα έργο να εξυπηρετεί τις δικές τους καθημερινές ανάγκες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», παλεύει σταθερά – αταλάντευτα στο πλάι των οικογενειών και της σχολικής κοινότητας, για βελτίωση των παραπάνω συνθηκών! Μαχητικά, στην πρώτη γραμμή ολόκληρο το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας, θα δώσει όλες της τις δυνάμεις πριν και κυρίως μετά τις εκλογές για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, για να έχει ο λαός της Χερσονήσου τις σχολικέςυποδομές που του αξίζουν!

Εκπαίδευση - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ