Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις νέες ταυτότητες

Petite Perle 300×250

Η αναβάθμιση της ταυτότητάς σας έχει ξεκινήσει! Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τη Δευτέρα 25/9, οι πολίτες θα μπορούν να αιτηθούν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες τους. Αυτή η αλλαγή φέρνει μεγάλες αλλαγές, και εδώ είναι όλες οι σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε:

Κατάληξη των παλιών ταυτοτήτων:

Από το 2026, μόνο οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα ισχύουν. Οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026.

Πλατφόρμα gov.gr: Πότε θα ανοίξει για ραντεβού:

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η πλατφόρμα gov.gr θα ανοίξει είτε το βράδυ της Κυριακής (24/9) είτε το πρωί της Δευτέρας (25/9). Τα πρώτα ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα θα είναι διαθέσιμα το απόγευμα της Δευτέρας.

Διαδικασία έκδοσης:

Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνεται στα αστυνομικά τμήματα κατόπιν ραντεβού, το οποίο ο πολίτης θα κλείνει στην ειδική πλατφόρμα που θα ανεβεί στο gov.gr.

Επικοινωνία με τον πολίτη:

Μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα SMS στο κινητό του τηλέφωνο για την επιβεβαίωση του ραντεβού. Στη συνέχεια, θα ενημερώνεται ξανά 7-10 μέρες μετά την έκδοση για την παραλαβή της νέας ταυτότητάς του.

Κόστος και διάρκεια ισχύος:

Το κόστος για την έκδοση της νέας ταυτότητας ανέρχεται στα 10 ευρώ και καταβάλλεται ηλεκτρονικά. Η διάρκεια ισχύος των νέων ταυτοτήτων θα είναι 10 έτη.

Περιεχόμενο των νέων ταυτοτήτων:

Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας. Επίσης, θα περιλαμβάνονται άλλες πληροφορίες όπως η φωτογραφία του πολίτη, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου. Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Σημεία έκδοσης:

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων ταυτοτήτων, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Χωρίς τσιπάκι:

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι στις νέες ταυτότητες δεν θα υπάρχει τσιπάκι γεωχωρικού εντοπισμού, ούτε θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Με την επικείμενη επαναστάτηση στη διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων, οι πολίτες μπορούν να αναμένουν μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική εμπειρία στην ασφάλειά τους. Οι νέες ταυτότητες υπόσχονται να είναι εύχρηστες και ασφαλείς, χωρίς την παρουσία τσιπαρίσματος ή πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, προσφέροντας στους πολίτες μια πρακτική λύση για τη διατήρηση της ταυτότητάς τους στην ψηφιακή εποχή.

πηγή: www.cretapost.gr

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ