Συνάντηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Petite Perle 300×250

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε -μετά από κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- συνάντηση της με ταΔΣ των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.Από το ΔΣ του 53ουπαρευρέθηκαν η πρόεδρος Χριστίνα Πάντου και αρκετά μέλη όπως και από το 54οΔημοτικό ο πρόεδρος Ανδρέας Κοκοσάλης και επίσης αρκετά μέλη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την πορεία των εργασιών για την στατική ενίσχυση του εμβληματικού κτιρίου της Ακαδημίας.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι η πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού έργου είναι αποτέλεσμα του συνεχούς αγώνα πάνω από 15 χρόνια τώρα, από τους Συλλόγους Γονέων και Διδασκόντων, των Διευθύνσεων των 4 συστεγαζόμενων σχολείων (τα 53οκαι 54ο δημοτικά σχολεία αλλά και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και 1ο Ειδικό Δημοτικό) σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δ. Ηρακλείου αλλά και τις καίριες παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όποτε χρειάστηκε.

Επίσης υπογραμμίστηκε ότι το έργο τώρα είναι σε κρίσιμη φάση.Υπάρχει έντονη αγωνία για την έγκαιρη αποπεράτωση του και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του. Οι Σύλλογοι Γονέων ανέδειξαν ότι στόχος τους είναι με την ολοκλήρωση του έργουνα παραδοθεί ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο,που θα ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ήταν να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/9/2023,αλλά ύστερα από δυο διαδοχικές παρατάσεις,προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις30/4/2024. Μετά την ενημέρωση από τους δύο Συλλόγους, για την πορεία και την φύση των εργασιών, ο υποψήφιος Δήμαρχος με την «Λαϊκή Συσπείρωση»Δημήτρης Δουλουφάκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Διαχρονικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» μπαίνει μπροστά στο σοβαρό ζήτημα της σχολικής στέγης.Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια, η υγεία και η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση όλων των παιδιών χωρίς καμία διάκριση σε σύγχρονα, επαρκή και ασφαλή σχολεία. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι προτεραιότητες μας να υλοποιηθούν.Είναι εμβληματικό το ζήτημα των σχολείων της Ακαδημίας και η «Λαϊκή Συσπείρωση»θα είναι στο πλευρό των Συλλόγων Γονέων και Διδασκόντων, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα, μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση»στηρίζει τα δίκαια ζητήματα που έθεσαν οι Σύλλογοι Γονέων:

  • Άμεση και απρόσκοπτη συνέχιση του έργου με εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης από το Δήμο όπως και την επέκταση της σύμβασης, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο χρονοδιάγραμμα με όλες τις απαραίτητες επιπλέον επεμβάσεις και το κτίριο να είναι ασφαλές και λειτουργικό.
  • Να ικανοποιηθούν οι διευρυμένες ανάγκες των 2 ειδικών σχολείων (παιδαγωγικές και επιστημονικές), όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ώστε να σταματήσει η διαρκής μετακίνηση των σχολείων αυτών. Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία ανέγερσης νέου σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κηπούπολης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα 2 ειδικά σχολεία της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
  • Άμεσα με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, να ετοιμαστεί σε ελεύθερο οικόπεδο του Δήμου ακόμη ένα προσωρινό σχολείο («μπαλαντέρ»), που θα στεγάσει είτε περιπτώσεις μαθητών από σχολεία που γίνονται εργασίες είτε περιπτώσεις από σχολεία που μπορεί να βρεθούν στον αέρα, όπως το διαφαινόμενο πρόβλημα με τα σχολεία που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το 12ο Δημοτικό Σχολείο,το 39ο Δημοτικό Σχολείο, όπως και το 3ο ΕΠΑΛ.Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι οικίσκοι που αυτή την στιγμή βρίσκονται στον αύλειο χώρο της Ακαδημίας,και που μετά το πέρας των εργασιών θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα,ώστε να αποδοθεί η αυλή σε ολόκληρη την έκταση της στους μαθητές που τόσο την έχουν ανάγκη.

Είμαστε όμως και ξεκάθαροι ότι για κανένα λόγο δεν θέλουμε πρόχειρες και προσωρινές λύσεις, αλλά βλέπουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός χώρου που θα μπορεί να στεγάσει, έστω και προσωρινά, ένα σχολείο σε περίπτωση ανάγκης και να μην μείνει άστεγο.

Έχουμε πείρα στη διεκδίκηση και ξέρουμε πως ότι καταφέραμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων των Συλλόγων Γονέων και συνολικά της Σχολικής Κοινότητας σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων και τη«Λαϊκή Συσπείρωση».

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ