Το μήνυμα του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκη δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό

Petite Perle 300×250

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που άλλαξε τη ζωή όλων μας στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

   Η ημερομηνία αυτή «ξυπνά» σε όλους μας εφιαλτικές μνήμες, καθώς βιώσαμε καταστάσεις που μας πλήγωσαν βαθιά και θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας.

   Ο καταστροφικός σεισμός άφησε πίσω του ένα λαβωμένο Δήμο, αφού πολλοί συμπολίτες μας είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται για πάντα, ενώ τεράστιες ήταν οι καταστροφές στις υλικοτεχνικές υποδομές του Δήμου.

   Παλέψαμε και εξακολουθούμε να παλεύουμε για την άρση του αρνητικού αποτυπώματος των καταστροφών που βίωσε ο τόπος. 

   Ο Δήμος μας έχει ακόμη «ανοιχτές» πληγές. Δημιουργήσαμε καταυλισμούς σε 7 οικισμούς (Αρκαλοχώρι, Αρχοντικό, Βόνη, Πάρτιρα, Ίνι, Σαμπάς, Χουμέρι). 

   Αρκετοί συμπολίτες μας όμως μένουν ακόμα εκεί, σε οικίσκους και όχι στο σπίτι τους, κάποιοι άλλοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στον τόπο τους, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνονται νέες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Ώστόσο υπερασπίζομαι με σθένος τις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του Δήμου και να στηριχθούν οι πληγέντες συμπολίτες μας.

   Σήμερα που μιλάμε, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά έργα για τη διαχείριση των συνεπειών και τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο σεισμός.

   Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αγανάκτηση για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν από το κεντρικό κράτος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα της στεγαστικής αρωγής και των σχετικών αδειοδοτήσεων και διεκδικούμε ως Δήμος να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο επιτάχυνσης αυτών. Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις, τα στοιχεία παρατίθενται ως ακολούθως με την επισήμανση ότι η ροή των κατεδαφίσεων είναι συνάρτηση των χρηματοδοτικών ροών, που λαμβάνει ο Δήμος από το κράτος και με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στη διαδικασία (απαρχαιωμένη νομοθεσία, ιδιοκτησιακό κλπ). 

Σύνολο όγκου κτιρίων που έχουν ήδη κατεδαφιστεί: 

Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου : 22.300 m³ από  κατατεθειμένα 62.000m³ (ποσοστό 36 %) 

Δ.Ε. Θραψανού & Καστελλίου : 10.000 m³ από  κατατεθειμένα 11.900 m³ (ποσοστό 84 %)

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • Μελέτη επισκευής – ενίσχυσης Δημοτικού Σχολείου Θραψανού μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης,  του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Κατεδάφιση Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου.
  • Επισκευή σεισμόπληκτων κτιρίων πολιτιστικών συλλόγων Αγίας Παρασκευής, Γασίου και Ρουσσοχωρίων.
  • Επισκευή τοιχίων αντιστήριξης .
  • Μελέτη επισκευής φράγματος Παρτίρων.
  • Αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων.

   Μέχρι τώρα έγιναν πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Υπάρχει στασιμότητα σε πολλά ζητήματα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και επιστολές που έχω κάνει ο ίδιος στα αρμόδια Υπουργεία. 

   Η ανασυγκρότηση της περιοχής δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μονομερής. Χρειάζεται η συνεχής αρωγή από πλευράς Πολιτείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα μόνη της, την ώρα που δεν έχει αντιμετωπιστεί καν η γραφειοκρατία. 

Εμείς όμως δεν περιμένουμε άπραγοι. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις όπως: 

  • Επικαιροποίηση νομοθεσίας περί εργασιών κατεδάφισης μετά από βλάβη κτιρίων από σεισμό 
  • Ολοκλήρωση ενεργειών αρμόδιων και συναρμόδιων υπηρεσιών, για την έκδοση των υπολειπόμενων ΠΑΕΕΚ 
  • Διατήρηση και ενίσχυση της ροής χρηματοδότησης. 

   Κλείνοντας θα ήθελα να πω στους δημότες ότι ποτέ δε σταματήσαμε να αντιμετωπίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, τις προκλήσεις που προέκυψαν μετά τον σεισμό. Δεν μου αρέσουν τα ευχολόγια, όμως αντλώ την πίστη μου από τον ίδιο τον Άνθρωπο. Το γεγονός ότι καταφέραμε να επιβιώσουμε και να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι μετά από ένα τόσο καταστροφικό γεγονός, με κάνει να πιστεύω ότι θα ξαναπιάσουμε το νήμα της δημιουργικότητας. Η δυναμική αυτού του τόπου και οι άνθρωποι του με κάνουν να το πιστεύω ακράδαντα αυτό.

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ