Βασιλική-Μαρία Παπάζογλου: Ο πρωτογενής τομέας στο Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Από μικρό παιδί έμαθα να νιώθω, να ακούω , να παρατηρώ και να αγαπώ τη γη που μας ανέθρεψε και μας μεγάλωσε. Είναι ένα μέρος της κληρονομιάς και των ηθικών αξιών μου που μου κληροδότησε η οικογένειά μου και είναι κάτι που με κάνει περήφανη.

Ο λόγος που δέχτηκα την τιμητική για μένα πρόταση του δημάρχου Μενελάου Μποκέα ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, είναι ακριβώς επειδή αγαπάω τον τόπο μου και ως εργαζόμενη μητέρα, βιώνοντας μαζί σας τις ελλείψεις και την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων, έχω όρεξη, όραμα, δίψα και ανάγκη για να προσφέρω. Το ζητούμενο είναι η ευτυχία η ευημερία και η καλή ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Όταν λέμε  ευημερία  σε  μία οικονομία, εννοούμε  την επάρκεια υλικών αγαθών που να φτάνουν για όλους τους δημότες.  Η  πρότασή  μου  αφορά  τη  σύσταση  ενός  οργανισμού   στον  οποίο θα  μπορεί να συμμετέχει ο κάθε αγρότης μας με τις καλλιέργειές του. Οι καλλιέργειες θα είναι πολυποίκιλες, ώστε να μπορέσει ο τόπος μας να είναι αυτάρκης και να καλύπτει όλες τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Θα δημιουργηθεί μία υπαίθρια αγορά ώστε να μπορεί κάθε νοικοκυριό να προμηθεύεται καθημερινά ό,τι προϊόν παράγει ο τόπος μας. Ταυτόχρονα, κατασκευάζεται μία τοπική λαχαναγορά,  όπου θα μπορεί ο κάθε αγρότης να βάζει τα προϊόντα  του  εκεί  για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Ο τουριστικός τομέας και η εστίαση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, με τόσες μεγάλες και πολυάριθμες τουριστικές μονάδες. Φανταστείτε όλοι αυτοί οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις να μπορούν να αγοράζουν προϊόντα  μόνο από το δήμο Μαλεβιζίου.

Πόση ανακούφιση θα ήταν για τον πρωτογενή  μας  τομέα, αφού θα απορροφούν κατευθείαν τα προϊόντα στην καλύτερη τιμή, μη έχοντας μεσάζοντα. Άμεσα επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές τόσο για τον πελάτη όσο και για τον παραγωγό, μιας και ο πρωτογενής τομέας θα διαθέτει κατευθείαν τα προϊόντα του σε υπαίθριες και  στεγασμένες   αγορές   του   Δήμου Μαλεβιζίου, που δεν υπάρχουν μέχρι τώρα.

Μεγάλο επίτευγμα μιας κοινωνίας είναι η αυτάρκεια, να μπορεί δηλαδή να καλύψει όλες της τις ανάγκες. Μιλάμε για μία καθετοποιημένη μορφή ενός οργανισμού όπου το προϊόν που θα ξεκινάει από  τον  πρωτογενή τομέα,  θα πωλείται  είτε  με την  αρχική του  μορφή είτε επεξεργασμένο, ώστε να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών, των τουριστών και των επιχειρήσεων εντός και  εκτός Ελλάδος.

Εξειδικευμένοι γεωπόνοι, μελετώντας την κλιματογεωγραφική μορφή του εδάφους της κάθε περιοχής σε όλο τον δήμο μας θα προσδιορίσουν και θα προτείνουν στους αγρότες,   όχι μόνο τις  κατάλληλες, αλλά και τις αποδοτικότερες καλλιέργειες. Η ομάδα αυτή των γεωπόνων θα μπορεί να παρακολουθεί τις καλλιέργειες σε πραγματικό χρόνο και να είναι   δίπλα στους ανθρώπου  σε οποιοδήποτε πρόβλημα και αν αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Ταυτόχρονα, μία δεύτερη ομάδα ανθρώπων θα αναλάβει την ενημέρωση και την εφαρμογή     προγραμμάτων, που τρέχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορέσει κάθε φάρμα να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί στο μέγιστο βαθμό με το σωστό τρόπο και με παρακολούθηση από ειδικούς. Οι συνεχείς εξελίξεις σε αυτό τον κλάδο είτε τεχνολογικά είτε οικονομικά μας καθιστούν υπεύθυνους για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τα ντόπια προϊόντα, έτσι ώστε να κυριαρχήσουν στην αγορά και να είναι ανταγωνιστικό έναντι των ξένων.

Καθώς ο δήμος και οι αγροτικοί φορείς αγγίζουν το 50% του πληθυσμού, ο όγκος της παραγωγής, ευελπιστούμε ότι με αυτή τη μέθοδο, πρώτον θα καλύψει τις ανάγκες του δήμου όσον αφορά την εξασφάλιση φτηνού μεν αλλά ποιοτικού προϊόντος και σε δευτερεύουσα φάση, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προϊόντων σε παράγωγα της κάθε καλλιέργειας, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ποσότητες που θα παραχθούν. Σε αυτή τη φάση του οργανισμού, θα πραγματοποιείται η συσκευασία, η κομποστοποίηση,   η επεξεργασία και η συντήρηση όλων των τροφίμων.

Ο δήμος μας έχει μεγάλη παράδοση στα αμπέλια, σε φρούτα, λαχανικά, βότανα  και κάθε  λογής  καλούδια. Θα  μπορούσαν  να  γίνουν  εξειδικευμένες καλλιέργειες σε ποικιλίες που είναι ιδανικές για σάλτσες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κομπόστες και μαρμελάδες. Μετά το πέρας της επεξεργασίας και της τυποποίησης των τροφίμων, τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να πωληθούν στους δημότες και στους τουρίστες σε τοπικά καταστήματα και Super  Markets καθώς επίσης και μέσα από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα που θα μπορεί να επισκεφτεί o τουρίστας, που θέλει να απολαύσει τα τοπικά μας προϊόντα.

Με ενσυναίσθηση για τον αγώνα αυτών των ανθρώπων, που είναι όλη μέρα κάτω από τον ήλιο και με αγωνία για τις καλλιέργειες τους, αλλά και για την έλλειψη των εργατικών χεριών, που είναι ένα πολύ μεγάλο αγκάθι τα τελευταία χρόνια. Αισιοδοξούμε ότι  μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία έτσι ώστε να   έχει ο πρωτογενής τομέας ένα καλύτερο μέλλον. Να μπορέσει να ξαναονειρευτεί ο νέος και να επενδύσει στη γη του ξανά.

Κινητήριος δύναμη είναι να μπορείς να ονειρευτείς, για να εξελιχθείς και να δημιουργήσεις ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σου. Ο σημερινός αγρότης έχει πολλές αγωνίες είτε  για την τιμή του προϊόντος είτε για τα καιρικά φαινόμενα είτε για την έλλειψη εργατικών χεριών. Ακόμα περισσότερο για την ανυδρία που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας όλων   αυτών, οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στον καθημερινό αγώνα του αγρότη και να δημιουργήσουμε μία δικλείδα ασφαλείας για τους ανθρώπους τους δικούς μας και των οικογενειών τους. Η ομαδικότητα, η εξειδίκευση και η οργάνωση σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να αντέξουμε στην αγορά.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σχέδιο, που θα χαρώ πραγματικά να υλοποιηθεί, είναι η   προσφορά τροφίμων στους άπορους του Δήμου μας. Μέρος των καλλιεργειών χρειάζεται  να πηγαίνει σε άπορες οικογένειες, σε πολύτεκνες οικογένειες, σε ηλικιωμένους ανθρώπους και σε ανθρώπους που προσωρινά είναι άνεργοι. Νομίζω πως όλοι έχουμε τέτοιους ανθρώπους γύρω μας. Οι περισσότεροι έχουμε περάσει   από   μία   τέτοια δύσκολη θέση και γνωρίζουμε πόσο  σημαντικό είναι αυτούς τους ανθρώπους, η κοινωνία μας, να μπορέσει να τους στηρίζει και να τους προστατεύει.

Εν κατακλείδι, στόχος όλης αυτής της διαδικασίας και προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το καλύτερο βιοτικό επίπεδο των αγροτών, η καλύτερη ποιοτική διατροφή των πολιτών, η σημαντική στήριξη των  επιχειρήσεων. Να ξαναζωντανέψουν τα χωράφια μας  με νέες καλλιέργειες, να γυρίσουν πίσω οι νέοι άνθρωποι γεμάτοι όνειρα και  όρεξη για δουλειά. Η προσφορά κι η βοήθεια σε όλους τους πολίτες του τόπου μας καθώς, επίσης, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι έργο πού κύριοι πρωταγωνιστές είστε όλοι εσείς.

Θέλει πολλή δουλειά από όλους μας και στήριξη από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αυτή όμως τη μορφή έχει η ιδανική κοινωνία στα δικά μου μάτια. Να υπάρχει ποιότητα ζωής, όραμα και ελπίδα για το μέλλον. Και όπως λέει και ο δήμαρχος μας, ο Μενέλαος Μποκέας, που έχω τη μεγάλη τιμή να βρίσκομαι δίπλα του, το Μαλεβίζι μας μπορεί, μπορεί να τα καταφέρει όλα!!!!

Το Μαλεβίζι Μπορεί - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ