Φόδελε: Έκθεση ψηφιδωτού στο Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Petite Perle 300×250
Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στο Φόδελε-προτελευταία για την φετινή σεζόν- θα ξεκινήσει αύριο 1 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 16/10.
Εικαστικός, η Ηρακλειώτισσα Μαρία Χαρκούτση, η οποία θα μας παρουσιάσει μια έκθεση ψηφιδωτού, με τίτλο "Διάλογοι με την ψηφίδα".
Παρακάτω θα βρείτε λίγα λόγια για την έκθεση, από την ίδια την εικαστικό, καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
"Διάλογοι με την ψηφίδα" είναι η πρώτη ατομική μου έκθεση, στο Μουσείο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Πάντα με κέντριζε και με ηρεμούσε, να εκφράζω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, με την τέχνη, είτε να τα ζωγραφίζω, δίνοντάς τους σχήμα, μορφή και χρώμα, είτε φωνή με τον πεζό λόγο, την ποίηση ή την μαντινάδα.

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την ζωγραφική, το ενδιαφέρον μου έχει κεντρίσει η τέχνη του ψηφιδωτού.

Αισθάνομαι πως τα σχέδιά μου, ταιριάζει να τα ντύσω, με την σκληρότητα της πέτρας, του μάρμαρου και του γρανίτη, για να εξομολογηθούν όσα αφουγκράζονται να λέει σιωπηλά η ψυχή και η σκέψη μου. Αγκυλώνοντας απαλά, όποιον θελήσει να τα ερμηνεύσει, για να βρει την αλήθεια τους.

Ανοίγοντας διάλογο με τις ψηφίδες μου, αργά και συργουλευτά, φτάνω σε ένα αποτέλεσμα, που γαληνεύει, όσα έχω μέσα μου να με πολεμάνε. Ίσως μια προσπάθεια αυτογνωσίας, αποδεικνύοντάς μου, ότι ακόμα και το πιο σκληρό και ατίθασο, μπορεί να κρύβει απέραντη ομορφιά και σπουδαίο λόγο ύπαρξης.

Τελειώνοντας κάθε ψηφιδωτό έργο μου, το χαϊδεύω απαλά με τα ακροδάχτυλα για να πω ευχαριστώ που συνεργάστηκε μαζί μου με κατανόηση και υπομονή.

Νοιώθω να με αγκυλώνει τρυφερά, συνάμα με την αίσθηση της ευχαρίστησης και της ανακούφισης, από το αποτέλεσμα της δημιουργίας και διαπιστώνω, πως για να φτάσουμε στο επιθυμητό, πολλές φορές, χρειάζεται να πονέσουμε.
 

Βιογραφικό

Ονομάζομαι Χαρκούτση Μαρία. Γεννήθηκα και διαμένω στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ασχολήθηκα επαγγελματικά με την γλυπτική φρούτων και λαχανικών σε κρύα κουζίνα.
Έκανα, ελεύθερες σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής με τον Αζαρία Μαδανιάν και τον Βασίλη Γρατσία.
Παρακολούθησα  σεμινάρια σκηνογραφίας – ενδυματολογίας, με την Άννα Μαχαιριανάκη και σεμινάρια Ιστορίας Τέχνης με τον Γιώργο Καραταράκη.
Έχω κάνει τα σκηνικά σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου.
Η τελευταία μου ενασχόληση είναι το ψηφιδωτό (αγιογραφίας-εννοιολογικό-σουρεαλιστικό και μοντέρνο), στο οποίο είμαι αυτοδίδακτη, πάντα σε ιδέες και σχέδια δικά μου.
Έχω λάβει μέρος με ζωγραφική σε διεθνή εικαστική έκθεση με το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης, με στήσιμο έκθεσης, της Μαρίας Μαραγκού.
Επίσης με ζωγραφική, μικτή τεχνική και ψηφιδωτό σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως στο ΜΕΤΗ Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Θράκη, Χανιά κ.λπ. με επιμέλειες Δόμνας Χανουμίδου, Νικολένας Καλαϊτζάκη, Δημήτρη Λαζάρου  και άλλους.
Έχω κάνει διαδραστικά εργαστήρια ψηφιδωτού, στα ΚΔΑΠ Παλιανής και στο διεθνές συμπόσιο γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου στο Βενεράτο, με τα ΚΔΑΠ.
Έργα μου βρίσκονται στο ΜΕΤΗ, στην συλλογή Κώστα Μπαντουβά, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βενεράτου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πολιτισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ