Πυρκαγιά στη Μεσαρά: Εμπρησμό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία – Η έκταση που κάηκε

Petite Perle 300×250

40 συνολικά στρέμματα έκτασης κάηκαν από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες ανάμεσα σε Αμπελούζο και Αγίους Δέκα, κινητοποιώντας τεράστια δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, αποτεφρώθηκαν 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 10 στρέμματα καλλιεργειών με ελιές.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής έως ότου η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο καθώς για την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία.

Εμπρησμός το επικρατέστερο σενάριο

Η πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκε σε δύο διαφορετικές εστίες, σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, ενώ ύποπτη είναι και η ώρα εκδήλωσης, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, όταν έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή που ταχύτατα οδήγησαν στην εξάπλωσή της.

Για τον λόγο αυτό, πολύ ψηλά βρίσκεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Ήχησαν οι καμπάνες

Χθες βράδυ η φωτιά, λόγω των ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα χωριά της περιοχής ήχησαν οι καμπάνες προκειμένου να κινητοποιηθούν οι πολίτες.

Συνολικά, στην περιοχή επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή περισσότεροι από 76 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρου, οι "δασοκομάντος" της ΕΜΟΔΕ, με 18 οχήματα τα οποία ενισχύονταν συνεχώς. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνισε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής, Αρχιπύραρχος Γιώργος Τσικαλάς.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν αργά τη νύχτα με αποτέλεσμα να φτάσουν τους 95 πυροσβέστες ενώ με το πρώτο φως σήμερα ξεκίνησε ρίψεις νερού και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Μαζί με τους κατοίκους που χρησιμοποίησαν πολλά μηχανήματα έργου με δεξαμενές νερού, βυτιοφόρα και τους εθελοντές της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) – Παράρτημα Ηρακλείου και του Ερυθρού Σταυρού, ρίχθηκαν στη μάχη για να αναχαιτίσουν την πύρινη λαίλαπα.

πηγή:ekriti.gr

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ