Μιχάλης Αλμπαντάκης: Αυτό είναι το "δικό" μου Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο αντιδήμαρχος  Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Πληγέντων Περιοχών είναι εκ  νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μαλεβιζίου με την παράταξη «Το Μαλεβίζι Μπορεί» με επικεφαλής τον Μενέλαο Μποκέα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος, είχαμε μια σύντομη συζήτηση μαζί του αναφορικά με το όραμά του για το Μαλεβίζι και για τις προσδοκίες των πολιτών. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά  ο ίδιος, αυτό που οραματίζεται για τον τόπο μας είναι «να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ένα τόπο σύγχρονο, ασφαλή, παραγωγικό.»

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και αρκετοί συνδημότες μας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποια παράταξη να ψηφίσουν. Αν είχατε ένα τέτοιο ψηφοφόρο μπροστά σας τι θα του λέγατε; 

Να ψηφίσει την παράταξη του Μενέλαου Μποκέα, «Το Μαλεβίζι Μπορεί». Γιατί είναι η μόνη παράταξη που έχει πραγματικά σχέδιο και όραμα. Και το αποδεικνύει κάθε μέρα. Στην θητεία που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και πολέμου και ενεργειακής κρίσης, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει όρθιο το δήμο και να στηρίξει τους δημότες, αλλά παράλληλα να βάλει τον δήμο μας στις ράγες της ανάπτυξης και του μετασχηματισμού. Μέσα σε 3,5 χρόνια διεκδικήσαμε όσα ο τόπος μας στερήθηκε τόσα χρόνια. Στην ενέργεια για παράδειγμα, σηκώνοντας το ενεργειακό βάρος της ΠΕ Ηρακλείου. Κερδίσαμε γιατί είχαμε το δίκιο με το μέρος μας και τώρα ετοιμαζόμαστε για την νέα εποχή στην οποία θα είμαστε πρωταγωνιστές. Αλλά και γενικά. Μελετήσαμε, χαρτογραφήσαμε, οργανώσαμε έργα εμβληματικά για τον τόπο και τώρα, στην δεύτερη θητεία μας, περνάμε στη φάση της υλοποίησης μετατρέποντας το Μαλεβίζι μας σε δήμο πρότυπο, ασφαλή κι αξιοβίωτο. 

Καταλαβαίνω πως στην πρώτη σας θητεία εστιάσατε στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος αλλά ξέρετε εκτός από τα μεγάλα υπάρχουν και τα μικρά. Η καθημερινότητα. Κι εκεί οι πολίτες έχουν παράπονα. 

Εστιάσαμε και στα μικρά και στα μεγάλα. Οι Μαλεβιζιώτες επένδυσαν πολλά στην παράταξη Μποκέα και καλά το έκαναν. Και σαν άνθρωπος και σαν δήμαρχος ο Μενέλαος έχει κάποια στοιχεία που δεν τα βρίσκεις γενικά: είναι εργατικός, μαχητικός, μεθοδικός, επίμονος, δεν υπολογίζει το προσωπικό κόστος προκειμένου να έχει ο τόπος όφελος. Και αυτά ακριβώς είναι και τα χαρακτηριστικά που εμπνέουν την ομάδα μας. Από κει και πέρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια πράγματα. Όταν αποφασίσεις να χτίσει το αύριο πρέπει να πατάς σε στέρεες βάσεις. Κι οι στέρεες βάσεις θέλουν χρόνο. Θέλουν μελέτη και σχέδιο.  Δεν μπορείς να προχωρήσεις για παράδειγμα στην ανάπλαση ενός οικισμού το 2023 χωρίς να λάβεις υπόψη την κλιματική αλλαγή. Χωρίς να πάρεις μέτρα θωράκισης και προστασίας των κατοίκων. Κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται με το βλέμμα όχι στο 2024 αλλά στο 2064. Στο «μεθαύριο» φτάνει το βλέμμα μας στο Μαλεβίζι κι όχι στο σήμερα. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε πως τα μεγάλα που λέτε, έρχονται να διορθώσουν όλα τα μικρά.  Η μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού. Εμβληματικό έργο, που σχεδιάστηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές κι ολοκληρώθηκε από εμάς, έρχεται να λύσει προβλήματα υδροδότησης που βασανίζουν τους πολίτες. 

Που βέβαια θα μπορούσαν να λυθούν αν δεν «τρέχανε» τα νερά στους δρόμους

Τα νερά τρέχουν στους δρόμους γιατί το υδρευτικό και το αρδευτικό δίκτυο στο Μαλεβίζι είναι εν πολλοίς, απαρχαιωμένο. Κι αυτή είναι μια άλλη παρέμβαση που πρέπει να γίνει και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ξέρετε έχουν γίνει στο παρελθόν τόσες εμβαλωματικές παρεμβάσεις – μπαλώματα και πατέντες κοινώς – που μόνο με μια ολοκληρωμένη και ολιστική παρέμβαση μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Αυτό βέβαια απαιτεί συνεργασία κράτους, περιφέρειας, δήμου και δημοτών. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα διανοίχτηκε ένας νέος και ασφαλής δρόμος για το σχολείο των Καλεσών. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού. Για την διάνοιξή του, χρειάστηκε Καλεσανοί να παραχωρήσουν κομμάτι από την περιουσία τους. Και το έκαναν γιατί ξέρουν πόσο αναγκαία ήταν αυτή η παρέμβαση. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα συνέργειας δήμου και δημοτών. Είναι η απόδειξη πως όταν υπάρχει όραμα, οι πολίτες στέκονται πάντα αρωγοί στην προσπάθεια. Και θα ήθελα να πω κι αυτό: Σκοπός μας είναι μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας να έχουν επιλυθεί δια παντός τα ζητήματα της αγροτικής και αστικής οδοποιίας. Δεν γίνεται εν έτη 2024 σε λίγο, να μιλάμε ακόμα για τέτοια θέματα. Η συζήτηση τώρα πρέπει είναι για το αύριο του τόπου μας. Για τα έργα ανάπτυξης που καθιστούν το Μαλεβίζι δήμο πρωταγωνιστή των εξελίξεων κι όχι κομπάρσο. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε σε διανοίξεις και με δεδομένο ότι έχουμε βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ολοκληρώνουμε δεκάδες χιλιόμετρα τσιμεντόστρωσης και ασφαλτόστρωσης από τη μια άκρη του δήμου ως τη άλλη.

 

Κι η καθημερινότητα; Τι απαιτεί η καθαριότητα ή οδοποιία ή ο ηλεκτροφωτισμός; 

Όραμα, σχέδιο και χρήματα. Τόσο απλά. Όταν αναλάβαμε- πριν 3,5 χρόνια, ο δήμος είχε το όραμα και το σχέδιο αλλά τα ταμεία του ήταν άδεια. Και πάνω που αρχίσαμε να βάζουμε μια σειρά, ήρθε η πανδημία και κυριολεκτικά μας γονάτισε οικονομικά και λειτουργικά. Μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων του δήμου, το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, μειώθηκε κατακόρυφα. Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2019 ήταν 700.000 ευρώ και μειώθηκε στα 160.000 ευρώ το 2020 και στα 350.000 ευρώ το 2021. Αθροιστικά 2020- 2022 δεν «πιάσαμε» από αυτή την πηγή τα έσοδα του 2019. Και την ίδια ώρα τα χρέη μας ήταν τόσα που δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε όσα σχεδιάζαμε. Αντέξαμε όμως. Θα το πω για πολλοστή φορά, όταν αναλάβαμε η υπηρεσία καθαριότητας χρωστούσε σχεδόν 1 εκατ.€. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εμείς ξεχρεώσαμε τα χρέη μας και στηρίξαμε τους δημότες μας με μια σειρά μέτρων ανακούφισης από τις «πληγές» της πανδημίας και αντιμετωπίσαμε ζητήματα καθημερινότητας. Ίσως όχι στον βαθμό που θα θέλαμε, αλλά κάναμε πολλή δουλειά και τα αποτελέσματά της θα φανούν το επόμενο διάστημα. 

Τι εννοείτε; 

Ότι ήρθε η ώρα – κι αυτό είναι το δικό μου «motto» αυτές τις εκλογές – να κάνουμε το επόμενο βήμα! Το επόμενο βήμα για έναν δήμο μακριά από σκιές που δεν θα τον σκεπάζει το σκοτάδι. 

 

 Και τι περιλαμβάνει αυτό το επόμενο βήμα; 

Ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη. Στην πρώτη θητεία μας, θέσαμε τις βάσεις – κι είναι πιστέψτε με στέρεες – και τώρα προχωράμε να κτίσουμε το Μαλεβίζι του μέλλοντος. Από τον Καμαριώτη ως την Αμμουδάρα, από το Φόδελε μέχρι τον Κρουσώνα, τα Καλέσα, τον Ξηροπόταμο, τη Μονή, τη Δαμάστα κι ως το Παλιόκαστρο και τη Λυγαριά δουλεύουμε για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των δημοτών μας. Επενδύοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας – από άκρη σε άκρη – παλεύουμε για να ενισχύσουμε την ποιότητας ζωής, διαχειριζόμενοι ορθολογικά τους διαθέσιμους πόρους ώστε αφενός μεν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του σήμερα αφετέρου δε να μην διακυβεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών. Τις κοντόφθαλμες πρακτικές εφήμερου κέρδους τις πλήρωσαν με τη ζωή τους και τις περιουσίες τους οι δημότες μας. Ως εδώ. Το Μαλεβίζι που ονειρεύομαι για τα παιδιά μου, δεν θέλω να το πνίγουν τα ρέματα, ούτε οι καπνοί από απαρχαιωμένες πηγές ενέργειας. Το Μαλεβίζι που οραματίζομαι να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές είναι ένας τόπος σύγχρονος, ασφαλής, παραγωγικός. Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύω και δουλεύουμε όλοι. Γιατί το Μαλεβίζι και μπορεί και αξίζει.

Το Μαλεβίζι Μπορεί - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ