Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Πώς ψηφίζουμε στην Κρήτη

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 07:00 το πρωί και έως τις 19:00 οι εκλογείς προκειμένου να αναδείξουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές του τόπου.

Το εκλογικό σώμα

Η δύναμη του εκλογικού σώματος αριθμεί 9.775.181 Έλληνες πολίτες (οι 465.218 ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς και 17.957 Ευρωπαίους πολίτες.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες αυτές ψηφοφόρων μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

«Μάθε πού Ψηφίζεις»

Η ενημέρωση για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουμε γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών https://mpp.ypes.gov.gr/ η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Σχετική ενημέρωση παρέχεται και από την τηλεφωνική γραμμή 2131361500, καθώς και από τα κατά τόπους ΚΕΠ και τους Δήμους.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει είναι αποδεκτά.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να προσκομίσουν τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων, αναγνωρίζονται με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.

Εκλογείς που χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έως το τέλος της ψηφοφορίας, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι αρκεί να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, το οποίο χορηγείται από τον οικείο δήμο ακόμα και την ημέρα των εκλογών.

Με απόλυτη προτεραιότητα ψηφίζουν όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές.

Για τα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα προβλέπεται στο ισόγειο κάθε καταστήματος ψηφοφορίας η λειτουργία ειδικού χώρου, όπου οι εκλογείς αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τη βοήθεια δημοτικού υπαλλήλου.

Αναλυτικά η διαδικασία

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο παραβάν αρχικά για τις δημοτικές εκλογές και στη συνέχεια, αφού ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην αντίστοιχη κάλπη, επανέρχονται για την ψηφοφορία των περιφερειακών συνδυασμών και υποψηφίων.

Οι εκλογές στην Κρήτη και πόσοι ψηφίζουν

Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Στην Κρήτη οι βασικοί εκλογείς ανέρχονται σε 544. 920 άτομα με τα εκλογικά κέντρα να είναι 1.381 σε όλο το νησί.

Στην ΠΕ Ηρακλείου οι εκλογείς είναι 258. 567 και 616 τα εκλογικά τμήματα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου οι εκλογείς είναι 68.075 και 181 τα εκλογικά τμήματα ενώ 73. 605 άτομα είναι οι εκλογείς στο νομό Ρεθύμνου με τα εκλογικά τμήματα να φτάνουν τα 223.

Τέλος στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οι βασικοί εκλογείς είναι 144.673 και τα εκλογικά τμήματα 361.

Σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου υπάρχουν 281 εκλογικά τμήματα ενώ σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές δεν θα υπάρχουν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Πώς ψηφίζουμε στην Κρήτη

Στην Κρήτη, οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου για τις περιφερειακές εκλογές, μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν, οι κάτοικοι της ΠΕ Χανίων μέχρι 3 σταυρούς και στις ΠΕ Ρεθύμνου και Λασιθίου μέχρι 2 σταυρούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το νέο περιφερειακό συμβούλιο θα αποτελείται από 45 μέλη (22 από το Ηράκλειο, 11 από τα Χανιά, και από 6 από Λασίθι και Ρέθυμνο).

Μέχρι πόσους "σταυρώνουμε" στις δημοτικές εκλογές

Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, σε όλους τους δήμους, δηλαδή στους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Γόρτυνας, Φαιστού, Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς, εκτός του Δήμου Βιάννου όπου μπαίνουν μέχρι 3 σταυροί.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στις δημοτικές εκλογές στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκόρωνα και Κισσάμου μπάινουν μέχρι 4 σταυροί, ενώ στους δήμους Καντάνου και Σελίνου, Σφακίων και Γαύδου, μέχρι 3 σταυροί.

Στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,  στους Δήμους Ρεθύνου και Μυλοποτάμου μπαίνουν μέχρι 4 σταυροί ενώ στους δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων μέχρι 3 σταυροί

Στην Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου οι ψηφοφόροι στους Δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς, ενώ στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου μέχρι 3 σταυρούς.

Τέλος, στις δημοτικές κοινότητες με έως 200 κατοίκους οι πολίτες για το τοπικό συμβούλιο, μπορούν να βάλουν 1 σταυρό, ενώ στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 200 έως 2.000 κατοίκους, μέχρι 2 σταυρούς.

Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου. Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες). Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

 

πηγή: www.ekriti.gr

 

 

 

 

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ