Μέση Ανατολή: Στη σύρραξη και ο Λίβανος μετά την εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Petite Perle 300×250

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών σε Ισραήλ και Παλαιστίνη .

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση τριών ισραηλινών τοποθεσιών σε μια περιοχή γνωστή ως «Φάρμες της Σεμπάα».

Ολοένα και αυξάνεται η ανυσηχία για διεύρυνση του πολέμου στην Μέση Ανατολή μετά και την επίσημη εμπλοκή της Χιζμπολάχ στον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. Καθώς οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα Κυριακή αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση τριών ισραηλινών τοποθεσιών σε μια περιοχή γνωστή ως «Φάρμες της Σεμπάα» χρησιμοποιώντας πυραύλους και πυροβολικό. Η «Φάρμες της Σεμπάα» θεωρείται από τον Λίβανο ως κατεχόμενη από το Ισραήλ.

Οι τρεις τοποθεσίες περιλαμβάνουν την τοποθεσία Radar, την τοποθεσία Zabdin και την τοποθεσία Ruwaisat Al-Alam, ανέφερε η δήλωση της Χεζμπολάχ. Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα ωστόσο, η νέα αυτή εξέλιξη προκαλεί ανησυχία για διεύρυνση των εχθροπραξιών. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά και drones, όπου έπληξαν θέση της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ υπόσχεται σκληρά αντίποινα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προειδοποιεί ότι ξεκινάει έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο», υπογαμμίζοντας παράλληλα ότι η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο ανήκει στη Χαμάς.

«Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ και θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζητώντας από τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν το συντομότερο από τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς σε ομιλία του, διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να προετοιμάζεται για μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας , καθώς η επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων και εξουδετέρωσης μαχητών της Χαμάς που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος στέφθηκε με επιτυχία. Το Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με δεκάδες ανθρώπους να αγνοούνται και να πιστεύεται ότι είναι όμηροι μέσα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ένα κέντρο αγνοουμένων έχει δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
Τουλάχιστον 313 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μεταξύ των νεκρών είναι 20 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ τουλάχιστον 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο έχει αυξηθεί σε 350. Σε μια ενημέρωση την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι προτεραιότητες τώρα είναι ο τερματισμός των μαχών στις ισραηλινές κοινότητες και ο έλεγχος των παραβιάσεων στον φράχτη που χωρίζει τη Γάζα και το Ισραήλ.

Στόχος των ισραιληνών το αρχηγείο υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συγκρότημα στη Γάζα που ανήκει στον επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χαμάς.«Οι IDF συνεχίζουν επί του παρόντος να χτυπούν τρομοκρατικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Το IDF δημοσίευσε εναέρια πλάνα της επιχείρησης που δείχνουν πως στόχος είναι το αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν 426 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 10 πύργων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε ενημέρωση την Κυριακή ενώ μάχες μαίνονται σε τουλάχιστον 8 σημεία.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει βομβαρδίσει σημαντικές υποδομές της Παλαιστίνης. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι στόχευσε δύο τράπεζες που «ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για ταμεία τρομοκρατίας», μια τοποθεσία «παραγωγής εναέριων όπλων» που ανήκει στην «τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ» (μια ξεχωριστή ομάδα της Χαμάς) και ένα κτίριο όπου αποθηκεύονταν όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Την ίδια ώρα, οι μαχητές της Χαμάς ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να είναι παρόντες σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πηγή: skai.gr

 

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ