Τίμησαν την Αγία Πελαγία στον ομώνυμο οικισμό του Μαλεβιζίου (φωτογραφίες)

Petite Perle 300×250

Με ευλάβεια και κατάνυξη τιμήθηκε σήμερα η Αγία Πελαγία στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Μαλεβιζίου, με αρκετούς ντόπιους αλλά και επισκέπτες της περιοχής  να συμμετέχουν στη γιορτή. Άλλωστε είναι παράδοση για την περιοχή η γιορτή της Αγίας Πελαγίας που έχει δώσει το όνομα στον οικισμό. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Πελαγίας, ενώ ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με κατάληξη το γραφικό, μικρό εκκλησάκι της «Εύρεσης» στην παραλία.

Οι φωτογραφίες από τον εορτασμό αναρτήθηκαν από την κυρία Εύη Αποστολάκη.

Ο ιστορικός ναός 

Για την ιστορία του ναού διαβάζουμε στη σελίδα visitmalevizi του Δήμου Μαλεβιζίου:

"Ο ναός της Αγίας Πελαγίας, βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, (ο οποίος απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο), πάνω από την γνωστή παραλία. Ο ναός εορτάζει στις 8 Οκτωβρίου και είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς που σώζεται στην Κρήτη από την Ενετική περίοδο. Η ημέρα εορτασμού του ναού, σύμφωνα με διάταγμα του 1519, κηρύχθηκε επίσημη αργία και κατείχε ξεχωριστή θέση από τα τέλη του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, ο Ελ. Πλατάκης, (την δεκαετία του 70'), περιγράφει την πομπή με τις φορητές εικόνες που διέσχιζε την αμμώδη ακτή και κατευθυνόταν προς το εκκλησάκι της Εύρεσης, στην στέγη του οποίου ανέβαιναν οι ιερείς και διάβαζαν το Ευαγγέλιο της ημέρας.

Στο παρελθόν, ο ναός ανήκε στην ομώνυμη Μονή του 13ου αιώνα, η οποία είχε ιδρυθεί χάρη στην εύρεση της εικόνας της Αγίας Πελαγίας, σε μία σπηλιά, (με την ονομασία Εύρεση), στα βόρεια της παραλίας. Μάλιστα, κατά την παράδοση, η εικόνα μεταφερόταν στη Μονή από τους πιστούς και εν συνεχεία, άγνωστο πώς, επέστρεφε στο σημείο όπου είχε αρχικά βρεθεί. Σήμερα, δυστυχώς, η Μονή δεν υπάρχει και ο ναός λειτουργεί ως παρεκκλήσι της Μονής Σαββαθιανών, στην οποία και φυλάσσεται το οικόσημο της Μονής της Αγίας Πελαγίας.

Το 1412, στο έργο του "Περιγραφή της νήσου Κρήτης", ο Cristoforo Buondelmonti αναφέρεται στην μονή, και στο γεγονός ότι πλήθος προσκυνητών, κατά την διάρκεια της εορτής του ναού έθαβαν στην άμμο της παραλίας τα μέλη του σώματος τους τα οποία πονούσαν για να θεραπευτούν, Η ημέρα εορτής του ναού, σύμφωνα με διάταγμα του 1519, κηρύχθηκε επίσημη αργία".

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ