Ακριβό μου καρβέλι…: Οικονομική κρίση και ανατιμήσεις βάζουν «φωτιά» στις τιμές του ψωμιού – Λουκέτο σε πολλούς φούρνους στο Ηράκλειο

Petite Perle 300×250

Δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής ψωμιού – 25% η μείωση του τζίρου στους φούρνους στα χρόνια της πανδημίας – Είδος πολυτελείας για πολλές οικογένειες ακόμα και το καθημερινό ψωμί

Ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια πλήττουν τους αρτοποιούς και σε επίπεδο Κρήτης, τη στιγμή που και η αγοραστική δύναμη των πολιτών περιορίζεται. Το κόστος παραγωγής ψωμιού που έχει αυξηθεί λόγω των ανατιμήσεων αποτελεί θηλιά για πολλούς φούρνους, ενώ νέες αυξήσεις προμηνύονται με φόντο τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο συνάντησης, ζήτησε από τους αρτοποιούς να παραμείνουν σταθερές οι τιμές στο ψωμί, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν πως απαραίτητη είναι η στήριξη της κυβέρνησης, καθώς πλέον πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου 20 φούρνοι έχουν βάλει λουκέτο στο Ηράκλειο.

Δυσβάσταχτο για πολλούς φούρνους και στη Κρήτη το κόστος παραγωγής ψωμιού. Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες σε συνδυασμό με την χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών, αποτελούν πονοκέφαλο για τους αρτοποιούς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο συνάντησης, ζήτησε από τους αρτοποιούς να παραμείνουν σταθερές οι τιμές στο ψωμί. Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες του κλάδου, αναφέρουν πως δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε άνοδο των τιμών, αλλά αντιθέτως προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Απαραίτητη είναι όμως, όπως αναφέρουν, η στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς πλέον πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο και αδυνατούν να συγκρατήσουν τις τσουχτερές τιμές που επιφέρει η ακρίβεια

Ενδεικτικό των δύσκολων οικονομικά συνθηκών που βιώνουν οι αρτοποιοί, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 20 φούρνοι έχουν βάλει λουκέτο στο Ηράκλειο, μην μπορώντας να αντέξουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά αλλά και τα νοικοκυριά.

Μειωμένος κατά 25% ο τζίρος των φούρνων από τη χρονιά της πανδημίας μέχρι σήμερα, τη στιγμή που ο προσεχής χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τον κλάδο. Ο πρόεδρος κάνει λόγο για νέο κύμα αυξήσεων σε πρώτες ύλες, τη στιγμή που ήδη, το κόστος για το αλεύρι έχει πάρει την ανιούσα.

Το ντόμινο των ανατιμήσεων επηρεάζει κάθε πολίτη ,καθώς τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών για την παραγωγή ψωμιού, δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην τσέπη του αρτοποιού, αλλά κατ' επέκταση και στον καταναλωτή.

 

πηγή:neakriti.gr

Οικονομία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ