Υπόθεση παράνομων υιοθεσιών: Πλήρωσε 80.000 ευρώ και φοβάται πως δε θα γνωρίσει ποτέ το μωρό της

Petite Perle 300×250

Μετά από χρόνια δαπανηρών και συναισθηματικά εξαντλητικών θεραπειών και χειρουργικών επεμβάσεων γονιμότητας, η Σάρα πίστευε ότι ήταν επιτέλους κοντά στο τέλος του ταξιδιού της προς τη μητρότητα.

 

Όπως πολλοί Αυστραλοί γονείς, διαπίστωσε ότι τα εμπόδια στην παρένθετη μητρότητα στην Αυστραλία ήταν απλώς πολύ υψηλά για να ξεπεραστούν, και έτσι κοίταξε στο εξωτερικό για να τη βοηθήσει να κάνει οικογένεια.

Η Σάρα επέλεξε πέρυσι να απευθυνθεί στην κλινική γονιμότητας στα Χανιά. Γρήγορα αντιστοιχίστηκε με την κατάλληλη παρένθετη μητέρα και ανυπομονούσε να βρεθεί στα Χανιά για τον τοκετό τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, τον Αύγουστο, ο κόσμος της κατέρρευσε όταν οι ελληνικές αρχές εισέβαλαν στην κλινική, συλλαμβάνοντας ανώτερα στελέχη με κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, παραποίηση αρχείων και κακομεταχείριση εκατοντάδων γυναικών που είχαν συμφωνήσει να ενεργήσουν ως παρένθετες.

Η εμπορική παρένθετη μητρότητα είναι επίσης ποινικό αδίκημα στην Αυστραλία, με εξωεδαφική ισχύ στη NSW, το Queensland και το ACT, αλλά υπάρχουν διάφοροι νόμοι που βασίζονται στο κράτος που επιτρέπουν αλτρουιστικές ρυθμίσεις παρένθετης μητρότητας.

"Είμαι πολύ αγχωμένη. Είναι δύσκολο να κοιμηθώ ή να συγκεντρωθώ σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό", είπε η Σάρα, η οποία μίλησε στο ABC υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω ανησυχίας για την ιδιωτικότητά της.

«Το να έχεις περάσει όλη τη διαδικασία και τα δικαστικά έγγραφα και τη δικαστική απόφαση και μετά να μην είσαι σίγουρη ποιο θα είναι το τέλος είναι πολύ, πολύ αγχωτικό».

Η Σάρα δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη επικοινωνία από την κλινική, η οποία έχει κλείσει μετά την επιδρομή.

Αντίθετα, βασιζόταν στο Facebook και σε μεσάζοντες που βρίσκονται στην Κρήτη για να λαμβάνει πληροφορίες.

"Είναι τρομακτικό το σοκ και το να μην γνωρίζεις. Ήταν πραγματικά, πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Όταν δεν ξέρεις, είναι εξίσου κακό όσο το να ξέρεις μερικές φορές. Ήταν απαίσιο." Η Σάρα είναι μόνο μία από τις δεκάδες Αυστραλές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της ελληνικής παρένθετης μητρότητας, περιμένοντας απεγνωσμένα να μάθουν αν θα μπορέσουν ποτέ να πάρουν τα μωρά τους στο σπίτι.

 

Η Ελλάδα θεωρούταν «αρκετά ασφαλές "στοίχημα"» για την παρένθετη μητρότητα

Ο Stephen Page, που εδρεύει στο Μπρίσμπεϊν, είναι ειδικός στο νομικό πλαίσιο της οικογένειας και της γονιμότητας και βοηθά γονείς να περιηγηθούν στον περίπλοκο κόσμο της τοπικής και διεθνούς παρένθετης μητρότητας για περισσότερα από 30 χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι αισθανόταν πάντα άνετα να συστήνει την Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένης της κλινικής στο επίκεντρο του σκανδάλου – στους πελάτες του.

 

«Το να έχουμε έναν ισχυρό έλεγχο εξωσωματικής γονιμοποίησης και ένα σημαντικό επίπεδο δικαστικής εποπτείας μας παρηγορούσε πάντα ότι η Ελλάδα είναι γενικά ένας καλός προορισμός για τους επίδοξους γονείς», είπε.

 

«Θα έβαζα την κλινική στην κορυφή της λίστας με τους πιο ασφαλείς προορισμούς».

Ο Sam Everingham είναι ο ιδρυτής του Growing Families, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που καθοδηγεί τις οικογένειες της Αυστραλίας μέσα από την περίπλοκη διαδικασία παρένθετης μητρότητας, τόσο στην Αυστραλία όσο και στο εξωτερικό. Ο ίδιος έχει επισκεφτεί και έχει ασχοληθεί προσωπικά με οικογένειες που χρησιμοποίησαν την κλινική, η οποία τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο κ. Everingham είπε ότι η κλινική ήταν ένας από τους περίπου 50 οργανισμούς παγκοσμίως που συμμετείχαν ως χορηγός στα συνέδρια που διοργανώνει ο οργανισμός του, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πήρε χρήματα από οποιοδήποτε μέλος της κλινικής. Είπε, ακόμη, ότι το σύστημα κρυομεταφοράς της Growing Families, είχε συντονίσει στο παρελθόν τις αποστολές γενετικού υλικού στην κλινική των Χανίων.

«Φαινόταν ως μια οικογενειακή κλινική. Μια στενή, συλλογική ατμόσφαιρα σε ένα αρκετά ειδυλλιακό περιβάλλον που εξέπεμπε ασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό εξαπάτησε πολλούς επίδοξους γονείς, ώστε να πιστέψουν ότι η κλινική ακολουθεί τους κανόνες» είπε. «Δεν υπήρχαν προειδοποιητικές ενδείξεις για εμάς ως ξένους ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

 

Ο κ. Έβερινγκχαμ είπε γνώριζε τουλάχιστον 60 οικογένειες από την Αυστραλία που βρίσκονταν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας παρένθετης μητρότητας με την κλινική. Δουλεύει ενεργά με 35 οικογένειες, επτά από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε στάδιο εγκυμοσύνης περιμένοντας το μωρό τους και 40 που έχουν έμβρυα και άλλο γενετικό υλικό αποθηκευμένο στην κλινική. Τουλάχιστον δύο αυστραλιανές οικογένειες επετράπη να έχουν πρόσβαση στα παιδιά τους που γεννήθηκαν μετά το σκάνδαλο, αφού το τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι είχαν γενετική σχέση με το παιδί. Αλλά για πολλούς επίδοξους γονείς, η φύση της παρένθετης μητρότητας μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Το μακρύ ταξίδι της Σάρα προς τη μητρότητα

Η Σάρα είναι λογίστρια στα 40 της. Το ταξίδι της στη γονιμότητα ξεκίνησε με έναν σύντροφο, αλλά όταν αυτή η σχέση τελείωσε, η επιθυμία της Σάρα να γίνει μητέρα δεν έφυγε.

 

Υπολογίζει ότι έχει ξοδέψει από 200.000 έως 250.000 δολάρια σε διάφορες θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων 80.000 ευρώ (135.000 δολάρια) στην ελληνική κλινική που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν έχω παιδί» είπε. «Ήταν ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσω σε αυτό το σημείο και υπάρχουν φορές που προσπάθησα να το αγνοήσω και να προσπαθήσω να είμαι εντάξει με αυτό, αλλά είμαι αυτή που είμαι». Η περίπτωση της Σάρα περιπλέκεται από το γεγονός ότι, λόγω των δικών της προβλημάτων γονιμότητας, δεν έχει γενετική σχέση με το μωρό που αυτή τη στιγμή κουβαλάει η παρένθετη με την οποία "συνεργάστηκε".

Ο κ. Everingham συνεργάζεται στενά με τις αυστραλιανές και τις ελληνικές αρχές για την εξεύρεση λύσης για τη Σάρα, σημειώνοντας ότι οι παρένθετες και οι δότριες ωαρίων συμφωνούν να συνάψουν συμφωνίες που δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να μεγαλώσουν το παιδί που βοηθούν να έρθει στον κόσμο. Ο ίδιος ελπίζει ότι ένα τεστ DNA θα αποκαλύψει ότι η παρένθετη μητέρα επίσης δεν σχετίζεται γενετικά με το παιδί και, επομένως, είναι προς το συμφέρον του παιδιού να τεθεί υπό τη φροντίδα της Σάρα, η οποία εξασφάλισε δικαστική απόφαση που επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την παρένθετη πολύ πριν να ξεσπάσει το σκάνδαλο. "Υπάρχουν πολλά θύματα σε αυτό το σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένων των παρένθετων μητέρων και των προβλεπόμενων γονέων. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κάνουμε θύματα και τα παιδιά", είπε ο κ. Έβερινγκχαμ.

 

Η Σάρα παραμένει σε καθημερινή επαφή με την παρένθετη μητέρα, η οποία λέγεται ότι τα πάει καλά υπό τις περιστάσεις. Είναι επίσης σε επαφή με δεκάδες άλλες αυστραλιανές οικογένειες σε παρόμοιες καταστάσεις. "Δεν μπορείς να ακολουθήσεις αυτό το δρόμο χωρίς να έχεις κάποιο παρελθόν και ένα οδυνηρό ταξίδι από πίσω, πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο. Απλώς ελπίζω και προσεύχομαι όλα να καταλήξουν όπως πρέπει, για όλους μας".

 

abc.net

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ