Πίνουν θαλασσινό νερό στη Γάζα σκάβουν πηγάδια για να το βρουν

Petite Perle 300×250

 

Με την Γάζα να περνάει ακόμα μεγαλύτερη κρίση από πριν, οι άνθρωποι προσπαθούν να καταφύγουν σε διάφορους τρόπους ώστε να επιβιώσουν πίνοντας αλμυρό νερό, καθώς δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί.

Οι άνθρωποι ρισκάρουν την ζωή τους για να πιουν νερό καθώς η υδροφόρα είναι γεμάτη λύματα και θαλασσινό νερό. Δύο κάτοικοι από το Khan Younis (Νότια Λωρίδα της Γάζας) έχουν ξεκινήσει και γεμίζουν πλαστικά δοχεία με νερό και τα μοιράζουν στις οικογένειες, όσο σπίτια και νοσοκομεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εκρήξεις.

 

Μεγάλος φόβος για υγειονομική κρίση – Τα σκουπίδια «πνίγουν» τους δρόμους

Δεν υπάρχει κάποια διέξοδος από τη Γάζα και η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει τα σύνορα της. Ο Mohammad Saqr είναι ένας από τους κατοίκους που μοιράζει νερό εθελοντικά. «Λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων μέσα στον καταυλισμό, δεν υπάρχει νερό. Έτσι σκέφτηκα ότι θα γίνω εθελοντής, θα ρισκάρω και θα μεταφέρω το νερό από τις μακρινές περιοχές, στις επικίνδυνες περιοχές. Τώρα, γεμίζουμε αλμυρό νερό, είμαι έτοιμος να πιω από αυτό, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;» είπε.

Πολλές οικογένειες έχουν επιλέξει να ανοίγουν ιδιωτικά πηγάδια που αντλούν νερό από πολύ βαθιά, ενώ ένας μικρός αριθμός κατοίκων που έχει την οικονομική δυνατότητα αγοράζει μεταλλικό νερό. Άλλοι αγοράζουν φθηνότερο φιλτραρισμένο επεξεργασμένο νερό από φορτηγά νερού που περιοδεύουν στους δρόμους.

Άλλη μια μεγάλη ανησυχία είναι τα χιλιάδες σκουπίδια που στοιβάζονται στους δρόμους. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες και πανδημίες.

Οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα και φάρμακα. Λόγω των ελάχιστων πόρων πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις μονάχα σε πραγματικά κρίσιμες περιπτώσεις.

πηγή: www.reader.gr

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ