Μεξικό: O τυφώνας Ότις με ανέμους 230 χιλιόμετρα απειλεί το Ακαπούλκο

Petite Perle 300×250

Για το πέρασμα του τυφώνα Ότις ετοιμάζεται το Μεξικό καθώς ενισχύθηκε και κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία 5, τη μέγιστη στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον που τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο.

Πρόκειται «για τυφώνα κατηγορίας 5 (της μέγιστης) στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον» και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ισχύος ωσότου φθάσει στη γη, πιθανόν προκαλώντας «καταστροφικές» ζημιές, τόνισε το το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC) σε νεότερο έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο του που δημοσιοποίησε στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) διευκρινίζοντας πως ο Ότις βρισκόταν σε απόσταση 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ακαπούλκο.

Το Ακαπούλκο είναι η τουριστική πρωτεύουσα της δυτικής ακτής του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες.

Βρίσκεται προς το παρόν σε θαλάσσια περιοχή 135 χιλιόμετρα νότια της Ακαπούλκο και φέρνει ανέμους μέγιστης ταχύτητας 230 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα σχολεία έκλεισαν με εντολή της κυβερνήτριας της πολιτείας Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά η λουτρόπολη.

Η κυβερνήτρια Έβελιν Σαλγάδο τόνισε στη σημασία που έχει ο συντονισμός των αρχών και των ενόπλων δυνάμεων για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και την «αποφυγή κινδύνων».

Την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Νόρμα στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, λίγο βορειότερα, στην πολιτεία Σιναλόα. Ο Νόρμα έφθασε δυο φορές στο έδαφος, την πρώτη στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, κατόπιν στη Σιναλόα.

Ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Κόλπο του Μεξικού, πολλές μεξικανικές πολιτείες πλήττονται από τυφώνες την περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ενίοτε και τον Νοέμβριο. Περίπου δέκα υφέσεις κάθε χρόνο μεταμορφώνονται σε τυφώνες, λιγότερο ή περισσότερο καταστροφικούς, ανάλογα με το πού θα χτυπήσουν.

Συναγερμός στο Μεξικό για τον τυφώνα Ότις - Πλησιάζει τη δυτική ακτή  αναβαθμισμένος στην κατηγορία 5 | ΑΘΗΝΑ 9,84

Ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία, που είχε βαφτιστεί Πατρίσια, τον Οκτώβριο του 2015, με ανέμους 325 χιλιομέτρων την ώρα, δεν είχε προκαλέσει πάντως σοβαρές υλικές ζημιές, αφού είχε φθάσει στο έδαφος σε ορεινή, ακατοίκητη περιοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο κυκλώνας Ίνγκριντ στον Κόλπο του Μεξικού και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ στον Ειρηνικό Ωκεανό έπλητταν ταυτόχρονα τη χώρα. Η αλληλεπίδρασή τους προκάλεσε «ιστορικό» φαινόμενο, που «είχε να καταγραφεί από το 1958», σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, οι οποίες είχαν κάνει λόγο εκείνη τη χρονιά για τουλάχιστον 157 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων κατολισθήσεων.

πηγή: www.cnn.gr

 

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ